How to

In 5 stappen naar een herkenbare bedrijfsidentiteit

0

Als we aan onze tweede koffie toe zijn, valt het me op. Als ik om me heen kijk in deze koffietent, zie ik allemaal vaders met hun kind. We hadden ons nooit gerealiseerd dat deze koffiezaak zo populair was onder vaders. Voor mij heeft dit koffietentje nu het label ‘populair onder vaders’. Zo snel gaat dat: een beeld vormen. Hoe kun je beïnvloeden welk beeld iemand vormt over je bedrijf?

Elke keer bezoeken we een ander koffie- of lunchtentje. Elke keer vertrekken we weer met een andere indruk. Deze indruk wordt beïnvloed door alles wat we hebben gezien en ervaren. Van het vooraf bekijken van de website, tot het uitzoeken van een tafel, het bestellen, het eten, drinken, de andere aanwezige klanten en de socialmediakanalen (ik wil natuurlijk even laten weten dat we hier aan het lunchen zijn). Alles draagt bij aan het beeld dat je langzaam vormt.

We leggen je uit hoe je in vijf stappen werkt aan een herkenbare identiteit voor jouw bedrijf.

1. Waar sta je voor?

Begin bij het begin: het bepalen, ontdekken en vastleggen van je identiteit. Als je weet wie je bent, waar je voor staat en wie je wil bereiken dan straal je dat ook uit. Als je zelf nog niet helder voor ogen hebt wat jouw identiteit is, zal dat ook in je communicatie zo overkomen. Start daarom met het kijken naar je bedrijf, naar jezelf, de geschiedenis, je product of dienst en je klant.

Stap 1

De Golden Circle van Simon Sinek kan je hierbij helpen. Zie het niet als wondermiddel, maar als manier om je visie te ordenen.

  • Begin met omschrijven ‘wat’ je doet
  • Schrijf dan op ‘hoe’ je dit doet
  • Eindig met de lastigste vraag ‘waarom’ je dit doet

Geld is hier niet het antwoord. Ga terug naar je ambitie. Waarom zouden mensen bij jou moeten komen? Werk vanaf daar verder naar een visie en ambitie die je bedrijf omschrijft.

Stap 2

Doe een doelgroeponderzoek. Weet je nog niet zo goed wie je klant is? Begin dan met een doelgroeponderzoek en het opzetten van persona’s.

Stap 3

Weet je al wie de doelgroep is? Dan kun je direct aan de slag met de volgende stap: een onderzoek onder je klanten. Hoe zien zij je bedrijf? Waarom kopen ze bij jou? Kijk vervolgens of dit aansluit bij wat je zelf hebt opgeschreven. Komt dit overeen? Als het niet overeenkomt, wat zorgt er dan voor dat klanten je bedrijf anders ervaren?

2. Maak het visueel

Je weet nu waar je voor staat en hoe, wat en waarom je dingen doet en niet geheel onbelangrijk: wie je doelgroep is. Nu is het tijd om na te denken hoe je die doelgroep gaat bereiken. En niet alleen dat, vooral hoe je ze wíl bereiken. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk. We starten met de looks.

Als je weet wat je bent (waar je voor staat) dan heb je misschien ook al een idee van hoe je dit wil uitdragen. Idealiter heb je al een droombeeld van al je on- en offline communicatie. Helaas is dit niet altijd het geval. Het is moeilijk om je ideeën te vatten in visuele elementen. En hoe zorg je ervoor dat jouw klanten ook zien wat jij wil dat ze zien?

Start met een moodboard. Denk nog niet per se aan een website of productverpakking. Als je aan jouw product denkt, aan welke kleuren denk je dan? Warm, koud, pastel? Maak een collage van kleuren en kies hieruit minstens twee kleuren die je wil gebruiken. Maak ook onderscheid tussen hoofd- en steunkleuren. Je kunt hierbij uiteraard terugvallen op Pinterest of Instagram 😊

Zoek op Pinterest voor mooie kleuren voor je identiteit.

De betekenis van kleuren

Kijk ook eens naar de betekenis en associatie van kleuren. Je wil namelijk wel dat jouw doelgroep de juiste associaties heeft met jouw product of dienst en kleuren kunnen hierbij helpen.

Kleuren gekozen? Dan kan je gaan nadenken over een logo en uiteindelijk de complete huisstijl (visitekaartjes, website, banners, alle visuele communicatie). Zorg ervoor dat je identiteit in al deze elementen terugkomt. Niet alleen door bijvoorbeeld kleurgebruik, maar ook door vormen. Heb je bijvoorbeeld een organisch product? Gebruik dan aardse kleuren en organische ronde vormen.

Houd in gedachten dat felle kleuren en hoekige vormen agressiever zijn of bijvoorbeeld vaak voor kinderproducten worden gebruikt. Pastelkleuren en ronde vormen zijn zachter en rustiger. Gebruik dit dus ook bewust. Kijk niet alleen naar wat je mooi vindt, maar ook of de associatie past bij wat je wil uitstralen naar de doelgroep. En heeft je doelgroep ook de associatie die jij verwacht?

Als laatste onderdeel moet je dus ook zeker een testje uitvoeren. Vraag aan meerdere mensen wat ze denken, zien en voelen wanneer ze jouw huisstijl bekijken. Wat komt er in hun op? Welke associaties hebben ze hierbij? Vraag het liefst verschillende mensen, maar zeer zeker meerdere mensen waarvan jij ze als onderdeel van jouw doelgroep beschouwt.

3. Tone of voice

Nu dat je weet wat de identiteit van je bedrijf is en hoe je dit visueel maakt, kun je aan de slag met de tone of voice. Hier bepaal je hoe je met klanten communiceert. Zorg dat dit aansluit bij de identiteit van je bedrijf. Dit gaat veel verder dan de keuze of je de klant met ‘u’ of ‘je’ wil aanspreken. Het draait om het totaalplaatje. Dus ook het kleurgebruik en de beelden die je gebruikt. Als je een tone of voice kiest die niet past bij de beeld- of kleurgebruik, zal dit een verwarrende indruk op de ontvangende partij achterlaten.

Als je nu aan Coolblue denkt, aan welke manier van communiceren denk je dan? Coolblue staat voor ‘alles voor een glimlach’. Ook communiceren zij op een laagdrempelige en vriendelijke manier. Het voelt alsof je praat met iemand die je kent. Stel je nu voor dat je daar iets bestelt en je wil het retourneren. Vervolgens krijg je een e-mail terug met:

‘Geachte heer/mevrouw, onlangs zagen wij uw aanvraag voor een retour. Graag willen wij u mededelen dat…’

Wat denk je dan? Een e-mail die zo afwijkt van het beeld dat je hebt, zal zorgen voor verwarring. Je gaat ook twijfelen aan wat zij uitstralen op andere kanalen. Want jouw ervaring is anders.

Hoe zeg je het?

Denk bij de tone of voice niet alleen aan wat je zegt (welke woorden gebruik je, welke schrijfwijzen houd je aan), maar ook aan hoe je het zegt (formeel, informeel, enthousiast, serieus). Wanneer je hier goed en lang over nagedacht hebt, is het belangrijk dat je de tone of voice vastlegt in een document.

Zo’n document kan enorm helpen bij het doorvoeren van de tone of voice. En als je met meerdere mensen in je bedrijf werkt, is het des te belangrijker om dit goed vast te leggen. Denk hierbij ook aan de details, want die maken vaak het verschil!

Dit spreekt misschien voor zich, maar we willen het toch nog even benadrukken: pas je gekozen tone of voice overal toe. Van je website tot flyers, e-mails, in telefoongesprekken en op social media. Zorg dat een gesprek met jou overal hetzelfde aanvoelt en aansluit bij je identiteit.

4. Maak je content passend

Bij deze vierde stap gaat eigenlijk over de voorgaande stappen. Om een herkenbare identiteit neer zetten, moet je deze stappen combineren.

Stel, je bent de eigenaar van een van de koffietentjes waar wij wel eens lunchen en werken. Je krijgt ze wel vaker over vloer, mensen die hun laptop openklappen en starten te werken in jouw zaak. Zij behoren ook tot jouw doelgroep. Dit heb je al besloten toen je je zaak startte en daar heb je je voorzieningen op ingericht. Je wil dit meer onder de aandacht brengen en start een campagne. Je gaat verhalen delen van je vaste klanten.

Als je hiermee begint, zorg er dan dus voor dat deze campagne aansluit bij stap 1, 2 en 3. Laat deze verhalen de identiteit van jouw bedrijf versterken. Licht de punten uit die jouw identiteit onderstrepen. Wil je deze mensen graag aantrekken omdat je het belangrijk vindt dat iedereen de vrijheid heeft om te werken waar hij of zij wil? Of vind je het belangrijk dat mensen elkaar kunnen inspireren? Of ben je ervan overtuigd dat je een zonder een kop excellente koffie minder goed kunt werken?

Als je de verhalen publiceert, laat het beeldmateriaal hier dan goed op aansluiten. Zorg dat de foto’s goed passen bij je koffietent. Hoe je de klant fotografeert is ook hoe jij de ideale klant voor je ziet. Door je tone of voice ook nog eens helder te laten terugkomen, wordt dit onmiskenbaar een campagne van jouw bedrijf: gemakkelijk te herkennen én het bevestigt naar iedereen jouw identiteit.

5. Consistentie & bewaak je identiteit

Deze klinkt misschien als een inkopper, maar vergis je niet: consistentie is belangrijk! Zodra je deze laat vallen, wordt je identiteit steeds minder duidelijk naar je klant. Waarom is consistentie belangrijk? Omdat je je klant constant wil blijven herinneren aan wie jij bent en waar je voor staat. Op die manier leeft dit beeld steeds meer bij je klant en zullen ze ook op die manier over jou gaan praten.

Let bij consistentie op:

  • Gebruik altijd visuals die bij je identiteit passen (let op de juiste kleuren en vormen!)
  • Gebruik de juiste tone and voice. Wie je klant ook spreekt, zorg dat het altijd hetzelfde voelt
  • Focus consistent op de doelgroep en doelen die je hebt vastgesteld. Blijf je dit doen? Dan merken je klanten dit ook. Je zult dan ook de klanten aantrekken die bij jouw bedrijf passen.
  • Wees ook consistent in je aanpak en timing. Reageer je op vragen die gesteld worden op Facebook? Doe dit dan ook altijd. Anders zullen mensen denken dat je hen negeert (want je reageert wel op de vraag van iemand anders). Ook als je besluit om te gaan bloggen, doe dit dan consistent. Als ik zelf naar een website ga en ik zie dat de laatste nieuwsbericht van 2014 is, ga ik twijfelen of dit bedrijf nog wel bestaat en nog wel tijd in de website steekt. Ik zal dan op zoek gaan naar een alternatief. Ik vraag me immers af, of mijn vraag of bestelling wel aankomt.

Als je langere tijd niet consistent bent, begin je weer met de eerste stap. Want als je zelf je identiteit uit het oog verliest, vormen mensen hun eigen beeld. En waar sta je dan?

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat het zover komt. Daarom kunnen we het niet genoeg benadrukken: consistentie is de sleutel! Wees consistent, in al je communicatie-uitingen. Let op: hiermee willen we niet zeggen dat je je uitingen niet kunt aanpassen aan het kanaal waarop je publiceert. Facebook is immers een ander platform dan LinkedIn en vraagt vaak om een ander type bericht. Maar blijf hierbij wel altijd trouw aan stap 1 tot en met 4.