Online marketing

Consumenten verlangen naar de feestdagen, maar zijn marketeers er klaar voor?

0

Vorig jaar stonden de feestdagen in het teken van lockdowns, onzekerheid, crisis en trage pakketbezorging. Zullen we dit jaar met kerst weer gewoon bij elkaar kunnen komen? Nederlanders kijken in ieder geval meer uit naar de feestdagen dan ooit. Denk aan het inkopen van sinterklaas- en kerstcadeautjes. En daardoor treffen marketeers dit jaar extra vroeg voorbereidingen.

Dit komt uit een onderzoek van Sitecore: 2021 Holiday Trends Report. Hierin zijn 1009 Benelux-inwoners en 100 marketeers van grote consumentenmerken (meer dan 100 werknemers) ondervraagd. 27% van de consumenten is van plan om te beginnen met winkelen tussen juli en oktober. Dat is eerder dan voorheen. Wat misschien maar goed is, omdat 88% van de marketeers het erover eens is dat de komende feestdagen hun bedrijf kan maken of breken.

Het aftellen naar de feestdagen is dus écht begonnen! We zijn de 100 dagen tot kerst al gepasseerd. Hoe bereiden de consument zich hierop voor? En wat kunnen we dit jaar verwachten?

Take-aways voor marketeers

  • Bereid je op tijd voor op de feestdagen. Pas de helft van de marketeers uit het onderzoek geeft aan goed te zijn voorbereid.
  • Zorg dat je de pakketbezorging op orde hebt om de pakketdrukte te voorkomen. Bind bijvoorbeeld meer lokale leveranciers aan je merk of zorg voor een grotere voorraad.
  • Start eerder met de campagnes rondom de feestdagen. Benelux-inwoners starten dit jaar namelijk eerder met hun inkopen.
  • Minder bedrijven geven aan dit jaar mee te doen aan Black Friday (8%).
  • Wees op de hoogte van het verdwijnen van de third-party cookies. Start op tijd met het ontwikkelen van marketingstrategieën zónder deze cookies.
  • 63% van de marketeers geeft aan dit jaar cryptogeld te accepteren als betaling.
  • Heb je een fysieke winkel? Zorg dan voor een bijzondere winkelervaring. Denk naast de aankleding bijvoorbeeld ook aan virtual reality (VR).

Het verlangen naar de feestdagen is groot

In de Benelux geeft meer dan de helft van de consumenten onder de 34 aan dit jaar meer feest te willen vieren. En in de groep 18 tot 24 jaar worden meer plannen gemaakt voor grote feesten en reisjes. Ook geeft deze groep aan dit jaar al eerder in de feestsfeer te willen komen. Zullen we dit jaar eerder lootjes trekken? En zal de kerstboom dan ook eerder worden opgetuigd?

Daartegenover staat de groep consumenten boven de 45 die juist aangeven simpele feestdagen te willen organiseren, met familie. De kans dat dit samenhangt met de vrees rondom het coronavirus is natuurlijk reëel.

Holiday celebration plans uit het onderzoek van Sitecore.

Wanneer beginnen we met de feestinkopen?

Zoals ik in de intro noemde, is 27% van plan om te beginnen met winkelen tussen juli en oktober. 13% hiervan startte met inkopen vóór het einde van de zomer. Ben jij hier al mee bezig?

Marketeers verwachten overigens dat veel meer consumenten dit jaar al eerder inkopen voor de feestdagen gaan doen. Zie de grafiek hieronder. Al blijft het feit dat de meeste inkopen op het laatste moment worden gedaan (volgens de consumenten zelf). Ook dit is tegen de verwachting in van de marketeers. Zij verwachten dat maar 1% van de consumenten tot het laatste moment wacht met het kopen van cadeautjes.

Wanneer starten consumenten met doen inkopen voor feestdagen?

Omdat marketeers verwachten dat we massaal eerder gaan shoppen, geeft 45% aan dat ze de campagnes eerder gaan laten beginnen dan vorig jaar. Dus kijk niet raar op als je binnenkort al de eerste sinterklaas- en kerst-advertenties ziet verschijnen.

Daarnaast heeft 42% van de marketeers aan meer binnenlandse of lokale leveranciers te hebben toegevoegd, om de supplychain-uitdagingen te beperken. Pakketjestechnisch gezien een handige keuze. Dan komen al onze cadeautjes dit jaar hopelijk op tijd. 🙂

Positief feitje: bijna alle marketeers (94%) zijn optimistisch over een omzetstijging deze feestdagen.

Wat willen we hebben?

75% van de ondervraagden geeft aan liever geen spullen te krijgen. Wat we dan wel willen? Leuke feestjes en ervaringen! Het groeiende verlangen naar feestjes en samenkomen met vrienden en familie hangt vast en zeker ook samen met de coronacrisis.

Daarnaast geven de consumenten in het onderzoek aan dat ze weten wat ze willen hebben, en ook graag de cadeautjes krijgen die ze op hun verlanglijst zetten. Een op de drie jongere respondenten geeft daarbij aan dat influencers een van de grootste bronnen zijn voor cadeau-inspiratie.

Invloed van influencers.

Influencers hebben dus zeker invloed op onze feestinkopen, maar dat geldt voornamelijk voor de jongere doelgroepen. 34% van die jongeren heeft last van FOMO (fear of missing out) als het gaat om gewilde producten of hypes. Maar er is ook een gebrek aan vertrouwen en zelfs wantrouwen tegenover influencers. En dit geldt ook voor de jongere doelgroepen. Influencers worden over het algemeen gezien als ijdel en vervelend.

Ondanks deze ‘negatieve’ gevoelens over influencers, geeft een op de drie marketeers aan regelmatig samenwerkingen aan te gaan met influencers voor de komende feestdagen.

Leuk feitje: een op de 3 jongeren zegt een influencer te willen zijn. Een op de vier denkt dat ze dit al zijn.

Waar (en hoeveel) gaan we shoppen?

De Benelux-inwoners geven aan dat ze de aankomende feestdagen 25% meer zullen uitgeven dan vorig jaar. 1 op de 10 geeft zelfs aan 50% meer uit te gaan geven. Zullen we meer cadeautjes kopen omdat we het (hopelijk) dit jaar met meer vrienden en/of familie kunnen vieren?

Leuk feitje: als we een cadeautje voor onszelf kopen voor de feestdagen, is dat bij 33% nieuwe kleren, 21% een reisje en 13% gaat dan voor een beautybehandeling.

Plannen voor de kerstvakantie.

Als we ervoor kiezen om niet online te shoppen, maar lekker de stad in te gaan, dan doen we dat voornamelijk omdat we:

  • spullen en etenswaren willen kopen die alleen tijdens de feestdagen verkrijgbaar zijn,
  • koopjes willen scoren, en
  • willen genieten van ‘holiday entertainment’.

Veel steden zijn tijdens de feestdagen natuurlijk ook leuk aangekleed. Gezellige lampjes en terrasjes met verwarming. Maar ook kerstmarkten vallen onder holiday entertainment. 29% zal de inkopen vooral online doen en 27% vooral in de stad. Bij de rest is het om het even.

Verwachte activiteiten tijdens het shoppen.

Minder dan 100 dagen te gaan

Ben jij al bezig met de feestdagen? Ik niet. Toen ik afgelopen week door de Action liep, schrok ik van alle stellingen vol met kerstspullen. En de pepernoten liggen natuurlijk ook al een tijdje in de winkel. Aan de ene kant voelt het vroeg, maar aan de andere kant is het eigenlijk ook wel leuk om dit jaar eerder in de feeststemming te komen. Vind je niet?