Online marketing

Hoe Google met lokale campagnes & andere features ondernemers helpt

0

De wereldwijde impact van COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat Google in hoog tempo bezig is om de digitale en fysieke wereld beter met elkaar te verbinden. Zo gaven ze bijvoorbeeld de lokale campagnes, die je via Google Ads kunt maken, een upgrade. In dit artikel duik ik in deze lokale campagnes om je te wijzen op de nieuwste mogelijkheden.

Wat zijn lokale campagnes?

Voorbeeld van een lokale campagne op google maps.

Lokale campagnes helpen je om lokale klanten naar je fysieke winkel te trekken. Denk hierbij aan advertenties:

  • via Google Maps,
  • in het zoek- en displaynetwerk,
  • en op YouTube.

Het campagnetype biedt niet alleen diverse targeting mogelijkheden, maar maakt het ook mogelijk om winkelbezoeken toe te schrijven aan je online advertentiecampagnes.

Waarom zou je lokale campagnes gebruiken?

Onderschat niet hoeveel mensen dagelijks lokaal zoeken. 46% van alle zoekopdrachten op Google is lokaal georiënteerd. Onderzoek toont tevens aan dat als mensen lokaal zoeken, de conversieratio hoger ligt. Vooral voor mobiele gebruikers. Daarnaast is het gebruik van een geo-modifier in zoekopdrachten zoals ‘in de buurt’ in de afgelopen twee jaar met meer dan 200% toegenomen.

Het is dus belangrijker dan ooit om te zorgen dat je bedrijf zichtbaar is wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar jouw producten of diensten.

Lokale campagnes maken het voor bedrijven eenvoudig om top-of-mind te zijn op deze momenten. Daarnaast bieden ze een scala aan mogelijkheden die inspelen op het veranderende koopgedrag als gevolg van COVID-19. Hier ga ik verderop in het artikel dieper op in. Wat mij betreft zijn lokale campagnes daarom een essentieel onderdeel van je lokale marketingstrategie.

Wie kan gebruikmaken van lokale campagnes?

Helaas zijn lokale campagnes niet geschikt voor ieder bedrijf. Naast het feit dat je natuurlijk een fysieke winkel moet hebben die bezocht, heeft Google een aantal criteria aan de conversies van winkelbezoeken gesteld:

  • Je moet meer dan 10 fysieke locaties hebben in landen waar metingen van winkelbezoeken beschikbaar zijn (waaronder Nederland en België).
  • Je moet minimaal 1000 advertentieklikken en zichtbare vertoningen hebben.
  • Het Google Mijn Bedrijf (GMB)-account moet gekoppeld zijn aan je Google Ads-account.
  • Minimaal 90% van je winkellocaties moet geverifieerd zijn in GMB.
  • Locatie-extensies of locatie-extensies voor partners moeten geactiveerd zijn in je account.
  • Je hebt voldoende winkelbezoekers om aan de privacy vereisten te voldoen. Wat precies voldoende is, is lastig te achterhalen omdat Google zegt dat dit per adverteerder verschilt.

Voldoe je aan al deze voorwaarden? Dan zal je de optie ‘Lokale winkelbezoeken en promoties’ zien wanneer je een nieuwe campagne wil maken en kun je aan de slag met je eerste lokale campagne.

Meer mogelijkheden om je lokale marketing een boost te geven

Zoals eerder gezegd speelt Google enorm in op het veranderende landschap als gevolg van COVID-19. Nieuwe features die deze maand zijn gelanceerd, laten zien dat ze inzetten op een hybride model die traditionele retail combineert met e-commerce.

Kenmerken voor lokale campagnesKenmerken voor lokale campagnes

Er zijn diverse lokale bedrijfskenmerken, die Google  ‘servicekenmerken’ noemt, beschikbaar in Google Mijn Bedrijf. Denk hierbij aan ‘bestuurd door vrouwen’, ‘buiten afhalen’, ‘winkelbezoek mogelijk’ of ‘terras aanwezig’. De meeste van deze servicekenmerken zijn afhankelijk van de categorie van je bedrijf. Restaurants hebben bijvoorbeeld andere mogelijkheden dan kledingzaken. Een aantal van deze kenmerken is nu zichtbaar in lokale campagnes.

Deze advertentiekenmerken, zoals ‘buiten afhalen’ en ‘winkelbezoek mogelijk’, kunnen nuttig zijn voor consumenten die een aankoopbeslissing proberen te maken. Bijkomend voordeel is dat de lokale campagne-advertenties visueel prominenter worden, wat de effectiviteit ten goede komt.

BOPIS

Volgens Adobe’s Digital Economy Data-Index groeide ‘Buy Online, Pick-up In Store’ (BOPIS) met 250% in de afgelopen 12 maanden. Maar liefst 30% van de online shoppers gaf aan dat BOPIS de voorkeur heeft boven thuisbezorging. Dit gedrag kan verklaard worden doordat veel mensen online zijn gaan shoppen om mogelijke besmetting tijdens winkelbezoeken te voorkomen. Daarnaast zoeken ze wel de voordelen van lokaal kopen zoals het product direct mee naar huis kunnen nemen of om het in de winkel te kunnen retourneren.

Near me filter google lokale campagnes

Half september kondigde Google nieuwe en verbeterde functionaliteiten aan voor Google Shopping die inspringen op deze trend. Zoals een ‘Nearby’-filter om te zien welke producten lokaal beschikbaar zijn, ‘Local Stores Card’ met lokale voorraadinformatie en andere relevante informatie over de betreffende winkel.

Een week later werd de ‘Pick up later’-functionaliteit toegevoegd aan de lokale winkelvoorraadadvertenties. Dit geeft je de mogelijkheid om producten te promoten die nu misschien niet in de winkel verkrijgbaar zijn, maar binnen een paar dagen wel kunnen worden opgehaald.

Al met al een paar mooie toevoegingen die lokale voorraad nog beter zichtbaar maken in de zoekresultaten en mensen overtuigen om naar de fysieke winkel te komen.

Slim bieden voor winkelverkopen

‘Slim bieden voor winkelbezoeken’ bestaat al sinds september vorig jaar. Het optimaliseert biedingen voor fysieke winkelbezoeken. Je campagnes kunnen direct reageren op veranderingen in consumentengedrag en schommelingen in winkelbezoeken, en passen je biedingen aan voor elke advertentieveiling. Deze vorm van slim bieden richt zich voornamelijk op grote retailers en grote restaurantketens.

Google breidt deze functionaliteit nu uit met winkelverkoopmetingen om niet alleen meer voor bezoekers te optimaliseren, maar ook voor verkopen. Deze optie wordt waarschijnlijk alleen beschikbaar voor grote retailers met meerdere locaties en voldoende volume. Maar voor hen is dit zeker een interessante optie om extra verkopen in je winkels te genereren.

Lokale diensten-advertenties

lokale diensten advertenties google

Naast lokale advertenties voor producten is het per 30 september ook mogelijk om lokale diensten-advertenties in te zetten. Deze advertenties helpt consumenten om lokale, betrouwbare professionals zoals loodgieters, schoonmakers en elektriciens te vinden. Potentiële klanten die de advertentie zien, kunnen rechtstreeks vanuit de advertentie contact opnemen met de aanbieder via telefoon of e-mail.

In Amerika is het ook mogelijk om online afspraken te boeken. Deze functionaliteit is in Europa (nog) niet beschikbaar. Je bepaalt vooraf je budget en betaalt alleen als er contact wordt opgenomen (pay-per-lead). Niet wanneer er geklikt wordt op de advertentie.

google bescherming badge

De Google Bescherming Badge

Om de zoektocht naar een betrouwbare dienstverlener nog verder te vergemakkelijken, worden de lokale diensten-advertenties ondersteunt met de Google Bescherming badge. Deze badge biedt klanten het voordeel dat ze een terugbetaling van Google krijgen als ze ontevreden zijn over de kwaliteit van het geleverde werk.

Voor adverteerders een interessante badge om te verkrijgen, want het zal de CTR ongetwijfeld ten goede komen. Om in aanmerking te komen voor Google Bescherming verifieert Google of je bedrijf voldoet aan de lokale vergunnings- en verzekeringsvereisten.

Laat je lokale omzet groeien

Het verbinden van offline en online is nooit zo belangrijk geweest als nu. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar belangrijker gaat worden. Lokale campagnes en lokale marketing kunnen een belangrijke rol spelen in het (lokale) succes van jouw organisatie. Google biedt je in ieder geval handige online-naar-offline-tools om klanten toch aan je fysieke locaties te binden.

Meer weten over lokale campagne? Bekijk Google’s Deep Dive of neem een kijkje op Think with Google.