Loopbaan

9 handige tools om nog betere vacatureteksten te schrijven

0

Om goede vacatureteksten te schrijven moet je nogal wat meebrengen: in eerste plaats schrijvers-skills, direct gevolgd door creativiteit en doelgroepkennis. Ook kennis van de wet- en regelgeving, SEO en arbeidsmarktcommunicatie is broodnodig. Gelukkig zijn er handige online tools die het schrijven van vacatureteksten voor recruiters, HR-medewerkers en communicatiespecialisten een stuk eenvoudiger maken. Met deze 9 handige (veelal gratis) tools heb jij binnen no time alles in huis om een nog betere vacaturetekst te schrijven.

1. Google Trends

Alles begint bij de juiste functienaam. Want ‘public waste manager’ (vuilnisman) en ‘directeur eerste indrukken’ (receptioniste) mogen dan wel leuk klinken, maar de juiste doelgroep bereik je er niet mee.

Stop with the cute job titles. No more ‘recruiting ninjas.’ And don’t use ‘Sr. VP of HR.’ They want to see ‘senior vice president of human resources. – Tim Sackett

Maar hoe kom je erachter wat de meest gangbare functienaam (en dus de beste functienaam) voor een vacature is? Natuurlijk kun je op jobboards kijken wat anderen doen, maar hoe weet je of zij het goede voorbeeld geven?

Google Trends is een gratis tool waarin je de meestgebruikte zoektermen van ’s werelds grootste zoekmachine kunt vergelijken. En wat het meestgebruikt wordt, is het meest gangbaar. Extra tip: vink ook de categorie ‘vacatures’ aan zodat jouw resultaat er een is die ook vacaturegerelateerd is.

Screenshot van Google Trends met zoekwoorden voor vacatureteksten.

(31 januari 2020) let op: het online zoekgedrag verandert continu. Heb je dezelfde vacature over een paar maanden weer in bemiddeling? Check Google Trends dan opnieuw.

2. Tekstanalyse-tool van Debatrix

Voeg de gratis tekstanalyse-tool van Debatrix maar direct toe aan je favorieten, want deze tool helpt je bij het vinden van jouw langste zinnen in een tekst. Te lange zinnen schrijven is een valkuil van veel schrijvers en een struikelblok voor lezers. En met de wetenschap dat zinslengte een belangrijke rol speelt om de juiste doelgroep aan te spreken en niet passende kandidaten weg te jagen, is deze tool absoluut van toegevoegde waarde als het gaat om preselectie.

Wist je dat je met de focus op de zinslengte jouw vacatureteksten zo kunt schrijven dat ze aansluiten op het werk- en denkniveau van jouw droomkandidaat?

3. DoelgroepenDashboard

Als je weet wie je doelgroep is en wat deze groep beweegt, sta je 1-0 voor in werving. En je scoort nog meer punten als je die doelgroepkennis inzet in jouw vacatureteksten. Het (betaalde) DoelgroepenDashboard heeft real-time doelgroepkennis in huis. Denk hierbij aan data over de verhouding tussen mannen en vrouwen, veelgebruikte functienamen, beweegmotieven, gewenste arbeidsvoorwaarden, hobby’s en interesses. De data zijn prima te vertalen in wervende teksten, bijvoorbeeld door mannelijke of vrouwelijke woorden te verwerken of door de volgorde van arbeidsvoorwaarden af te stemmen op de wensen van de doelgroep.

Dus waar wacht je op? Zet die bril van jouw doelgroep eens op voordat je gaat schrijven. Op zoek naar vergelijkingsmateriaal? Check de (ook betaalde) tool Sidekick van Brandchart.

4. Freedom

Even een WhatsApp-bericht beantwoorden, je Facebook-tijdlijn bekijken of door de Instagram Stories klikken. Je wordt de hele dag afgeleid door social media of andere zaken. Maar, een goede vacaturetekst schrijven vraagt om scherpe focus.

De gratis app Freedom helpt hierbij. Deze app blokkeert je internet op je device voor een bepaalde tijdsduur. Je kunt er ook voor kiezen om specifieke websites tijdelijk uit te schakelen, zoals Twitter of LinkedIn. Liever een andere plug-in met hetzelfde bereik? Dat kan. Check: StayFocusD (Chrome) of Focalfilter (Internet Explorer en Safari).

5. Persona-template

Krijg een beeld bij jouw ideale kandidaat door een persona te maken. Zo krijgt jouw doelgroep een (fictief) gezicht zodat jij je makkelijker kunt inbeelden voor wie je precies schrijft. En zo’n persona creëren klinkt ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Een goede vacature-intake geeft je al direct een goede basis.

6. Crystal Knows

Een (betaalde) tool die van iedereen die zich online beweegt een persoonlijkheidsprofiel met communicatietips, drijfveren en karaktereigenschappen heeft. Het klinkt misschien als iets vaags, maar Crystal Knows is schrikbarend accuraat in persoonlijkheidsanalyses op basis van de social footprint die mensen online achterlaten. Crystal Knows deelt ook do’s en don’ts zoals het wel of niet gebruiken van een zakelijke toon of het switchen tussen topics.

Het zeer betaalbare Crystal Knows is ideaal om jouw persona te optimaliseren of de tekst zo in te steken dat het jouw doelgroep aanspreekt.

Screenshot van een tool voor vacatureteksten.

7. Spellingschecker on steroids

Diversiteit, genderneutraliteit en inclusie zijn een hot topic in arbeidsmarktcommunicatie. Ook bij het schrijven van vacatureteksten speelt het dus een belangrijke rol. Toch blijft het oppassen in het kader van wet- en regelgeving, want waar je soms doelgroepgericht richting een vrouw of man wil schrijven, mag je tegelijkertijd geen groepen mensen uitsluiten.

Textmetrics is gespecialiseerd in de consistentie van content en ontwikkelde software die ziet of een tekst personen uitsluit. Bovendien kijkt de tool naar woordgebruik en kan er op karaktereigenschappen worden gescand. En het kijkt naar het taalniveau. Staan er te lange zinnen in? Moeilijke woorden? Is het begrijpelijk en leesbaar voor hoger opgeleiden en laaggeletterden? Want ook daarmee sluit je mensen uit. Ook kun je hiermee een Engelse tekst toetsen op diversiteit. Net zoals met Textio.com.

8. Spellingscontrole Word

Mensen ergeren zich groen en geel aan taalfouten. Zo blijkt ook weer uit onderzoek van Utrecht University Repository naar het effect van taalfouten en tekstwaardering. Tegelijkertijd is een tik- of spelfout zo gemaakt. Maak daarom gebruik van de ingebouwde spelling- en grammaticacontrole van Microsoft Word. Omdat Microsoft Word kromme zinsconstructies niet ‘ziet’, een bonustip: lees de tekst voor publicatie hardop aan jezelf voor of laat een collega meelezen.

9. Tel de (stop) woorden

Als je de tekst in de (gratis) Belgische site Woordentellen plakt, rolt er een lijstje uit met de woorden die het meest in jouw vacaturetekst zijn gebruikt. Dat is handig, want zo zie je bijvoorbeeld dat je een bepaald woord 20 keer hebt gebruikt waar je ook een alternatief kunt gebruiken. Welke alternatieven? Check (gratis) synoniemen.net voor hulp bij het vinden van andere suggesties.

Screenshot van de tool Woordentellen.

 

Met behulp van deze tools ben jij weer een stap verder om die ene droomkandidaat voor je te winnen. Want zeg nu zelf: liever drie fantastische sollicitaties dan honderd afwijzingen versturen, toch?!