Online marketing

Eindejaarssprint met je budget & doelen: haal het maximale uit de feestdagen

0

De feestdagen komen in zicht en je paraplu behoort weer tot je dagelijkse uitrusting. Tijd om je op het gebied van online marketing klaar te stomen voor deze laatste maanden. Denk je dat de kerst-kriebels bij je doelgroep pas in november komen? Dan is dit artikel er om jou nú op weg te helpen! Want zelfs Google telt al vol enthousiasme af…

Google zoekbalk met de tekst 'dagen tot kerst'.

Doelstellingen & budgetten

Het laatste kwartaal van een jaar is hét moment om de balans van de doelstellingen en budgetten op te maken. Hoe heeft jouw bedrijf dit jaar gepresteerd? Liggen jullie op koers, of zijn er nog inhaalslagen te maken? En welke budgetten zijn er nog beschikbaar voor de laatste maanden?

Misschien heb je tijdens de zomer minder budget ingezet en kun je het resterende deel gebruiken voor de eindejaarssprint. Of misschien is er nog ergens een potje beschikbaar. Als je in kaart hebt wat je doelen zijn en welke budgetten je hiervoor kunt inzetten, gaan we een stapje verder: op welke momenten kunnen we de komende tijd inhaken?

Inhakers voor op je contentkalender

Het laatste kwartaal van het jaar zit vol feestdagen waar je perfect op in kunt haken om je doelstellingen te behalen, of nog verder te overtreffen. Om je alvast op weg te helpen heb ik hier een lijstje voor je:

Halloween31 oktober
Singles day11 november
Thanksgiving26 november
Black Friday27 november
Cyber Monday30 november
Sinterklaas5 december
Kerstmis25-26 december
Oudjaarsdag31 december

Zoals je in Google Trends kunt zien, stijgt het zoekvolume op deze feestdagen al rond eind september. Dus: aanhaken op die inhakers! Maar ja, hoe doe je dat? Om je op weg te helpen geef ik je graag wat inspiratie, want er zijn manieren genoeg!

Google Trends.

Lijstjes en (landings)pagina’s voor de feestdagen

Als de feestdagen naderen slaat de (keuze)stress toe: wát ga je als cadeau geven? Wat is leuk, origineel en overtreft het cadeau van afgelopen jaar? Een beetje inspiratie is dan meer dan welkom, en dat zien we ook terug in de Google Trends-data.

Ga daarom aan de slag met het maken van feestdagen-lijstjes voor op je blog. Denk aan: ‘X sieraden waar jouw vriendin blij van wordt’, ‘de top X kerstcadeaus voor mannen’, ‘X shiney outfits voor de kerst’ of ‘X heerlijke gerechten voor het kerstdiner’. Maar je kunt natuurlijk ook nieuwe feestdagen-landingspagina’s maken in je webshop, zoals My Jewellery doet voor cadeaus voor vrouwen.

Google zoekresultaten over cadeaus.

Deze (landings)pagina’s zijn perfect om te gebruiken voor social media. Maar bijvoorbeeld ook voor Google Ads-campagnes. Om een idee te krijgen waar naar gezocht wordt en waarmee je jouw doelgroep mee kunt helpen, kun je de zoekwoordplanner van Google Ads gebruiken, maar ook de Google-suggesties of Google Trends.

Zoekverkeer in Google rond de feestdagen.

Verlanglijstjes maken

Voor degenen die er niet van houden om af te wachten welk cadeau ze krijgen of een partner hebben die stille hints niet snapt, kun je de mogelijkheid bieden om verlanglijstjes samen te stellen. Ook hier zien we in september een flinke stijging in het aantal zoekopdrachten naar ‘verlanglijst’.

Het Nederlandse sieradenmerk Vedder & Vedder gaat hierin nog een stapje verder: zij bieden hun bezoekers de mogelijkheid om een – niet zo stille – hint te versturen.

Screenshot van een webshop die inspeelt op de feestdagen met 'send a hint'.

IKEA maakte in 2018 van het concept ‘verlanglijstjes maken’ een winactie via Pinterest. Met de PIN & WIN-campagne daagde ze gebruikers uit om hun eigen verlanglijstje te maken, met daarop de kerstproducten van IKEA. De winnaar kreeg tot €500 aan gepinde kerstspullen. En wat kreeg IKEA zelf? Een enorm bereik!

Acties & kortingen in je advertenties

Werk je tijdens de feestdagen met acties en kortingen? Laat dit dan ook in je Search en Shopping-advertenties zien. Volgens de NRF zegt een derde van de kopers dat ze al hun aankopen voor de feestdagen hebben gedaan naar aanleiding van promoties.

Gebruik voor de Search-advertenties de promotie-extensie in Google Ads, waarin je aangeeft:

  • Wat de promotie is, zoals een x bedrag of een percentage.
  • Waarop je korting geeft, dus het product of de dienst.
  • Tot wanneer de actie geldig is.
  • En eventueel overige promotiedetails, zoals een kortingscode.

Voorbeeld van een dynamische Google Ad die aftelt tot de feestdagen.

Je kunt ook de ad customizer countdown in je advertentieteksten verwerken. Hiermee automatiseer je het aftellen naar een bepaald moment om urgentie aan te geven. Wanneer je op ‘{‘ drukt bij het maken van een advertentietekst, verschijnt de optie vanzelf in beeld.

Voorbeeld van een Google Ad.

Vergeet ook niet om je Shopping-advertenties klaar te maken voor de feestdagen. Ook hier heb je tal van mogelijkheden om je promoties in te verwerken. Gebruik ‘Speciale promoties’ om aanbiedingen onder de aandacht te brengen en voeg de feedkenmerken [uitverkoopprijs] en [uitverkoopprijs_startdatum] toe om prijswijzigingen voor promoties vooraf te plannen. Als je nog geen Shopping-advertenties gebruikt, is dit natuurlijk hét moment om daarmee te starten. Zo heb je een nog hogere zichtbaarheid bij het winkelend publiek.

Tip: om ervoor te zorgen dat je geen verkeer misloopt kun je, op basis van historische gegevens en de jaarlijks terugkerende trends je Ads, uitgaven aanpassen. Als je klikaandeel voorheen op bepaalde dagen terugliep maar het zoekvolume juist toenam, is dat een teken dat je je budgetten kunt verhogen.

Winkelwagen-verlaters behouden

Waar je met alle voorgaande tips meer verkeer naar je website haalt, wil je natuurlijk ook degenen die op jouw site zijn (geweest) vasthouden en laten converteren. En zeker als ze hun producten al in het winkelmandje hebben geplaatst maar de website om een één of andere reden verlaten. Dat is waar e-mailmarketing en (dynamische) remarketing om de hoek komen kijken.

Bezoekers kunnen om verschillende redenen je website verlaten: ze zijn zich aan het oriënteren en dus nog niet klaar om een bestelling te plaatsen, er trad een technisch probleem op, ze liepen tegen onzekerheden aan met betrekking tot betaling of levering en ga zo maar door. Om ervoor te zorgen dat je deze mensen niet kwijtraakt kun je hier een abandoned shopping carts e-mailcampagne voor inrichten. Hiermee herinner je mensen aan de producten die nog op hun liggen te wachten, bied je ze de kans om de producten direct te bestellen of de inhoud van het winkelmandje te wijzigen en kun je meteen de mogelijke onzekerheden wegnemen.

Om websitebezoekers te kunnen mailen, moet je uiteraard wel in het bezit zijn van hun e-mailadres. Amazon pakt dit slim aan, en vraagt direct naar het e-mailadres van de bezoeker op het moment dat ze naar de kassa gaan.

Screenshot van hoe Amazon om je mailadres vraagt.

Geen e-mailadres? Geen zorgen! Met remarketing laat je display-advertenties zien aan mensen die eerder op jouw website zijn geweest, maar hun aankoop niet hebben voltooid. Met dynamische remarketing ga je een stapje verder: hiermee laat je het exacte product zien dat mensen eerder op jouw website hebben bekeken maar (nog) niet hebben gekocht. Het voordeel van remarketing is dat je hierbij geen e-mailadressen nodig hebt.

Optimaliseer je Google Mijn Bedrijf-pagina

De impact van corona op de economie leverde een mooie ontwikkeling op: onder consumenten groeide de behoefte om meer lokaal te winkelen en ook werd op social media de hashtag #supportyourlocals in het leven geroepen. Neem daarom je Google Mijn Bedrijf-pagina weer eens onder de loep en vul hem aan waar dat kan.

Denk er bijvoorbeeld aan om je openingstijden rondom de feestdagen te wijzigen, je corona-maatregelen te communiceren en je aanbod en promoties onder de aandacht te brengen. Met Google Mijn Bedrijf maak je contact met consumenten via Google en Google Maps, waarbij je profiteert van de stijging in lokale loyaliteit.

En last but not least: zorg ervoor dat alles goed doorgemeten wordt en evalueer de inspanningen en uitkomsten in 2021. Dit vormt weer goede input voor de feestdagen van volgend jaar.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren en handvatten gegeven om direct aan de slag te gaan. Want de feestdagen zijn dichterbij dan je denkt. Ho, ho… Ik bedoel: go, go, go!