Content

Versterk je merk met foto’s: do’s en don’ts voor beeldgebruik op je website

0

Foto’s op je website kunnen het vertrouwen van bezoekers maken of breken. Goede foto’s versterken je merk, maar verkeerd beeldgebruik op je website kan bezoekers juist wegjagen. In dit artikel deel ik tips voor professionele foto’s op je website en geef ik inzicht in de meest gemaakte fouten.

Foto’s zijn helaas nog vaak de sluitpost van een website. En dat is te zien ook. Slechte foto’s geven je bedrijf meteen een onprofessionele uitstraling. Zonde! Probeer daarom deze veelgemaakte fouten te voorkomen:

Dont’s

1. Veel stockfoto’s gebruiken

Iedereen gebruikt wel eens een stockfoto, niets mis mee. Maar als je het doet, doe het dan met mate. Stockfoto’s zijn niet uniek en niet voor jouw bedrijf gemaakt. Deze foto’s sluiten dan ook eigenlijk nooit echt aan bij je merkidentiteit. Daarmee loop je het gevaar dat je een ‘dertien in een dozijn’-uitstraling creëert en je bedrijf zich niet onderscheidt van anderen.

Als de uitstraling van je website niet klopt met je boodschap, schaadt dat bovendien het vertrouwen bij je websitebezoekers. Je zet ze hiermee op het verkeerde been. Lees bijvoorbeeld dit onderzoek over waarom vertrouwen zo belangrijk is voor de reputatie van je bedrijf. Simpel gezegd: hoe consistenter en authentieker je bent, hoe meer mensen je vertrouwen en hoe sneller ze geneigd zijn om iets bij je te kopen.

Handige tip: via Google Lens kun je bekijken wie er online een stockfoto gebruikt. Zit daar een directe concurrent bij? Denk dan nog eens twee keer na of je diezelfde foto ook wil gebruiken.

tips beeldgebruik op je website

Bovenstaande gratis stockfoto komt van pexels.com en is bijvoorbeeld al meer dan 84 duizend keer gedownload.

Voorbeeld veelgebruikte stockfoto

2. Foto’s van Google afplukken

Als je op een onderwerp zoekt in Google Images zul je een hoop foto’s vinden, maar op elke foto zit auteursrecht. De auteursrechthebbende bepaalt waar de foto’s voor mogen worden gebruikt en door wie. Geen toestemming van de fotograaf? Dan maak je zeer waarschijnlijk inbreuk op de auteursrechten. Je loopt dan het risico op een boete.

DuPho, de beroepsorganisatie voor fotografen, heeft een lijstje met ‘10 geboden’ gemaakt over auteursrecht op foto’s. Het is een handig lijstje om na te lopen als je een foto wilt gebruiken:

10 geboden fotografie

Bron: DuPho

3. Vaak je logo op een foto zetten

Even een groepsfoto of portret maken met op de achtergrond je logo? Het kan, maar als het goed is staat je logo al op je website. Als je dan ook (een deel) van je logo op de foto’s zet, komt dat onrustig over. Het voegt bovendien niets toe want mensen weten al op welke website ze zitten.

Is de foto bedoeld voor derden, dus personen die de foto zien buiten de website om? Dan kan het juist wel slim zijn als je logo erop staat.

Oké deze veelgemaakte fouten maak je vanaf nu dus niet meer 😊 Maar hoe kun je foto’s nou zó inzetten dat ze je merk versterken en het vertrouwen vergroten?

Do’s

1. Bepaal je visuele identiteit

Beeld is bepalend voor de merkidentiteit van je bedrijf. Zorg daarom dat je foto’s passen bij de visuele identiteit en dat ze aansluiten bij wat je als bedrijf wil uitstralen.

Wil je laten zien dat je bedrijf hip, jong en trendy is? Zorg dan dat de foto’s dat ook weergeven. Verkoop je als bedrijf een super geavanceerd product en ben je heel innovatief? Verwerk die aspecten dan in het fotogebruik.

Door van tevoren na te denken over je visuele identiteit en wat de foto’s moeten uitstralen, verzamel je beelden die daarbij aansluiten. Neem deze twee portretten:

portretfotografie voor je website

Foto’s: Wilmar Dik

De vrouw op de linker foto is een kunstenaar die werkt met kleurrijk materiaal. Daarom heb ik gekozen voor veel kleur in de achtergrond en een kleurrijke nabewerking. De man op de rechter foto wilde een serieuze en zakelijke portretfoto. Met een donkere achtergrond en belichting van de zijkant hebben we de gewenste uitstraling te pakken gekregen.

Huisstijl

Houd in de keuze van fotografie ook rekening met de huisstijlkleuren. Beelden die aansluiten bij je bedrijfsidentiteit geven meer eenheid, ze creëren rust en een krachtiger beeld. Voor een fotoshoot voor zorginstelling Oldael hebben we van tevoren speciaal deze kamer uitgekozen. De kleuren van het interieur komen mooi terug in het logo. Zelfs de bos bloemen is uitgezocht op basis van de huisstijlkleuren.

beeldgebruik op je website

Ontdek meer over fotografiestijlen in het blog dat ik eerder schreef over fotograferen voor je bedrijfsidentiteit.

2. Gebruik schaalbare foto’s

Zorg dat prominente foto’s zoals header-beelden en openingsfoto’s op de homepage goed schaalbaar zijn, voor zowel desktop als mobiel. Ik zie regelmatig header-foto’s waar belangrijke delen van de foto zijn afgevallen. Soms wordt een onderwerp op een standaardscherm (1920×1080 pixels) goed weergegeven. Maar let op, op een groter scherm met een resolutie van 2560×1440 (een Quad HD scherm) zie je het onderwerp dan niet goed meer.

Om hetzelfde beeld op diverse formaten schermen goed weer te geven, heb je een marge in de foto nodig. Als fotograaf zorg ik er daarom voor dat het belangrijkste deel van de foto niet aan de rand van de foto staat, maar meer naar het midden. Vraag ook je webbouwer wat de gewenste afmetingen zijn en waar je rekening mee moet houden als je zelf content gaat plaatsen.

Heb je twee belangrijke onderwerpen in een foto? Zorg dan dat deze op dezelfde hoogte staan afgebeeld.

De juiste beeldverhouding

Goed om te weten is dat foto’s meestal worden gemaakt in een beeldverhouding van 3:2, maar voor afbeeldingen op websites geldt deze verhouding lang niet altijd. Header-foto’s staan vaak over de gehele breedte van een website, maar zijn meestal niet zo hoog. Die kunnen dus een beeldverhouding hebben van bijvoorbeeld 4:1 (1920×480 pixels). Dan is het belangrijk dat je de originele foto bijsnijdt tot een foto met een 4:1 beeldverhouding. Weet je al van tevoren dat een foto moet worden bijgesneden? Geef dat door aan de fotograaf voorafgaand aan de shoot, dan kan die daar rekening mee houden.

Je kunt bij het gebruik van een foto op een site vaak bepalen van waaruit de foto moet worden weergegeven:

beeldgebruik op je website

Meer over foto’s en de gebruiksgrootte lees je hier.

Om nog een voorbeeld te geven, in onderstaande afbeelding is dezelfde foto ingeladen. Deze foto is niet bijgesneden. Het verschil zit hem in de instellingen. Zoals je kunt zien op onderstaande afbeeldingen kunnen deze instellingen voor een wereld van verschil zorgen. Klaar voor publicatie? Test de pagina altijd eerst op diverse schermen met verschillende beeldresoluties.

fotogebruik op je website

3. Laat fotografie aansluiten op het webdesign

Een website heeft een bepaald design en daar is waarschijnlijk veel tijd, energie en geld in gestoken. Dan is het wel zo fijn als je foto’s ook mooi in dat design passen. Mijn partner en ik (zie bovenstaande foto) hadden al een design bepaald en wisten dat wij een tekstblok tussen ons in wilden plaatsen. Daarom staan wij in de foto redelijk ver uit elkaar en past de tekst tussen ons in. Het is dus slim om dit soort wensen van tevoren met de fotograaf en de ontwerper van de website te delen. Dan beschik je meteen over het juiste materiaal.

4. Maak gebruik van professionele fotografie

Beroepsfotografen kosten geld, en daarom is de verleiding vaak groot om goedkope of gratis beelden te gebruiken. Maar je beeldgebruik is representatief voor je bedrijf. Met goede en professionele fotografie die aansluit bij wie je als bedrijf bent en wat je wilt uitstralen, scoor je beter bij je doelgroep. Hoe lager je beeldkwaliteit is, hoe minder het bijdraagt aan een goede reputatie en vertrouwen in je bedrijf.

Met goede en authentieke foto’s onderscheid je je van je concurrenten en vertel je jouw eigen verhaal.

Denk je aan het organiseren van een bedrijfsfotoshoot? Dit blog helpt je bij de voorbereidingen.

5. Betrek beeldmakers bij de creatie

Zorg ervoor dat je beeldmakers (fotografen, vormgevers, webdesigners, filmproducenten) in een vroeg stadium betrekt bij je beeldplannen. Een beeldmaker kan met ideeën komen waar je als marketing- of communicatieprofessional nog niet aan had gedacht, en je merkidentiteit vertalen naar een krachtig beeld. Ook kan een beeldmaker met je meedenken en zo voorkomen dat je na een shoot met een mapje foto’s zit opgescheept waar je eigenlijk niks aan hebt.

6. Toon je bedrijf op z’n best

Zit jouw bedrijf op een A-locatie, met designmeubilair en een heerlijke bedrijfstuin met zonnepanelen voor de Tesla’s?  Fotogenieker krijg je het niet. Alleen zien niet alle bedrijven er even flitsend uit. Kies er daarom voor om alleen die ‘mooie’ onderdelen van je bedrijf te fotograferen. Dat lijkt een open deur, maar vaak zie ik op bedrijfswebsites foto’s van slecht belichte hallen, grijze parkeerterreinen, rondslingerende troep, of een bedrijfspand van buiten gefotografeerd met slecht weer. Niet bepaald aantrekkelijk.

Je hoeft echt niet álles te laten zien. Beperk je tot de aspecten die representatief zijn voor wat je wilt uitstralen.

Tip: Werk je veel op locatie bij klanten? Dan kun je ook kiezen om daar video of foto’s te laten maken.

Dit materiaal kun je ook inzetten als klantverhaal of klantverhaal-video op je website. Lees hier tips voor het maken van een overtuigende klantverhaal-video.

7. Hou rekening met je doelgroep

Heb je een beeldcampagne en landingspagina ontwikkeld voor het aantrekken van nieuw personeel? Dan wil je potentiële sollicitanten laten zien hoe het is om bij jullie te werken. Maar dat soort beelden zijn niet per se geschikt om nieuwe klanten aan te trekken.

Stockfoto’s laten sollicitanten niet zien hoe het is om bij jullie te werken.

Bedenk dus per pagina welke doelgroep je precies wilt bereiken en zoek daar passend beeld bij. Op die manier spreek je steeds de juiste mensen aan. In dit blog lees je meer over de rol van beeld voor arbeidsmarktcommunicatie.

Beeld MAAKT je website!

Hoe serieuzer je het beeldgebruik op je website neemt, hoe groter de kans dat je je onderscheidt en de gewenste bedrijfsidentiteit neerzet. Professioneel en origineel beeldgebruik is van fundamenteel belang voor je website en daarmee voor je bedrijf. Goeie foto’s vergroten het vertrouwen en kunnen zelfs conversie vergroten. Passen de foto’s op jouw website nog bij wat je wilt uitstralen?