Digital marketing

Wat kun jij als website-eigenaar leren van streamende gamers?

0

Als website-eigenaar ben je op zoek naar bezoekers waar je klanten van kunt maken. Een streamer is op zoek naar kijkers die zich op de stream abonneren. Wellicht denk je dat er meer verschillen dan overeenkomsten zijn wanneer je een onderneming naast een streamer zet, maar het tegendeel is waar.

Zowel streamers als website-eigenaren bevinden zich midden in de competitie en zijn op zoek naar manieren om mensen aan zich te binden. En met verschillende streams die miljoenen abonnees hebben, kan het bijzonder leerzaam zijn om eens een uitstapje te maken naar deze business. Wat kunnen we leren van de mensen die dagelijks gamen en dit live streamen?

Momentje, wat bedoelen we hier met streamers?

Onder streamers verstaan we de gamers die live content streamen op onder andere Twitch en Facebook, of mensen die content op YouTube (niet live) uploaden. Er zijn streamers met miljoenen volgers, zoals Ninja (niet langer op Twitch maar op Mixer), Tfue (meer dan 7 miljoen volgers!), shroud en TSM | Myth. De meeste streamers spelen first shooter games, Fortnite of FIFA.

Miljoenen volgers die dagelijks de streams openen en kijken naar hun favoriete gamer dus. Wat kun jij als website-eigenaar afkijken van deze professionele gamers?

1. Timing is van enorm belang

Streamers spelen in op ontwikkelingen in het spel en het dagelijks leven. Komt er een nieuwe promotie op FIFA? Dan gooit een streamer direct de stream open om ermee aan de slag te gaan. Veel streamers streamen overdag, omdat dit het punt is waarop doorgaans veel mensen kijken; de meeste jongeren kunnen overdag immers niet spelen.

Timing is ook belangrijk voor elke website. Speel in op de ontwikkelingen, zoals weersvoorspellingen, trends in het koopgedrag of verandering in de vraag van de consument. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van stofzuigerzakken voor een nieuw model stofzuiger, het promoten van zwembaden wanneer er hete zomerdagen voorspeld worden of het aanbod aan vegetarische maaltijden uitbreiden wanneer in het nieuws komt dat steeds meer mensen vlees laten staan.

2. Aantrekkelijke content is dé enige manier om mensen aan te trekken

Het succes van de grotere streamers heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zelf een stream opgezet hebben. De meeste gamers falen echter omdat zij geen aantrekkelijke content maken. De content moet aanspreken, het moet interessant zijn en de streamer mag niet te verlegen overkomen, want dat vinden de kijkers niets aan. Terecht ook, je wil immers wel iets te zien hebben.

Als website-eigenaar is dit een les die de meeste ondernemers al kennen. De content op je website en in je promoties moet aanspreken. Het moet de bezoeker prikkelen om succes te hebben én het moet in het straatje vallen van de doelgroep. Een Fortnite-streamer met miljoenen volgers kan niet ineens FIFA gaan spelen. En als babyspeciaalzaak kun je geen barbecues op de website zetten. Denk dus goed na over de contentkeuzes die je maakt.

3. Interactie met andere streamers voor een breder bereik

Nagenoeg alle grotere streamers hebben eens of vaker samengewerkt met anderen. Bijvoorbeeld door tegen elkaar te spelen op stream, door samen in een team te spelen of een tutorial te maken voor nieuwe gamers. Het zorgt allereerst voor betere content (twee doen het beter dan een), maar het zorgt er daarnaast ook voor dat de streams vaker bekeken worden en het kan nieuwe abonnees opleveren.

Als website-eigenaar doe je er verstandig aan om samen te werken met andere ondernemingen. Idealiter niet je concurrent, maar een bedrijf dat wél in dezelfde branche valt als jouw business. Bijvoorbeeld de fabrikant van die nieuwe stofzuiger of een verkoper van parasols om naast dat zwembad te zetten. Werk samen aan een groter onderzoek, een leuk promofilmpje of ga aan de slag met goede linkbuilding om de websites zo beter in de ranking van Google te krijgen.

4. Bouw een betrouwbare reputatie op

Een goede reputatie is alles voor een streamer. Alleen de gamers die betrouwbaar, geloofwaardig en behulpzaam overkomen, krijgen de miljoenen volgers. Leugens, onwaarheden, fraude of vals spelen zorgt ervoor dat mensen weglopen.

Voor je website geldt hetzelfde, net als je bedrijf uiteraard. Een goede reputatie opbouwen kost je weken, al dan niet maanden. Het afbreken van een goede reputatie kost je een minuut. Controleer daarom alle content die online geplaatst wordt en zorg ervoor dat je als betrouwbare autoriteit over blijft komen naar de bezoekers. Dit is overigens ook direct een van de meeste belangrijke SEO-regels van dit moment om je website beter te ranken in de zoekmachines.

Een betrouwbare reputatie opbouwen doe je op verschillende manieren:

  • Regelmatig content plaatsen
  • Het checken van alle cijfers
  • Feiten publiceren in plaats van meningen
  • Getallen, statistieken en bronnen vermelden in je content
  • Toegeven wanneer je ergens wel een fout gemaakt hebt

Een streamer aan het werk.

5. Communicatie met het publiek

Heb je ooit naar een stream gekeken van een gamer? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat de streamer zelf veel meer doet dan alleen een spelletje spelen. Tijdens de stream houdt hij of zij de chat in de gaten, waar de kijkers berichten achter kunnen laten.

Wanneer het spel het toelaat, antwoordt de streamer op vragen, geeft advies of er wordt gewoon een gezellig geheel van gemaakt. Lang niet alle streamers hebben hier altijd tijd voor (zeker niet bij belangrijke toernooien of uitdagende gameplay), daarom worden vaak mensen in de chat ingeschakeld om te ondersteunen. Vaak zijn dit vrienden of andere streamers.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij als website-eigenaar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de chats van je website zit. Maar het is wel goed om in te zien wat je kunt bereiken door communicatiever te zijn. Antwoorden op vragen is nooit een verkeerd idee, maar je mengen in de reacties op de social media kan ook een positief effect hebben op de klantbetrokkenheid.

Ook het opzetten van een live chat op de website kan zorgen voor meer klanten die bezoekers worden, juist door de interactie. Zorg er net als de streamers voor dat je mensen hebt die de communicatie over kunnen nemen wanneer jij geen tijd hebt. Het opzetten van communicatiekanalen is een goede stap, maar dan moet er wel iemand zijn om te antwoorden. Anders werkt het averechts.

6. Promotie: altijd op tijd, maar nooit te vroeg

Er is veel concurrentie voor elke streamer. Elke dag komen tienduizenden uren content online en een kijker heeft doorgaans maar één stream open tegelijkertijd. Zeker wanneer er veel interactie is, met aantrekkelijke content. Daarom maken de meeste streamers een agenda, zodat de kijker exact weet wát wánneer gestreamd wordt.

Daarnaast zorgen de betere streamers altijd voor promotie op Facebook, Twitter en andere kanalen (waar de doelgroep zich bevindt). Dit is altijd op tijd, maar nooit veel te vroeg. Doorgaans kun je rekenen op aankondigingen tussen de 24 en 48 uur van tevoren, met uitzondering van het weekend. Daar zit minder tijd tussen de promotie en de daadwerkelijke stream, omdat de meeste kijkers meer tijd hebben in het weekend en schakelen tussen streams.

Dit geldt ook voor bedrijven die zich in het online domein bevinden. Tijdige promotie is belangrijk, omdat de bezoekers dan ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de acties of promoties. Maar te vroeg promoten is dodelijk, omdat de bezoeker het écht niet altijd in de agenda zet. Uiteraard kun je dit oplossen door remarketing te gebruiken, maar het is beter om ook op te letten wat de tijdspanne is tussen een aankondiging en de eigenlijke promotie, actie of het evenement dat je aankondigt.

De tijd tussen een aankondiging en een promotie is brancheafhankelijk. Test daarom met verschillende intervallen en meet de interactie om tot het beste resultaat te komen.

7. Blijf altijd – en dan ook echt altijd – jezelf

De laatste tip die je als website-eigenaar mee mag pakken van streamers, is de authenticiteit van de streamers. Streams vanuit de huiskamer, kinderen of huisdieren die langskomen, bloopers online laten staan, een persoonlijke noot tijdens de stream: het draagt allemaal bij aan de betrokkenheid van de kijkers.

Nu hoef je echt niet direct hond, kind of ontbijt langs te laten komen op je website, maar het kan geen kwaad om personeelsleden bij naam te noemen. Of het allemaal iets persoonlijker te maken. De consument doet liever een aankoop bij een ‘echt’ bedrijf dan een online warenhuis waar geen enkel gezicht te vinden is.

Leren van streamers als website-eigenaar is eigenlijk heel logisch

Streamers hebben de afgelopen maanden een enorme stijging aan abonnees gezien. Het is een markt waarin veel verdiend wordt, maar waar ook dagelijks gestreden moet worden met de concurrentie. Eigenlijk verschilt dat nauwelijks van wat jij doet met je website. Kijk daarom eens bij een van de topstreams van dit moment of gebruik de bovenstaande 7 tips die je direct kunt implementeren op jouw website en online marketing.