Loopbaan

Passief inkomen vergaren? Daar zit werk in

0

Is passief inkomen wel echt passief? Ik schrijf het maar meteen: geen enkele bron van passief inkomen is écht passief. In het begin zul je tijd kwijt zijn aan het opzetten van een extra of passieve inkomstenbron, als je nog geen kanaal of website hebt met veel bezoekers of volgers.

Ook als je wel al een kanaal of website hebt, zul je toch relevant moeten blijven voor volgers en zoekmachines als Google. Dit kun je doen door vaak blogartikelen te plaatsen en goed te werken aan SEO (bijvoorbeeld door linkbuilding).

In dit artikel geef ik je voorbeelden van manieren om (semi-)passief inkomen op te zetten. Deze manieren van (semi-)passief inkomen verdienen zijn voor iedereen mogelijk.

1. Promotie op social media

Geld vragen voor het promoten van producten of andere accounts op social media: de influencers vliegen je om de oren. Instagram is hier een geschikt platform voor. Kijk maar hoe vaak je influencers voorbij ziet komen met kleding van een bepaald merk, of met afval- of sportdrankjes!

Het verschilt per branche hoeveel volgers je hiervoor nodig hebt. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat wanneer je meer dan 5000 volgers hebt, je best wat aanbiedingen krijgt in je DM’s. Dat is goed nieuws als je op deze manier semi-passief inkomen wil verdienen. Want organisch 5000 volgers halen is goed te doen, mits mensen je berichten leuk vinden!

Dit spreekt misschien voor zich, maar hoe meer volgers, hoe meer geld je kunt vragen voor promotie. Als je account nog aan de kleine kant is, moet je waarschijnlijk zelf op zoek naar merken die willen betalen voor promotie. Heb jij al veel volgers, dan stromen de verzoeken vanzelf binnen. Er is niet echt een standaardprijs voor promotie, dus je kunt zelf je prijs bepalen. In sommige gevallen krijg je een commissie per verkocht product.

Koop geen volgers

Het is mogelijk om volgers te kopen op social media. Dit raad ik je echter sterk af. Socialmedia-platformen als Instagram hebben dit namelijk snel door. Hiernaast is dit niet duurzaam. Op het moment dat je volgers geen interactie hebben met je content, laat het algoritme je content aan steeds minder mensen zien. Niet tof dus.

Hoewel dit bekend is, zijn er veel accounts die dit doen. Voornamelijk om zo de swipe-upfunctie krijgen, die je kreeg bij 10.000 volgers op Instagram (inmiddels kan iedereen een link in Instagram Stories plaatsen, red.). Niet lang geleden was Mo Bicep nog in het nieuws omdat hij moest stoppen met likes en volgers kopen. Je kunt heel makkelijk zien aan de volgers of accounts volgers hebben gekocht. Vaak zijn dit namelijk buitenlandse nep-accounts (zonder foto’s).

Instagram is natuurlijk niet het enige platform waarop dit winstgevend kan zijn. Het grootste platform is Facebook en ook Pinterest ziet steeds meer gebruikers. Verder heb je nog Snapchat en TikTok, die beide jongere doelgroepen hebben. Als je in een goede niche zit, zijn er partijen die hier goed voor promoties willen betalen.

2. Advertentie-inkomsten

Via Google AdSense, YouTube of het verkopen van advertentieruimte via affiliate-partijen, kun je passief inkomen verdienen door advertentie-inkomsten. Zelf verkoop ik geen advertentieruimte en werk ik ook niet met Google AdSense. Je komt echter maar weinig websites tegen die geen advertentieruimte verkopen. Dat is ook niet gek, want je kunt goed verdienen door het verkopen van advertentie ruimte via AdSense – mits je veel bezoekers krijgt op je website of kanaal.

Bezoekers zijn niet het enige wat hierbij telt. De branche waar je website of kanaal in actief is, en hoeveel mensen daadwerkelijk op de advertenties klikken, spelen ook mee. Er bestaan verschillende termen, deze komen aardig overeen bij advertentie-inkomsten en bij affiliate-marketing.

  • CPV = Cost per view, hierbij krijg je betaald per weergave.
  • CPC = Cost per click, hierbij krijg je betaald per klik.
  • CPL = Cost per lead, een lead is iemand die zich bijvoorbeeld zijn e-mailadres en telefoonnummer afgeeft.
  • CPA = Cost per acquisition, hierbij geeft degene die klikt daadwerkelijk iets uit.

Vaak ligt de keuze voor het model bij de partij die de advertenties gepromoot wil hebben. Natuurlijk heb je als promotor wel de keuze om aan de hand hiervan een product of merk wel of niet te promoten. Het is goed kijken wat voor jouw kanaal werkt. Een populaire manier hiervoor is A/B-testen. Ter uitleg: met A/B-testen laat je verschillende bezoekers, verschillende versies zien van een pagina, artikel of advertentie. De helft van de bezoekers krijg de A-versie te zien, de andere helft de B-versie. Naderhand kun je aan de hand van statistieken zien wat het beste converteert en dus het meeste oplevert.

Hiervoor kom je onder andere in aanmerking als je gaat adverteren op bijvoorbeeld Facebook. Maar ook op websites is dit goed mogelijk. Zelf gebruik ik de websitebouwer Divi, hierin kun je eenvoudig A/B-testen.

3. Affiliate-marketing

Affiliate marketing is een vorm van marketing die bedrijven of merken kunnen inzetten. Bedrijven betalen hierbij bloggers of andere content creators voor het promoten van producten. Het opzetten van een kanaal waarmee je affiliate-marketing inkomsten kunt verdienen, zoals een goed YouTube-kanaal of een goede website, doe je niet even snel. Dit is in het begin tijdrovend, en het duurt even voordat het echt vruchten af gaat werpen en je daadwerkelijk passieve inkomsten ontvangt.

Mocht dit je niet afschrikken en ben je bereid om hard te werken aan je eigen website of kanaal, dan heb ik wat tips uit persoonlijke ervaring voor je. Afhankelijk van je kennis in marketing, het maken van een website of opzetten van een YouTube-kanaal of zelfs specifiek affiliate marketing, kan het handig zijn om hier eerst meer over te leren.

Wat vind je leuk en hoe bied je toegevoegde waarde?

Mocht dit je wat lijken, begin dan met het bedenken wat je graag zou willen doen. Kijk goed naar jezelf en wat bij jou past. Kies iets waar je passie voor hebt én iets waar je veel over weet. Het zou zonde zijn als je het na twee maanden weer zat bent. Kijk ook naar concurrenten in je branche en zoek een manier om toegevoegde waarde te bieden. Iets waar anderen echt iets aan hebben.

Als je dit hebt bepaald, kun je het beste beginnen met het bouwen van een sterk merk. Wat je hierbij kan helpen zijn socialmedia-kanalen. Hier kun je bijvoorbeeld feitjes, gratis tips en persoonlijke ervaringen delen. Wanneer je een redelijk aantal volgers en likes hebt, kun je beginnen met het bouwen van een website of blog. Je kunt het ook andersom doen, maar een website krijgt niet zomaar bezoekers. Bezoekers krijg je namelijk door te werken aan marketing, zoals SEO en SEA. Een gratis manier om bezoekers te krijgen, is door artikelen te schrijven (zoals dit stuk).

Deze eigenschappen zijn handig

Als het je leuk lijkt om iets voor jezelf te beginnen, zou ik het zeker aanraden om te proberen. Je hebt wel doorzettingsvermogen en tijd nodig en misschien nog belangrijker: passie. Andere skills die van pas kunnen komen zijn: creativiteit, kennis van e-commerce en goed teksten kunnen schrijven. Neem van mij aan dat je hier niet meteen goed in bent, het is een proces waarin je langzaam aan beter wordt.

Het is als trainen voor een marathon. Voordat je een halve of zelfs een hele marathon kunt lopen, moet je hard hebben getraind.

4. Dividendaandelen

Een passievere manier van passief inkomen verdienen met geld is er eigenlijk niet. Dat je geld verdient met geld, weet je waarschijnlijk wel. Door te investeren in bedrijven die dividend betalen, ontvang je periodiek passief inkomen. Dividend (een gedeelte van de bedrijfswinst) wordt namelijk uitbetaald aan aandeelhouders, als beloning voor je investering.

In dit artikel wil ik hier verder niet al te veel op ingaan, dit is namelijk een erg uitgebreid onderwerp. Ook heb je flink wat geld nodig om hiervan te kunnen leven, gemiddeld ontvang je namelijk tussen de 3% tot 4% dividend. Weet dat je met rendement op rendement werkelijk passief inkomen kunt verdienen. Rendement op rendement noemde Albert Einstein ook wel het achtste wereldwonder.

5. Rente op crypto

Zoals je vroeger bij een bank een flink percentage aan rente kon krijgen, kun je op verschillende cryptovaluta een hoge rente krijgen als je deze digitale valuta vasthoudt en ‘uitleent’. In principe fungeert de blockchain in dit geval als een bank. Er is echter geen bank meer nodig en de technologiebedrijven die dit mogelijk maken, doen het voor veel lagere kosten dan een stenen bank dit doet. Deze manier van passief inkomen brengt natuurlijk risico met zich mee. De cryptovaluta kan minder waard worden of het kan zijn dat leningen niet worden terugbetaald. Eigenlijk dezelfde risico’s die je ziet bij de euro of dollar, alleen is het risico hoger. Risico en rendement gaan altijd hand in hand.

Als je niet bekend bent met investeren, beleggen of cryptovaluta, zal ik dit altijd afraden. Kies een manier van passief inkomen waarbij je je goed voelt en die bij je past. Ga ook altijd eerst leren, voordat je gaat investeren, dit geldt wat mij betreft voor alles, ook ondernemen.

Passief inkomen kost tijd

Pas op! De meeste bronnen van passief inkomen opzetten, kosten meer tijd dan je denkt! Helaas is slapend rijk worden pas mogelijk, wanneer je eerst hard hebt gewerkt aan het opzetten van de inkomstenbron die je daadwerkelijk slapend rijk maakt.

Of je moet natuurlijk al miljoenen op de bank hebben, dan kan je je geld gewoon voor je laten werken en word je écht slapend rijk. Tot die tijd wens ik je veel succes met ondernemen, als je maar graag genoeg wil, gaat het je zeker lukken!