Innovatie

Investeren in crypto: waar moet je op letten?

0

Voordat je gaat investeren in cryptocurrency, moet je onderzoek doen. Maar hoe doe je dat? Waar moet je naar kijken? Omdat deze markt nog vrij nieuw en ongereguleerd is, leg ik je uit hoe je onderzoek doet voordat je gaat investeren in een voor jou nog onbekend project. Natuurlijk geeft dit artikel geen garantie. Je kunt het zien als een checklist waarin ik belangrijke aspecten van een cryptocurrency-project benoem.

Het zal je niet verbazen dat er altijd risico’s hangen aan investeren. Zo zijn er in het verleden duizenden mensen opgelicht door sluwe trucjes en schimmige projecten.

Het is verleidelijk om bij crypto enkel naar de prijs te kijken. Als je alleen naar de cijfers had gekeken, dan kun je zeggen dat investeren in BitConnect (een frauduleuze cryptocurrency-scam in 2017) een slimme zet zou zijn geweest. De cryptomunt van BitConnect ging binnen enkele maanden van $10 naar een waarde van $471. Dit alles kwam door een internethype. Met een gelikte website en mooie marketingcampagnes leek het voor de gemiddelde investeerder een gouden kans om snel rijk te worden. Uiteindelijke bleek het gehele project oplichterij te zijn, en zijn er miljoenen euro’s van investeerders verloren gegaan. Door goed onderzoek te doen, verklein je de kans op dit soort taferelen.

1.  Wat lost het project op?

Elk team heeft zijn eigen visie op het product. Terwijl sommige projecten futuristisch lijken, zijn andere gericht op het oplossen van praktische problemen. De visie van het team en de oplosbaarheid van het probleem zijn bepalend voor toekomstige ontwikkelingen binnen het project.

Het komt vaak voor dat meerdere projecten hetzelfde probleem proberen uit te dagen met vergelijkbare beloften. Partijen die achter deze projecten zitten zijn concurrerende bedrijven, zoals Coco-Cola en Pepsi dat zijn. In tijden als deze is het dus belangrijk om goed onderzoek te doen naar alle betrokken partijen, en te kiezen voor degene die het beste bij je past.

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de volgende punten.

 1. Wat voor soort oplossing biedt het project?
 2. Welke projecten bieden vergelijkbare oplossingen?
 3. Heeft het team bewijs om hun beweringen waar te maken?
 4. Welke van deze projecten heeft het meeste potentie?

Na deze check weet je welke projecten de best mogelijke oplossingen bieden voor het desbetreffende probleem. Houd er rekening mee dat investeren in relatief onvolwassen projecten altijd risicovol is. Vooral als je nieuw bent met crypto.

2. Het team achter het project

Het team achter een cryptocurrency is enorm van belang in deze sector. Zodra je besluit om te investeren, raad ik je aan onderzoek te doen naar het team dat bij het project is betrokken. Als Changpeng Zhao (CEO van de grootste cryptobeurs op aarde) bijvoorbeeld plotseling aan een nieuw project zou beginnen, geeft dit een goede indicatie dat het team weet wat ze doen. Daarnaast kun je ervan uitgaan dat mensen in het team gekwalificeerd zijn voor de baan.  Ervaring is de sleutel in deze innovatieve markt. Hier kun je op letten als je naar het team achter het project kijkt:

 1. Wie leidt het project?
 2. Wie zit er in het hoofdteam?
 3. Hoeveel ervaring heeft het team?
 4. Is hun voortgang in lijn met de roadmap?
 5. Hoe vaak vinden er updates over het project plaats?
 6. Bekijk de Github-teams (vaak gebruikt voor gedistribueerde broncodecontrole)

Door een teamanalyse uit te voeren, krijg je een algemeen beeld van de interne ervaring, de visie en de geschiedenis van het team. Het is sterk aan te raden om de loopbaan van een persoon of teamlid te controleren (dit kan via LinkedIn of persoonlijke referenties). In het verleden hebben oplichters wel eens valse persona’s gecreëerd om het vertrouwen van het publiek te winnen. Daarom is het vaak een goed teken als een veteraan in de cryptowereld een nieuw project steunt. Als het project wordt ondersteund door veteranen, is de kans op oplichting kleiner en de kans van slagen groter.

community

3. Kijk naar de community

Je zult nu misschien denken: “Wat heeft een community nou te maken met cryptocurrency?” Maar er is wel zeker een verband tussen een grote aanhang en de waarde van een cryptocurrency. Kijk bijvoorbeeld naar Elon Musk en Dogecoin. Hoewel Dogecoin is opgericht als grap, is de waarde van deze coin met meer dan 6700% gestegen in het afgelopen jaar. Dit kwam mede omdat entrepreneur Elon Musk de digitale munt enorm aan het promoten was via verschillende kanalen. Daarnaast heeft de munt een zeer actieve en vriendelijke community die samen heel veel aandacht hebben gegenereerd.

Een sterke community kan dus erg belangrijk zijn bij het evalueren van een investeringskans. Natuurlijk wordt geen enkel project van de ene op de andere dag succesvol. Wel kan de community erachter een indicatie geven. Een efficiënt project met weinig tot geen aanhang kan een indicator zijn van een risicovolle investering. Het hebben van een sterke community is belangrijk omdat het zorgt voor bekendheid, vertrouwen en interactie.

Een vuistregel is echter wel dat wanneer de populariteit stijgt, de prijs vaak mee beweegt. Dit kan ook averechts werken. Als een cryptocurrency getroffen wordt door een hack, heeft het direct negatieve gevolgen op de prijs. Aspecten van de community waar je op kunt letten:

 1. Het soort mensen dat in het project hebben geïnvesteerd
 2. De projectadviesraad
 3. Huidige partners en grote investeerders

Na zorgvuldige bestudering van deze aspecten, kun je zien of het project betrouwbare connecties heeft binnen de branche waarin ze actief zijn. Sommige projecten  worden uitgevoerd door bekende kopstukken binnen de branche (denk aan de oprichter van Coinbase). Dit soort informatie kan je meer vertrouwen geven in de expertise en professionaliteit van het project.

4. Kijk naar de technische specificaties

De technische specificaties zijn voor veel mensen een van de belangrijkste factoren als het gaat om investeren in cryptocurrencies. Dit is vaak dan ook wat stevigere materie. Als je besluit hier in te duiken, dan kun je letten op de volgende aspecten.

 1. Wat staat er in de whitepaper? (een document met daarin de filosofie achter het project)
 2. Wat voor soort blockchain wordt er gebruikt?
 3. Is het project gedecentraliseerd? (bijvoorbeeld: DeFi-projecten)
 4. Wat zijn de tokenomics? (De studie van tokenbeleid, distributies, productie, goederen en diensten)
 5. Wat zijn de netwerkmogelijkheden (staking, tile-storage, oracle of smart contracts, et cetera)?
 6. Wat is het consensusalgoritme? (Het systeem dat de transacties verifieert)

Bovenstaande vragen kunnen je een goed beeld geven over waartoe de technische kant van het project in staat is. Cryptocurrency-makers kunnen je bijvoorbeeld gedegen informatie geven over de specificaties van een nieuwe munt of token. Aan de andere kant, informatie over specificaties zijn geen garantie voor een legitieme coin.

Een perfect voorbeeld van een cryptocurrency waar mensen veel vertrouwen in hebben is Ethereum 2.0. Een van de redenen waarom mensen enthousiast zijn over Ethereum 2.0 is de de geplande vooruitstrevende technische upgrade. De prijs is dus niet enkel gebaseerd op de huidige specificaties, maar ook op de potentie die een cryptocurrency kan hebben. Het is essentieel om in gedachten te houden dat deze technische samenvatting niet alles vertelt. Het kan je echter wel inzicht geven in hoe ver een specifiek project kan gaan op het gebied van innovatie en schaalbaarheid.

5. Trendanalyse

Het in de gaten houden van trends binnen de markt kan nuttig zijn. Binnen de innovatieve branche zijn er vaak duidelijke trends zichtbaar. Het afgelopen jaar zijn DeFi (Decentralized Finance) en NFT’s (Non-Fungible-Tokens) enorm populair geworden. Veel van deze projecten hebben dan ook een enorm hoge return-on-investment opgeleverd. Daarom kan het kijken naar trends binnen de markt een interessante manier zijn om de potentie van een project te meten.

Een bekende trend in 2020 was en is nog steeds DeFi. Het afgelopen jaar schoten de investeringen in DeFi-projecten omhoog. Je goed inlezen kan helpen in het vinden van een goed en innovatief project. Enkele populaire manieren om trends in de markt te vinden zijn:

 1. Cryptocurrency-gerelateerde nieuwsuitzendingen
 2. Google Trends raadplegen
 3. Analyseren van prijsgrafieken (technische analyse)
 4. Het bekijken van de cryptocurrency top 100
 5. Het volgen van betrouwbare crypto YouTubers (bepaal zelf wie jij betrouwbaar acht)

Een trendanalyse geeft investeringsmogelijkheden. Populariteit gaat vaak hand in hand met een trendlijn. Houd in gedachten dat op de kar springen zonder goed onderzoek nooit een solide plan is.

Do your own research

Omdat beleggen altijd riskant is, zijn er bepaalde factoren die je kunt onderzoeken voordat je echt aan de slag gaat. Het is begrijpelijk dat veel mensen geen idee hebben waar ze moeten beginnen en waar ze op moeten letten.

Het concept van Do Your Own Research (DYOR) zal altijd een topprioriteit zijn, zeker bij het investeren in minder bekende cryptocurrencies. Het kan namelijk zo zijn dat een project een goede community heeft, maar geen sterke technische specificaties.

Wat ik probeer te zeggen is dat het onderzoeken van de genoemde factoren vaak voor het beste resultaat zorgt. Hoe dan ook, we hopen dat je na het lezen van dit artikel weet waar je op kunt letten. We willen benadrukken dat er ook bij het gebruik van deze checklist altijd risico’s verbonden zijn aan beleggen. Verder wensen we je veel succes met het vinden van die verborgen pareltjes!