How to

18 podcast-tips voor aan het zwembad: bijspijkeren & op adem komen

0

Aan het zwembad, op de loungeset in ‘Tuinzania’, tijdens een lange autorit of misschien wel in het vliegtuig naar je vakantiebestemming… De zomermaanden en komkommertijd zijn het ultieme moment om niet alleen (meer) boeken te lezen, maar ook om podcasts te luisteren. Hoog tijd voor wat podcast-luistertips!

Want audio is booming en podcasts blijven populair. Inmiddels luisteren zo’n 6,3 miljoen (44%) Nederlanders vanaf 16 jaar en ouder weleens een podcast, blijkt uit de halfjaarlijkse meting van de Markteffect Podcast Monitor.

5 opvallende inzichten over podcasts in 2021

Het aantal podcast-luisteraars is het afgelopen half jaar stabiel gebleven, maar het onderzoek geeft ook een aantal andere interessante inzichten:

  • Zo blijven ontspanning (60%) en amusement (47%) de hoofdredenen om podcasts te luisteren. Gevolgd door het volgen van interessante personen (31%), op de hoogte blijven van het (laatste) nieuws (28%), persoonlijke ontwikkeling (27%) en ontwikkelingen in het vakgebied (22%).
  • Er is een shift van podcasts luisteren naar podcasts kijken. Zo zegt 40% van de podcast-luisteraars weleens een podcast te bekijken. Na Spotify (47%) is YouTube met 42% het tweede grootste platform om een podcast op te luisteren (en kijken dus). Spotify lanceerde vorige zomer ook video-podcasts. Al is de functie nog niet voor iedereen beschikbaar.
  • 19% zegt podcasts te luisteren ter aanvulling van boeken, 9% ter vervanging van boeken. Hierbij denk ik meteen aan Laura H. – de podcast als aanvulling op het gelijknamige boek of The Michelle Obama Podcast die voortborduurt op haar levensverhaal ‘Becoming’. Andersom wagen overigens ook steeds meer podcastmakers zich op de boekenmarkt. Zo verscheen in mei bijvoorbeeld ‘Echt Gebeurd op papier’, een bundeling van 12,5 jaar podcast. En ligt in België het boek ‘De Volksjury’ als aanvulling op de gelijknamige podcast in de schappen.
  • Al 8% van de podcast-luisteraars heeft weleens betaald voor podcasts. Dit zijn met name jongeren. Zo’n 39% van alle podcast-luisteraars is bereid te betalen als dat nodig is, afhankelijk van de investering. De voornaamste redenen zijn om de makers te steunen, om zonder advertenties te kunnen luisteren of om exclusieve afleveringen te luisteren. Spotify en Apple spelen daar met hun recent gelanceerde betaalde abonnementsdiensten voor podcasts handig op in.
  • Van de zakelijke luisteraars (25%) geeft 77% aan dat zakelijke podcasts ze helpen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. 76% zegt dat het hen inspireert en op nieuwe ideeën brengt.

Tip: de uitkomsten van de Podcast Monitor zijn ook te beluisteren als podcastaflevering. Die duurt 32 minuten, volgens het onderzoek de ideale lengte van een podcast. 😉

Podcast-tips voor de zomermaanden

Ondertussen groeit het aantal podcasts hard. Op Spotify zijn het er inmiddels ruim 2,6 miljoen! Dat enorme aanbod maakt het nog best lastig om spontaan op een goede podcast te stuiten.

Volgens de Podcast Monitor is social media een belangrijke bron in die zoektocht. Dat herken ik wel. Daarnaast ontdek ik de beste podcasts doordat ik ze getipt krijg van collega’s of vrienden óf er ergens anders over lees. Dit zijn de favoriete podcasts van de Frankwatchers en community, opgedeeld in verschillende categorieën:

💡 Bijblijven en bijspijkeren

Te beginnen met een paar inspirerende luistertips om wat bij te leren en op de hoogte te blijven:

1. Schokvast

Een nieuwe podcast van Joris van Heukelom en Mark Schoones (bekend van The Brief), waarin ze samen met hun gast ingaan op de veranderingen in de wereld van technologie, innovatie en marketing.

Schokvast podcast screenshot.

2. NOS op 3 Tech Podcast

Wekelijkse laagdrempelige podcast over het laatste technologie- en socialmedia-nieuws. Zoals de gevolgen van Apple’s iOS-update voor adverteerders.

NOS op 3 Tech podcast

3. Sway (EN)

Twee keer per week legt ‘Silicon Valley’s most feared and well liked journalist’ Kara Swisher een invloedrijke CEO, journalist of cultuurmaker het vuur aan de schenen. Met, zoals het uitgever The New York Times betaamt, een link naar het laatste nieuws.

Sway podcast

4. Het Bromvliegeffect

Vers van de pers, naar aanleiding van het gelijknamige boek van Tim den Heijer en Eva van den Broek. Over nudges, beïnvloeding en gedrag. Zowel leerzaam als vermakelijk. Komt dit je bekend voor? Dat kan. Tim schreef er al over in dit artikel op Frankwatching.

Het Bromvliegeffect podcast BNR

5. HelloMasters

Onze eigen podcast in samenwerking met HelloMaaS, waarin Louise Doorn praat met marketingleiders van onder andere Triodos, Ace & Tate en Albert Heijn over het snel veranderende marketinglandschap.

HelloMasters Podcast

6. Baanbrekende Businessmodellen

De naam zegt het al. Deze podcast gaat over innovatieve verdienmodellen, slimme partnerships en andere distributiekanalen.

Baanbrekende Businessmodellen BNR podcast

👜 Reflecteren op je werk

Gebruik jij de zomermaanden om te reflecteren op je werk of wil je dingen na de zomer anders aanpakken? Deze podcasts gaan over werk:

7. Chaos in de Orde

Rachel Levi gaat met de hulp van verschillende experts op zoek naar hoe we oude patronen (zoals de bureaucratische cultuur) in ons werk kunnen doorbreken en onze creativiteit terugkrijgen. Tip: begin bij de eerste aflevering en zoek mee.

Chaos in de orde podcast

8. De Ben Tiggelaar Podcast

Managementgoeroe Ben Tiggelaar gaat wekelijks met zijn gasten in gesprek over persoonlijke en professionele ontwikkeling. Met onderwerpen als thuiswerken, omgaan met lastige collega’s en leiderschap.

Ben Tiggelaar podcast

9. Goed Werk

‘De podcast over zin in je werk’, waarin Arie Boomsma met experts onderzoekt hoe werken goed werkt. Denk daar maar eens over na. Bonus: NRC-columnist Japke-d. Bouma is een regelmatig terugkerende gast.

Goed werk podcast

💬 Over taal (gesproken)

Artikelen met tips en interessante feitjes over taal(regels) zijn op Frankwatching een populair en veelbesproken onderwerp. Deze podcasts borduren daar op voort:

10. Over taal gesproken

Een kersverse podcast van het Instituut voor de Nederlandse Taal en Genootschap Onze Taal. Over vaktaal, het ontstaan van bepaalde woorden en vergeten woorden. Met in de eerste aflevering de verschillen tussen Belgisch-Nederlands en Nederlands-Nederlands. Dat belooft wat.

Over taal gesproken

11. Wat bedoel je?! De podcast over heldere taal

Gemaakt door Sanne Boswinkel, Paula van Gemen en Lodewijk van Noort: drie voorvechters van heldere communicatie op je werkplek. Vol praktijkvoorbeelden en tips.

Wat bedoel je podcast

🏝️ Op adem komen

Tot slot: om even helemaal los te komen van je werk en gewoon even te ontspannen:

12. De plantage van onze voorouders

Deze Tegel-winnende podcast onderzoeken Maartje Duin en Peggy Bouva in acht afleveringen de sporen van het slavernijverleden in hun familiegeschiedenis.

De plantage van onze voorouders

13. De Deventer Mediazaak

Een spraakmakende, zesdelige podcast-serie van journalist Annegriet Wietsma die al 200.000 luisteraars trok en veel ophef veroorzaakte. Over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak waarin feit en fictie een eigen leven leiden.

De Deventer Mediazaak

14. Ervaring voor Beginners

Theo Maassen praat in precies 60 minuten met veelzijdige makers over de kunst van het maken.

Ervaring voor beginners

15. Met Groenteman in de kast

Een interview-podcast waarin Gijs Groenteman in de archiefkast van de Volkskrant (en afgelopen jaar ook op andere locaties) bekende en minder bekende Nederlanders ontvangt die hem op de een of andere manier verwonderen of opgevallen zijn.

Met groenteman in de kast

16. Revolusi

Een indrukwekkende, 5-delige podcast waarin David Van Reybrouck de (rol van Nederland in de) geschiedenis van Indonesië en haar onafhankelijkheidsstrijd herschrijft.

Revolusi podcast

17. Bruto Nationaal Geluk

Over geluk en positieve psychologie in combinatie met mooie verhalen en mini-experimenten. Met als doel het Bruto Nationaal Geluk van de lage landen omhoog te krijgen.

Bruto nationaal geluk podcast

18. Marc-Marie & Aaf vinden iets

Een luchtige afsluiter. In deze wekelijkse podcast recenseren Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius alledaagse dingen, zoals eieren, het terras of ouder worden.

Marc-Marie en Aaf vinden iets

Deze luistertips werden gedeeld door Frankwatching-collega’s en de community. Mis jij nog een inspirerende podcast? Laat het weten via de reacties!

Dit artikel verscheen eerder (in andere vorm) in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.