Online advertising

Spotify Brand Lift: nieuwe meettool voor adverteerders

0

Podimo, Deezer, Tidal, JUKE, Napster… De streamingdiensten voor muziek schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar Spotify blijft (nog) de grootste speler in Nederland. Maar liefst de helft van de iPhone-gebruikers heeft de app gedownload. Dat zijn natuurlijk interessante gegevens voor adverteerders. En daar speelt Spotify nu op in, met een uitbreiding van Spotify Advertising.

Spotify-gebruikers

Maak jij ook gebruik van deze streamingdienst? Dan ben je zeker niet de enige. Naast in Nederland, is Spotify een populair platform in 77 andere landen. Uit de resultaten van Q1 blijkt dat het platform wereldwijd 422 miljoen actieve gebruikers per maand heeft. Daarvan zijn 182 miljoen gebruikers ‘subscribers’, dus betalende abonnees. Dat zijn flinke aantallen.

Voor zowel nationaal als internationaal georiënteerde bedrijven kan Spotify dus een interessant platform zijn om een groot publiek te bereiken.

Gebruikersresultaten van Spotify in Q1 2022.

Bron: Spotify.

Spotify Advertising

Ondanks de aantrekkelijke gebruikerscijfers, zijn adverteerders terughoudend met het inzetten van audio-advertenties. Volgens Spotify komt dit doordat de impact die je ermee maakt lastig te meten is. Dus wat jouw advertentie daadwerkelijk heeft opgeleverd, is niet helemaal duidelijk. Dat maakt het onaantrekkelijk om er budget voor vrij te maken.

Begin dit jaar lanceerde Spotify Advertising ook al een nieuwe tool: Ad Studio. Hiermee kun je als adverteerder beter targeten met realtime- en genre-targeting. Deze tool maakt het voor zowel kleine als grote merken en bedrijven mogelijk om audiocampagnes te creëren. Om de resultaten hiervan beter meetbaar te maken, komt het platform nu met een nieuwe tool: Spotify Brand Lift.

Spotify Brand Lift

Spotify Brand Lift laat zien hoe Spotify-gebruikers reageren op hun audio-, video- en display-advertenties in de Freemium-versie van de app. De lancering van Spotify Brand Lift volgt na Spotify’s recente overname van Podsights (een podcastadvertentie-meetservice) en Chartable (een podcastanalyse-platform).

Hoe werkt deze tool?

Spotify omschrijft de werking van hun nieuwe tool als volgt:

  1. De doelstellingen en de doelgroep(en) worden vastgesteld door de adverteerder en Spotify.
  2. De doelgroep wordt op willekeurige wijze verdeeld over een test- en controlegroep: een groep Freemium-gebruikers die de advertenties te zien krijgt en een groep Freemium-gebruikers die de advertenties niet te zien krijgt.
  3. Beide groepen worden vervolgens binnen 48 uur gevraagd om deel te nemen aan een in-app enquête met vragen over de campagne.
  4. Spotify kan aan de hand van de antwoorden van de test- en controlegroep zien welke invloed de campagne heeft gehad op het merk, zoals herinnering aan de advertentie, awareness, overweging, enzovoort.

De meetmethode werkt dus via een in-app enquête. Zou dat echt werken? Zou jij deze enquête invullen als je lekker muziek aan het luisteren bent?

Screenshot van de enquête voor Spotify Brand Lift.

Bron: Spotify.

Platformkeuze als adverteerder

Ik ben benieuwd, wakkert deze nieuwe tool bij jou de interesse aan om te adverteren op Spotify? Er komen natuurlijk steeds meer (niche) streamingdiensten op de markt, waardoor het maken van de juiste keuze lastiger wordt.

Waar Clubhouse een tijdje geleden een van de concurrerende partijen voor Spotify was, lijkt het platform Podimo deze rol nu over te nemen. Want blijf je op Spotify naar podcasts luisteren, als je favoriete podcast alleen nog maar op Podimo te horen is?

Hier lijkt hetzelfde te gebeuren als in de streamingdienstenwereld van films en series. Als gebruiker kies je minder snel voor een specifiek platform, maar juist voor de content die op het platform staat. Om de keuze te maken voor het juiste platform, is het dus belangrijk om te kijken waar jouw doelgroep zich bevindt. Al kan een advertentie-testje op Spotify natuurlijk geen kwaad.