User experience

UI & UX: geen laad-icoon meer, minimalisme & authenticiteit

0

Het woord ‘snelheid’ domineert in 2020. Dit heeft alles te maken met de 5G-revolutie. De revolutie is officieel begonnen en dit gaat overslaan naar hoe wij onze websites en mobiele apps voor gebruikers designen. Daarom ligt dit jaar de UI- en UX-focus op het creëren van een goede gebruikerservaring door snelheid, minimalistisch design en authenticiteit.

Hoe kunnen we nog sneller?

5G is de vijfde generatie cellular network-technologie en neemt langzaam de wereld over. Door iCulture wordt er verwacht dat alle Iphone-releases vanaf 2020 5G zullen ondersteunen. Naar verwachting is 5G 100 keer sneller dan ons huidige 4G-netwerk. 5G biedt betere downloadsnelheden en een kortere latency. De latency is hoe snel het netwerk reageert na een verzoek, zoals bijvoorbeeld het opvragen van een pagina of een afbeelding. Je hebt hierdoor minder last van netwerkvertragingen die de reactie kunnen verpesten. Je ziet na een actie vrijwel direct resultaat.

Doordat de snelheid van data transfer en latency time aanzienlijk zullen verbeteren, wordt de traagheid van een pagina of traagheid van een functionaliteit op een pagina niet meer geaccepteerd door de gebruiker.

Een laadbalkje om aan te geven dat het voor de gebruikerservaring belangrijk is dat je app of site snel laadt.

Alles draait dus om de belevenis van de gebruiker. Daarom gaan we de loader in 2020 minder zien en over een aantal jaar wordt hij irrelevant. Sommige call-to-actions hebben iets meer tijd nodig om informatie te verwerken, zoals een orderbevestiging of het overmaken van geld. Daarom is het advies om hierbij wel een loader te gebruiken. Maar hoe kunnen wij hierop in spelen?

Hoe kun je bijdragen aan een goede gebruikerservaring?

1. Critical css

Een manier om te zorgen voor meer snelheid is het gebruiken van critical css, waarin een klein stukje css met styling voor elementen die direct in beeld staan, inline in de head wordt gezet (of in een klein css-bestand dat eerst wordt ingeladen). Hierdoor wordt de first meaningful paint waarin er daadwerkelijk content te zien is op de pagina een stuk eerder ingeladen, dan wanneer de browser moet wachten tot alle css of alle javascript volledig is geladen.

2. PWA

Wat in 2020 ook niet meer weg te denken valt, is PWA. Bij Progressive Web Apps gaat het erom dat de gebruiker zo snel en gemakkelijk mogelijk zijn einddoel bereikt. Bij PWA zijn de laadtijden korter, zodat de gebruiker niet hoeft te wachten totdat de pagina geladen is. De gebruiker heeft niet het gevoel dat hij of zij een website gebruikt, maar eerder een native app.

Je kunt met PWA een snelkoppeling op je homescreen toevoegen, push notifications krijgen maar er is ook steeds betere ondersteuning voor het aanspreken van de hardware op je telefoon, denk aan een camera of GPS. Door de cache-first-benadering in plaats van de netwerk-first-benadering los je het ‘langzame netwerk’-probleem grotendeels op, waardoor de gebruikerservaring beter en beter wordt.

3. Uninterrupted UX

Hoe het koopproces nu gaat:

 1. Je klikt op de pagina die je nodig hebt.
 2. Om alle foto’s te bekijken, klik je op ‘meer afbeeldingen’.
 3. Voor beoordelingen klik je op ‘alle beoordelingen’, er opent een pop-up, er opent een andere pagina of je wordt naar beneden genavigeerd.
 4. Als je eindelijk het product wil kopen, klik je op de winkelwagenbutton.
 5. Je klikt op het winkelmandje en gaat naar de winkelwagenpagina.
 6. Ondergaat de checkout.
 7. Vult alle tekstvakken in.
 8. Gaat akkoord met de algemene voorwaarden.
 9. Je kiest een betaalmethode en voert deze uit.
 10. Je ontvangt per email een factuur en volgt je bestelling.

Hoe het koopproces idealiter is

Door elke stap die je nu moet ondergaan en door het wachten ga je meer en meer twijfelen aan je toekomstige aankoop. De kans dat je afhaakt of afgeleid raakt wordt steeds groter. Je wil een snelle en duidelijke flow hebben. Een doel zonder wachten en zonder afleiding. Neem als voorbeeld Bike Configuration door Den Klenkov. Hij laat een manier zien hoe het configureren van een product en het koopproces vlekkeloos in elkaar overlopen zonder dat je afgeleid raakt. In 2020 gaat het niet alleen om paginasnelheid, maar ook om een duidelijke snelle flow.

Hoe ziet zo’n nieuwe workflow eruit?

Een duidelijke, snelle workflow is goed voor de gebruikerservaring en is een van de belangrijkste elementen van het web en app-design. Kunnen gebruikers hun taken gemakkelijk uitvoeren? Of lopen ze tegen irritante omwegen of lastige stappen aan? In een uninterrupted workflow moet je ervoor zorgen dat de gebruiker de stappen die hij of zij moet ondergaan, kan onthouden.

Verlaag de belasting van het kortetermijngeheugen door alleen de benodigde aantal stappen toe te voegen en de gebruiker zo min mogelijk te storen in hun natuurlijke flow. Naast de benodigde stappen is het ook belangrijk dat de reactietijd van een app of website goed is. De ervaring valt of staat natuurlijk bij de eerdergenoemde reactiesnelheid bij het navigeren door deze stappen.

Er wordt zelfs door sommige bronnen gezegd dat we tegenwoordig een kortere aandachtsspanne hebben dan een goudvis. Maar hoe gaan we hier als UX/UI-designers mee om?

Hallo daar, ben je nog aan het lezen? Is er een WhatsApp-bericht tussendoor gekomen? Had je dorst en ben je een kop koffie of thee gaan halen? Of ben je door iets heel anders afgeleid?

Mocht dit niet het geval zijn en lees je nog steeds, geef jezelf dan een schouderklopje. Je bent een van de weinigen. Er wordt zelfs door sommige bronnen gezegd dat we tegenwoordig een slechtere aandachtsspanne hebben dan een goudvis. Maar hoe gaan we hier als UI/UX-designers mee om?

Schema met daarin de informatie dat een goudvis maar 9 seconden de aandacht erbij kan houden.

Minimalistisch design is een goede basis voor een betere gebruikerservaring

De hoofdvraag is in dit geval ‘hoe kun je de aandacht van de gebruiker erbij houden?’. Een logisch antwoord zou zijn om een gebruiker niet of minder af te leiden. Geen onlogische flow meer, geen navigatie naar andere pagina’s en geen ongewenste pop-ups. Een zorgvuldig samengesteld design die eenvoudig en clean is zou het fundament van je ontwerp moeten zijn. Deze volgende vier stappen zou je kunnen toepassen.

1. Whitespace zorgt voor een betere beleving van de gebruiker

Vaak hebben wij het gevoel dat stilte, leegte en kleurloosheid slecht is. We vullen de stiltes op om over koetjes en kalfjes te praten, we vullen de kleurloosheid aan met een kleur en we vullen de leegtes op door alles dicht tegen elkaar aan te zetten. Maar weet je dat een stilte, leegte of kleurloosheid juist goed is voor ons? Vooral in web- en app-design.

In websites en apps wordt er vaak gebruikgemaakt van meerdere belangrijke elementen op één pagina die concurreren om aandacht. Als deze elementen te dicht bij elkaar staan, wordt het effect nog groter. Door op de juiste manier gebruik te maken van whitespace krijgen de elementen de juiste hoeveelheid nadruk. Als je dit toepast, zorgt het voor een goede gebruikerservaring en kan de gebruiker het bericht of de actie laten inzinken.

Voorbeeld van UX en UI design voor de gebruikerservaring.

Voorbeeld 1: elementen die concurreren om aandacht.

Doordat twee elementen die beide concurreren om aandacht naast elkaar staan, weet je niet goed wat je moet doen (zie voorbeeld 1). Bij beide elementen wordt er gevraagd om een actie.

Om de elementen meer kracht te geven zou je ze anders kunnen positioneren (zie voorbeeld 2). Door de witruimtes en doordat een van de elementen een andere positie heeft gekregen, wordt er niet meer geconcurreerd om de aandacht. De witruimtes hebben ook een pragmatisch aspect. Ons brein heeft tijd nodig om informatie te kunnen verwerken. Het gebruik van witruimtes geeft je hier meer mogelijkheden voor. De bezoeker wordt minder snel afgeleid door andere elementen.

Voorbeeld van UX en UI design voor de gebruikerservaring.

Voorbeeld 2: elementen die niet concurreren om aandacht.

2. Toepassen van Gestalt-principe voor een betere gebruikerservaring

Begin 1900 ontwikkelde een groep Duitse psychologen verschillende theorieën over hoe mensen de wereld waarnemen: De Gestalt-principes. Onze hersenen hebben de neiging om alles wat we zien te organiseren in groepen of patronen (samenhangende vormen), om zo structuur te creëren. Maar wat heeft dit te maken met gebruikerservaring?

Wanneer je de Gestalt-principes in de UI/UX toepast, houd je rekening met de cognitieve mogelijkheden van de gebruikers. Hierdoor zorg je ervoor dat gebruikers meer overzicht krijgen en dat ze makkelijker een keuze kunnen maken. Ik wil graag een van deze principe toelichten.

Voorbeeld van hoe wij in een design een groep zien.

Principe van gelijkenis. Voorwerpen die op elkaar lijken, zien we automatisch als een geheel. Wat er precies gelijk is maakt niet uit. Dat kan bijvoorbeeld de vorm of kleur zijn. Als knoppen of linkjes dezelfde kleur en vorm hebben, gaat de gebruiker er automatisch vanuit dat hun functies in elkaars verlengde liggen. Het hanteren van één stijl is hierdoor belangrijk en zorgt voor rust op de pagina en bij de gebruiker. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring.

3. Minder tekst

Ken je dat gevoel, dat je alles moet opschrijven zodat iedereen snapt wat er in je hoofd omgaat, waar het bedrijf voor staat of wat je allemaal kunt doen met de producten die je verkoopt. Ik zal je iets verklappen: bijna niemand leest lange teksten.

Wist je dat de gebruiker doorgaans in de eerste 10 seconden bepaalt of ze op jouw pagina blijven en dus de teksten lezen. Misschien lezen de gebruikers je teksten niet eens maar scannen ze. Daarom is het belangrijk om de tekst goed scanbaar te maken.

4. Headers en visuals

Door slim gebruik te maken van headers en visuals is het in een oogopslag duidelijk wat de bedoeling van de pagina is. Alles wordt steeds visueler en Google neemt dit mee in de weging voor de zoekresultaten. Je verbetert zelfs de SEO van een website als je relevante visuals gebruikt (zoals afbeeldingen, infographics en video’s: zie de blog van Eric Newton). Door een duidelijke visuele hiërarchie te gebruiken maak je de inhoud makkelijk te begrijpen en scanbaar voor de gebruiker.

Voor een betere gebruikerservaring schrijf je webteksten niet op het aantal woorden voor een betere SEO. Hoe meer waarde je aan de teksten toevoegt, des te beter je positie in Google wordt. Als de gebruiker binnen enkele seconden teruggaat naar Google omdat jouw tekst geen waarde biedt, krijg je een lagere positie in Google door dwell time. Dwell time is de tijd die een bezoeker op je website verblijft voordat hij of zij terugkeert naar de zoekresultaten.

Naar verwachting worden er na de Olympische Spelen in Tokyo steeds minder illustraties en grafisch design van het web geplukt, maar zullen bedrijven deze op maat laten maken.

Authenticiteit is main focus in 2020

We kunnen al onze informatie, foto’s en illustraties gratis of voor een klein prijsje van het internet halen. Hierdoor is het makkelijk om je website te vullen en dit gebeurt ook regelmatig. In 2020 komt hier verandering in en start de trend om echte mensen te laten zien, unieke illustraties te maken en een active voice in teksten te verwerken. Gelukkig is een deel van deze trend al gaande en huren steeds meer bedrijven een fotograaf in om foto’s van hun werknemers te nemen.

Naar verwachting worden er na de Olympische Spelen in Tokyo steeds minder illustraties en grafisch design van het web geplukt, maar zullen bedrijven deze op maat laten maken. Waarom na de Olympische Spelen in Tokyo? Als je aan Japan denkt dan denk je aan illustraties, manga, anime en andere grafische visuals. Er wordt verwacht dat bij de Olympische Spelen volop gebruik wordt gemaakt van deze kunstvorm. Daarom kan dit de grondlegger worden van de authenticiteit trend.

Logo van de Spelen.

Hoe kun je een-op-een met de lezers spreken?

Niet alleen foto’s, illustraties en andere grafische uitingen worden door deze trend herzien, maar ook het tekstuele gedeelte. Vaak schrijven we op een instructieve manier om onze gebruikers van informatie te voorzien. Hierdoor komt een tekst soms onpersoonlijk over. Om de aandacht te trekken van gebruikers kun je beter gebruikmaken van een active voice. Dit is een manier om rechtstreeks, een-op-een, met de lezers te spreken. Met een active voice voert het onderwerp van de zin de actie uit. Dit klinkt duidelijker en aantrekkelijker dan een passive voice.

Passive & active voice

‘Wij geven een lezing over UX en UI’. Klinkt aantrekkelijker dan ‘de lezing over UX en UI wordt door ons verzorgd’. Probeer woorden als ‘door’ te vermijden. Deze kunnen suggereren dat je met een passive voice schrijft.

 • Passive voice: na het melden van een storing krijg je van ons binnen een uur reactie.
 • Active voice: storing gemeld? Wij reageren binnen een uur.
 • Passive voice: wil je meer informatie? Door hier te klikken kom je met ons in contact.
 • Active voice: Meer informatie? Neem contact op.

Door een active voice te gebruiken voelen lezers zich niet alleen persoonlijk aangesproken, maar kunnen ze ook beter je teksten scannen op de informatie die ze nodig hebben.

Goede teksten en goede visuals zijn belangrijk voor de authenticiteit van jouw bedrijf en merk. Laat zien en horen wie jullie zijn door gebruik te maken van unieke en gepersonaliseerde content. Zo kan een gebruiker zich veel meer inleven in de informatie die jij aan hen wil overbrengen.

Zorg dat je gaat voor een goede gebruikerservaring: leg de focus op snelheid, minimalistisch design en authenticiteit.