Customer experience

4 conversieboosters voor de donatiepagina van goede doelen

0

Je bezoeker wil een donatie doen, maar gaat dat eigenlijk wel zo makkelijk? Ik vertel je graag hoe je je donatiepagina zo frictieloos en duidelijk mogelijk inricht om ervoor te zorgen dat je bezoeker over kan gaan tot een donatie. Let’s go!

Yes! Je bezoeker heeft een intentie tot doneren! Je hebt namelijk de basis op orde en je purpose goed uitgelegd. Tijd voor actie. Vol overtuiging klikt je bezoeker op de knop ‘Doneren’. Wat er dan hoort te volgen, is een pagina die het je bezoeker zo makkelijk mogelijk maakt.

Voordat de bezoeker op de donatiepagina komt

Als we het hebben over de donatiepagina, dan hebben we het over het moment in de journey dat je bezoeker goed geïnformeerd en enthousiast over je goede doel een specifieke pagina betreedt. Dat is belangrijk, omdat je niet wil dat je bezoeker in het proces van doneren afhaakt om tóch nog extra informatie op te zoeken.

De funnel moet lineair zijn om zoveel mogelijk click-outs te voorkomen. Een redelijk veel voorkomende fout is dat bezoekers bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit digitale campagnes landen op de donatiepagina. Dat resulteert in hoge bounce rates, wat zonde is van je advertentiebestedingen. Zorg er daarom voor dat je bezoeker de juiste kennis heeft voor hij/zij start met de donatiepagina.

1. Maak je pagina frictieloos en zonder afleiding

Stel je voor dat je een simpele taak krijgt. “Ga naar de supermarkt en koop een pak melk.” Klinkt niet heel complex, toch? Kun je die taak het snelst en efficiëntst uitvoeren als de winkel op 100 meter afstand is, of op 2 kilometer? En is het sneller als je onderweg niemand tegenkomt, of als je toevallig je beste vriend tegen het lijf loopt? En gaat het je makkelijker af als je geen obstakels tegenkomt of als je twee flinke sloten moet overspringen?

Klinkt natuurlijk als een flauwe reeks aan voorbeelden, maar op je website doe je mogelijk hetzelfde. En juist daar is het te voorkomen: je wil het de bezoeker zo simpel mogelijk maken om zonder afleiding je donatiefunnel te doorlopen. Zeker als de intentie tot doneren er al is.

De volgende tips gaan je daar zeker bij helpen.

Snij alle afleiding weg

Je wil voorkomen dat je bezoeker de donatiepagina verlaat. Geef daarom zo min mogelijk aanleidingen om weg te klikken. Focus op de meest minimale vorm van content. Haal je menu weg, gebruik geen footer onderaan de pagina en gebruik zo min mogelijk beeldende content. Als je fotografie gebruikt, zorg dan dat daarin duidelijk is waar je aan bijdraagt.

Donatiepagina Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen kiest er bijvoorbeeld voor om alle navigatie weg te snijden en alleen het noodzakelijke te tonen.

Zorg ervoor dat je pagina in ieder geval je logo prominent bevat en dat je nog één keer goed duidelijk maakt waar je voor staat, zodat de bezoeker weet waar de donatie op hoofdlijnen aan bijdraagt.

Zorg ervoor dat je donatiepagina toegankelijk is voor alle bezoekers

Webtoegankelijkheid is een belangrijk onderdeel van elke website. Je wil niemand uitsluiten. Zorg er daarom voor dat al je afbeeldingen Alt-attributie bevatten, je invoervelden de juiste labels hebben en de pagina met het toetsenbord volledig te doorlopen is.

2. Help je bezoeker in de omvang van de donatie

De keuze voor de omvang van een donatie is voor veel mensen niet eenvoudig en hangt af van verschillende factoren. Je doet er goed aan om je bezoeker te helpen in de omvang.

Maak goed duidelijk waar de donatie aan wordt besteed. “Voor 5 euro stel je al een lespakket beschikbaar.” of “Met 25 euro kunnen we een klaslokaal voorzien van een nieuw krijtbord.” Op die manier wordt het eenvoudiger om te kiezen. Ook kan het helpen om te vertellen welke omvang in donatie het meest wordt gegeven. Deze social proof zorgt voor de bevestiging dat de gekozen donatie de juiste is.

Daarbij kan je er ook voor kiezen om inzichtelijk te maken waar het geld naartoe gaat. Zo kiest WNF er bijvoorbeeld voor om duidelijk te communiceren hoeveel procent van de donatie aan welk onderdeel wordt besteed.

WWF over besteding van haar donaties.

Ook kan het helpen om de bezoeker zelf te laten kiezen naar welk onderdeel de donatie wordt besteed. Zo is het bij Aidsfonds mogelijk om zelf te kiezen aan welk onderdeel je geld bijdraagt: Onderzoek, Toegang tot behandeling of Preventie en voorlichting.

3. Geef de bevestiging dat de betaling volledig veilig gaat

Als het gaat om digitale uitgaven, willen mensen zekerheid. Niets voelt onbetrouwbaarder dan een webshop met een slecht functionerende betaalpagina. Zorg er daarom voor dat je vertrouwen opwekt bij je bezoeker door bijvoorbeeld logo’s van keurmerken toe te voegen (zoals het ANBI- of CBF keurmerk), door SSL-symboliek toe te voegen, door het iDeal-logo te communiceren en door te benadrukken dat er met alle zorgvuldigheid om wordt gegaan met de ingevoerde gegevens.

Bied daarnaast ook verschillende betaalopties aan. Leun niet enkel op iDeal, maar maak het ook mogelijk om met Credit Card, Paypal of zelfs automatische incasso te betalen. Zo maak het je ook voor oudere doelgroepen mogelijk om een donatie te doen.

4. Vraag je bezoeker niet meer dan nodig

De vierde en laatste conversiebooster: zorg ervoor dat je je formulieren goed op orde hebt. Zorg er daarbij voor dat je zo min mogelijk van je bezoeker vraagt. Het kan heel verleidelijk zijn om een postcode, geboortedatum, geslacht en mobiel nummer te achterhalen. Maar 3 van deze 4 eigenschappen zijn al totaal overbodig.

Je kunt dit afvangen door je donatiefunnel op te bouwen in verschillende stappen. Zo vraag je per stap slechts een paar velden uit. Op die manier kun je alsnog veel van je bezoeker te weten komen en voelt het niet als overweldigend aan.

Trees for All donatiepagina.

Trees for All heeft bijvoorbeeld het proces van doneren opgeknipt in verschillende stappen.

Daarbij kun je het je bezoeker ook nog eens eenvoudiger maken door slimme integraties toe te passen. Door een postcode-API wordt het eenvoudiger om een adres in te vullen. En door niet alle velden verplicht te maken, stel je je bezoeker zelf in staat om te bepalen welke informatie er wordt gedeeld. Laat ook complexe gender-velden achterwege. Mijn ervaring leert dat iedere bezoeker met een goed gevoel moet kunnen doneren. Zorg dat de gebruiker zich niet kan irriteren of storen aan de informatie die je uitvraagt.

Maak daarbij bij de velden duidelijk waarom je bepaalde informatie nodig hebt. Vraag je adresgegevens uit om bijvoorbeeld een ledenmagazine toe te sturen? Vermeld dat dan subtiel onder de invoervelden van het adres.

Bonus! Wat doe je na de donatie?

Yes! Je bezoeker heeft je volledige donatiefunnel doorlopen. Ongetwijfeld heb je contactgegevens uitgevraagd in het proces en heb je een opt-in om ook op een later moment nog te communiceren.

Hou je donateurs daarna betrokken. Ook de mensen die ervoor hebben gekozen om een eenmalige donatie te doen. Vertel over de projecten waar in wordt geïnvesteerd. Wees dankbaar. Maak duidelijk wat er met de donatie is gedaan. En geef natuurlijk de mogelijkheid om nogmaals te doneren of een structurele donateur te worden.