Online advertising

Zo bepaal je de startdatum van jouw Black Friday-deals

0

Black Friday, hét koopjesevenement van het jaar komt er weer aan. Black Friday komt oorspronkelijk uit Amerika en wordt langzaam maar zeker ook een vast begrip op de Nederlandse kalender. Met nog twee maanden te gaan heb jij voldoende tijd om te bedenken welke producten jij gaat afprijzen. En misschien nog wel belangrijker: vanaf welk moment je dat gaat doen.

Spoiler alert: het beste moment om jouw deals in de (online) etalage te zetten is niet op Black Friday zelf. Maar wanneer dan wel? Wij geven je tips om er het maximale uit te halen!

Amerika vs. in Nederland

Black Friday wordt al jaren in Amerika gevierd en vormt dé afsluiter voor Thanksgiving, een Amerikaanse feestdag. Black Friday is oorspronkelijk opgezet door retailers, zodat zij zwarte cijfers konden schrijven en het jaar niet met een verlies af hoefden te sluiten. Vanaf vrijdag tot maandag (Cyber Monday) zette deze retailers hun voorraad in de uitverkoop. Inmiddels zijn de meeste retailers niet meer afhankelijk van Black Friday om winst te maken, maar is de toon gezet en is deze koopjesdag een heuse traditie als afsluiter van Thanksgiving. Het begint dus pas echt nadat de (vega) kalkoen op is en de buikjes rond zijn.

In Nederland gaat het iets anders. Black Friday is geen afsluiter van een feestdag, maar eerder een op zichzelf staande feestdag geworden. Een waar koopjesfestijn. Deze dag is voor veel Nederlanders hét moment om die nieuwe laptop, bank, telefoon of paar schoenen met hoge korting aan te schaffen. In het onderzoek ‘Black Friday in the Netherlands’, uitgevoerd door Statista, wordt duidelijk dat de awareness van deze feestdag in Nederland steeds groter wordt. In 2019 was 56% van de 4.000 respondenten bekend met Black Friday. In 2020 steeg dit percentage al naar 80%.

Consumenten in Nederland hoeven, in tegenstelling tot Amerikanen, niet zo lang te wachten. Steeds vaker worden de deals al eerder bekendgemaakt, zodat je precies weet wat je tijdens Black Friday betaalt voor een bepaald product. En sommige retailers kiezen er zelfs voor om er een hele Black Friday-week te maken. Zo introduceerde Coolblue hun Blue Friday, een week voor de feestdag. Bij Bol.com shop je een hele week lang elke dag een andere deal.

Al lang niet alleen maar deals op Black Friday zelf

De beweging naar een hele week is al een paar jaar geleden in gang gezet. Steeds meer retailers gaan mee met deze ontwikkeling. Grote ketens, zoals Bol.com en Coolblue, zijn de early adaptors als het aankomt op de vroege Black Friday-deals.

We zien het ook steeds duidelijker terug in de data vanuit Google Trends. Als we de data voor de zoekterm ‘Black Friday’ van de afgelopen drie jaar vergelijken, zien we een duidelijk verschil.

Interesse in Black Friday in zoekgedrag in 2018.

2018 – Google Trends

Interesse in Black Friday in 2019 in een grafiek.

2019 – Google Trends

Het zoekgedrag rondom Black Friday in 2020.

2020 – Google Trends

Je hoeft geen ervaren data-analist te zijn om te zien dat er een ontwikkeling gaande is. Deals worden eerder bekendgemaakt en zelfs eerder gepubliceerd. En die ontwikkeling, daar zijn de potentiële kopers ook steeds beter van op de hoogte. Je ziet in deze data duidelijk dat mensen al voor Black Friday op zoek zijn naar goede deals. De oriëntatiefase wordt steeds belangrijker. Je zou gek zijn als je daar niet op in speelt.

Opvallende data over leeftijdscategorieën

Het moge duidelijk zijn dat zowel retailers als consumenten steeds eerder bezig zijn met Black Friday. Op ons platform, Blackfridaysale.nl, zien we dit ook duidelijk terug. In onderstaande grafiek zie je twee belangrijke punten: 7 dagen voor Black Friday 2020 (19 november) en op de dag zelf (26 november).

Google trends.

Wij hebben méér organisch verkeer gerealiseerd tijdens de oriëntatiefase dan op de dag zelf. De gebruikers in de leeftijdscategorie 25-34 zijn het best vertegenwoordigd in de twee pieken. Zij zijn dus al een week van tevoren op zoek naar de beste deals.

Het onderzoek ‘Black Friday in The Netherlands’ geeft aan dat maar liefst 55% (!) van de respondenten in de week voorafgaand aan deze feestdag hun aankopen doen. 54% van de respondenten koopt de beste deals het liefst op de dag zelf.

Inspelen op de oriëntatiefase? Maak je deals bekend!

Wij maken – voor het gemak – onderscheid tussen de traditionele retailers en de innovatieve retailers. De traditionele retailers wachten netjes af tot het Black Friday is en zetten op vrijdagochtend om 00:00 hun deals live. De potentiële koper heeft één dag de tijd om te shoppen. Maar, hij moet er snel bij zijn, want OP=OP. Balen als de koper ook nog eens precies die dag moet werken..

De innovatieve retailers hebben gemerkt dat dat beter kan. Om optimaal te profiteren van de oriëntatiefase maken zij hun deals eerder bekend. Sommige retailers bieden hun deals ook nog eens eerder aan. Zo weet de potentiële koper waar het gewenste product tegen de beste prijs wordt aangeboden. Voor de koper draait het immers vooral om de beste prijs. Zeker als een product bij verschillende retailers aangeboden wordt. Denk aan een tv, smartphone of tablet.

Voordelen om eerder te starten met je deals

Nu vraag je je misschien af: what’s in it for me?

  1. De koopintentie is in de oriëntatiefase al erg hoog. Door jouw deals eerder te publiceren, bereik je een grotere groep potentiële kopers. Wij adviseren om jouw deals één week voor Black Friday te publiceren.
  2. In het weekend van Black Friday zijn de advertentiekosten het hoogst. Het loont dus om eerder te starten met de promotie van jouw deals. Zo haal je meer uit je marketingbudget.
  3. In de oriëntatiefase kijken en vergelijken potentiële kopers op verschillende websites. Begin dus vroeg met het aankondigen van jouw acties. Zodra je je deals hebt gepubliceerd, kun je organische socialmediaberichten en betaalde campagnes inzetten om de deals onder de aandacht te brengen. Tip: zorg dat je bezoekers van je website opslaat in een retargeting-lijst zodat je ze op een later moment kun attenderen op jouw acties met retargeting-campagnes op bijvoorbeeld Facebook, Google en Instagram.
  4. Winkels en webshops met een groot assortiment kunnen ervoor kiezen om elke dag een andere deal aan te bieden. Zo blijf je de hele week relevant en trigger je de potentiële koper om terug te keren naar jouw website of winkel. Grote ketens als bol.com gingen je al voor.

Screenshot van de deals van Bol.com.

Dit jaar alles uit deze feestdag halen? Lees dan ons artikel Black Friday: last-minute marketingstrategieën voor succes, het artikel dat we eerder publiceerden. Meer weten over Google Ads-campagnes rondom Black Friday? Lees dan ook ons artikel uit 2019.

Succes!