Content

Vloggend personeel: dé contenttrend van 2018

0

Dankzij het socialmedia-succes van Meester Bart, Tommie in de zorg en Politievlogger Jan-Willem zullen er in 2018 heel veel nieuwe professionals opstaan die gaan vloggen. Al dan niet gestimuleerd door het bedrijf waarvoor ze werken. Heb je personeelstekort, een imagoprobleem of jongeren als doelgroep? Vloggend personeel overtuigt het allerbeste en in 2018 zul je met deze contenttrend aan de gang moeten.

Tweede generatie vloggers

De eerste generatie influencers is volwassen geworden: YouTubers als Kwebbelkop en NikkieTutorials, en Instagrammers als Negin Mirsalehi en Twan zijn inmiddels wereldberoemd. De tweede generatie staat in de startblokken. Dat zijn geen jongeren die starten door op hun zolderkamer de webcam aan te zetten om een game te doorlopen of een eyeliner aan te brengen. Het zijn professionals die met passie hun beroep laten zien en zo de conversatie over hun vakgebied een publieke plek geven.

Veel bedrijven realiseren zich dat maar al te goed en daarom zijn het aantal vlogtrainingen exponentieel gegroeid. We zullen in 2018 veel vlogs van professionals gaan zien! Op YouTube, maar ook op Facebook en via Stories op Instagram.

In dit artikel nemen we als definitie voor een vlog een persoonlijke video, een video die je van jezelf maakt. Of dat nu zittend voor de camera is, of lopend met een selfiestick. In sommige gevallen noemen mensen een video ook een vlog als ze het niet zelf gemaakt hebben. Het is dus geen vast omlijnde definitie voor veel mensen.

Persoonlijke verhalen starten het gesprek

Voorbeelden zijn er inmiddels genoeg. Zo hebben we op Facebook Meester Bart en Tommie in de zorg. Prachtige persoonlijke verhalen van een leraar in de Bijlmer en een mannelijke verpleegkundige in de ouderenzorg.

Boswachter Tim, Judge Joyce en longarts Sander de Hosson ken je misschien van Twitter. Allemaal met eigen missies. Boswachter Tim zorgt ervoor dat het bos weer cool wordt. Hij zit ook op Instagram en op YouTube als De Bosmannetjes. Judge Joyce wil dat de juridische taal voor iedereen begrijpelijk is en dat we allemaal keurig Nederlands schrijven. Sander de Hosson zorgt er met zijn columns voor dat we een inkijk krijgen in het hoofd van een arts die werkt met onder andere terminale patiënten.

Met hun woorden starten ze het gesprek over hun vakgebied. En met succes! Het zijn niet instellingen die dit voor elkaar krijgen, maar mensen. In de zorg ziet men bloggen en vloggen inmiddels als een middel om het slechte imago en het personeelstekort tegen te gaan.

Ga voor video

De grote groei zit hem vooral in de contentvorm video. Waarom? Veel bedrijven hebben moeite om jongeren te bereiken. Millennials, generatie Z. Ze begeven zich op Instagram, YouTube en Snapchat, kanalen waar bedrijven moeite mee hebben. Moeite om visuele content te creëren die interactie oplevert, zoals persoonlijke vlogs dat wel kunnen. Bedrijven vinden het lastig om werknemers los te laten die een eigen verhaal willen vertellen.

Voorbeeld: Politievlogger Jan-Willem

Het eerste voorbeeld van een succesvol YouTube-kanaal is Politievlogger Jan-Willem. Gelukkig heeft de politie zijn initiatief omarmd en mag hij een gedeelte van zijn tijd besteden aan vloggen. Neem eens de tijd om reacties op zijn vlogs te lezen en je zult versteld staan van de interesse die vooral jongeren hebben in Jan-Willem, en met name in het politievak. Hij wil alle aspecten van het politievak laten zien, van arrestaties tot briefings. Dat hij politieagent is, staat op nummer een, daarna pas vlogger. Zo is hij ontzettend populair geworden, veel jongeren herkennen Jan-Willem op straat en spreken hem aan.

Accepteer cookies

Voorbeeld: psycholoog Najla

Ook psycholoog Najla maakt vlogs. Ze laat niet haar vak zien, maar spreekt over bekende onderwerpen: slaapproblemen, depressies en liefdesverdriet. Allemaal herkenbare problemen voor haar doelgroep.

Accepteer cookies

Voorbeeld: VUmc Amsterdam

Het VU medisch centrum heeft het personeel laten vloggen, met de verschillende afdelingen als insteek. Dit kan handig zijn voor SEO, om gevonden te worden. De inhoud van de vlogs is alleen interessant voor wie in een ziekenhuis wil werken, niet voor mensen die daar terecht gaan komen.

Accepteer cookies

Voorbeeld: Ministerie Veiligheid en Justitie

Ook het Ministerie Veiligheid en Justitie heeft een aantal medewerkers laten vloggen. Zo geven cipiers een kijkje achter de schermen bij gevangenissen.

Accepteer cookies

Veel verschil in kwaliteit vlogs

Er zit veel verschil in de kwaliteit van vlogs van professionals. Qua techniek en qua presentatie. Dat zijn skills die niet iedereen allebei bezit. Daarom lieten we dit vroeger graag over aan professionele videomakers. Maar hoe belangrijk is kwaliteit als het gaat om je doelgroep raken? Jonge fans kunnen gerust 20 minuten naar een vlog van Enzo Knol kijken die een supermarkt bezoekt.

De kwaliteit is niet het belangrijkst als je een gesprek op gang wil brengen. Het gaat om de persoonlijke passie en frequentie waarmee je dit doet. Dan hoeft dat inhuren van professionals niet meer. Misschien wel om het eerst zelf te leren, maar niet om continu video-content te maken. Met slechts een smartphone kom je al een heel eind. Politievlogger Jan-Willem heeft wel veel verschillende camera’s en al heel wat ervaring, maar bij het VUmc zijn ze daar nog niet zo bedreven in. Het is een kwestie van beginnen, volhouden en verbeteren.

De kwaliteit is niet het belangrijkst als je een gesprek op gang wil brengen. Het gaat om de persoonlijke passie en frequentie waarmee je dit doet.

Vloggen op meerdere kanalen

Vloggen hoeft niet alleen via YouTube. Dit is sowieso geen ideaal kanaal als het gaat om een gesprek op gang brengen. Daarom zie je dat veel YouTubers een evenzo populair account op Instagram hebben, waar ze hun dagelijkse activiteiten laten zien en praten over wat ze bezig houdt.

Je kunt je vlogs ook uploaden op Facebook. In dat geval liever niet met een YouTube-filmpje, maar native op Facebook, zoals dat heet. Het promoten van een YouTube-link op Facebook kan namelijk ten koste gaan van het aantal mensen dat de vlog zal zien. Maar ook op Facebook kun je aan de slag met een vlog dat op vaste tijdstippen terugkeert. Liefst met een eigen concept, zoals Cliffhanger van Dylan Haegens en de DIY’s van MeisjeDjamila.

Lengte van vlogs

Een richtlijn voor vlogs is zo tussen de 2 en de 3 minuten. Maar heb je eenmaal een betrokken publiek, dan mag dat veel langer zijn. Zo’n vlog bestaat meestal wel uit verschillende scenes en wordt geëdit. Een monoloog van 3 minuten kan namelijk wel een beetje saai worden.

Vloggen via stories

Stories van Facebook en Instagram bieden een mooie uitkomst voor vloggers! Je kunt er dagelijks vloggen, doordat je een verhaal vertelt dat bestaat uit foto’s en video’s van maximaal 15 seconden. Geen ingewikkelde edits. Je tekent, plakt wat stickers en emoji en gebruikt locatietags en hashtags om door meer mensen gevonden te worden. Geen ondertiteling, maar heel eenvoudig tekst op je video intypen.

Let wel: stories zijn vluchtiger en meer geschikt om het ‘achter de schermen’-verhaal te vertellen. Voor een onderwerp waar meer aandacht voor nodig is, kun je beter een video of vlog maken van een aantal minuten. Maar wat je ook kiest: ga in eerste instantie voor een kanaal en focus je op een doelgroep.

Van plan om vlogs of stories in te zetten voor je bedrijf?

Ga je ervoor om gevonden te worden, dus voor SEO? Kies dan voor video’s op YouTube die langer houdbaar zijn. Geef met de titel van je video antwoord op de vragen die het meeste gesteld worden in Google. Ga je liever voor social video en wil je mensen echt raken? Dan kun je je je filmpjes beter uploaden op Facebook, want daar kunnen ze makkelijk gedeeld worden. Kies je voor een hechte band met mensen die jou al kennen? Dan kun je video-series gaan maken op YouTube of stories gaan maken op Instagram. Allemaal wel afhankelijk van waar je doelgroep is.

Een ding is zeker: start zo snel mogelijk, want 2018 wordt het jaar van vloggend personeel!