Online marketing

7 tips voor een geslaagde fotoshoot

0

Dus je laat een fotograaf foto’s maken voor jullie marketing- en communicatie-uitingen? Naast een fotografiebriefing kun je een hoop doen om een fotoshoot optimaal voor te bereiden. Als fotograaf heb ik veel ervaring in het voorbereiden van verschillende fotoshoots. Hier mijn belangrijkste tips op een rij.

1. Bepaal het doel van de foto’s

Bepaal duidelijk alle doelgroepen voor je fotografie. Foto’s die je van personeel maakt kunnen bijvoorbeeld diverse doelgroepen hebben. Als je al weet dat die foto’s van je personeel met name voor de ‘werken bij’-site gebruikt zullen worden, dan weet je dus ook dat de doelgroep potentiële werknemers zijn. Als de foto’s van jullie werknemers echter op de ‘over ons’-pagina moeten komen, dan is de doelgroep jullie (potentiële) klanten. Een verschil in fotografie kan zijn dat mensen wel of juist niet de camera in moeten kijken voor bepaalde foto’s.

2. Informeer de fotograaf

Het is belangrijk om de fotograaf goed te betrekken bij je ideeën. Ben je als opdrachtgever aanwezig bij een portretshoot van één persoon, dan is een uitgebreide briefing niet superbelangrijk. Vragen van een fotograaf kun je dan tijdens de shoot nog beantwoorden. Maar voor uitgebreidere fotoshoots is een goede fotografiebriefing een goede start.

3. Ga op zoek naar modellen/mensen/personeel

Voordat je op zoek gaat naar modellen, is het natuurlijk wel handig om te weten of je met echte modellen wil werken of met bijvoorbeeld eigen personeel. Of mensen die je op straat aantreft. Weet wie er mee wil doen met de fotoshoot. Laat deze mensen voorafgaand aan de shoot een formulier voor akkoord invullen (ook wel quitclaim of model release-formulier genoemd). Zorg dus dat mensen die worden vastgelegd (zowel in film als fotografie) akkoord gaan met het gebruik van dat beeld.

toestemming fotoshoot

De bovenstaande foto heb ik gemaakt voorafgaand aan de productie van de portretfilm ‘De kunst van de lockdown‘. Door vooraf akkoord te krijgen, voorkom je dat mensen zich inhoudelijk kunnen bemoeien met de keuzes van een fotograaf, filmmaker of communicatie-afdeling. In ruil voor deze medewerking is het soms handig om mensen te bedanken door ze bijvoorbeeld een waardebon te geven.

Als je foto’s van consumenten (potentiële klanten) wil laten maken, dan kun je ze actief opzoeken. Bijvoorbeeld door een oproep in een nieuwsbrief of op socialmedia-kanalen te plaatsen. Wil je liever niet aan de grote klok hangen dat jullie een fotoshoot organiseren voor marketinguitingen? Vraag dan de fotograaf (of een castingbureau) te helpen bij het zoeken naar de juiste modellen.

Wil je eigen personeel laten fotograferen, zorg er dan voor dat deze mensen daar ook tijd voor hebben. Het maken van een serie goede foto’s kost tijd. Als een bepaalde afdeling een krappe bezetting heeft, dan kunnen die mensen misschien geen tijd vrijmaken voor de fotoshoot. Plan op het moment van de shoot dan extra personeel in.

Fotoshoot in studio.

Foto: Wilmar Dik.

4. Bepaal een locatie voor de fotoshoot

Is een locatie van belang? Zorg dan dat het mogelijk is om daar foto’s te maken. Voor ruimten die semi-publiek zijn, zoals een winkelcentrum of treinstation, is ook toestemming nodig. Is een locatie in de open lucht, dan zul je rekening moeten houden met het weer. Bij regen is het namelijk best lastig om zonnige foto’s te maken. Als het belangrijk is dat het mooi weer is, vraag dan aan de fotograaf om een reservedatum. Is de locatie binnen bij je bedrijf? Bekijk dan of je die ruimte kunt reserveren.

Portretfoto’s voor LinkedIn kun je prima in een vergaderzaal (laten) maken. Maar als je die zaal niet gereserveerd hebt, en daardoor moet uitwijken naar een ruimte van 2 bij 3 meter, dan kan het voor een fotograaf (met flits-units) erg lastig worden.

fotografie personeel

Geef mensen die tijd om zich voor te bereiden (Foto van en door: Francis en Wilmar)

5. Mensen voorbereiden

Zorgen dat zoveel mogelijk mensen goed op de foto staan heeft met een goede voorbereiding te maken. Informeer mensen ruim voor de fotoshoot en geef ze tips hoe ze zich goed kunnen voorbereiden. Mail iedereen bijvoorbeeld twee weken voor de shoot, en drie dagen van tevoren opnieuw. Op die manier hebben mensen de tijd om nog naar de kapper te gaan of wat nieuwe kleding te kopen.

Zorg dat de kleding van mensen niet een te fijne print heeft. Dat kan namelijk voor een moiré-effect zorgen. Meer informatie over voorbereidingen van mensen lees je hier.

6. De juiste voorbereidingen op het juiste moment

Maak een lijstje met dingen die je kunt en wil voorbereiden. Als je ook foto’s in jullie bedrijfstuin wil laten maken, is het handig dat die tuin goed onderhouden is. Moet je bedrijfspand op de foto? Zorg dan dat de ramen schoon zijn en de vlag voor het pand er goed bij hangt. Een dag voor de shoot is het ook handig om het interieur goed te laten schoonmaken. En te zorgen dat bijvoorbeeld de planten er mooi bij staan.

7. De houdbaarheidsdatum

Hoe lang wil je de foto’s gebruiken in jullie uitingen? Is er binnen je bedrijf een re-branding aanstaande? Zorg dan dat je bedrijfslogo niet op de foto komt. Gaan jullie binnenkort verhuizen? Plan de shoot dan op de nieuwe locatie. Ook kun je bepalen of je dingen juist wel of niet op de foto wil. Een mobiele telefoon die nu drie jaar oud is, is over drie jaar echt niet meer up-to-date. Die kun je dan dus ook beter niet op de foto zetten als je wil dat die foto’s langer meegaan.

Welke voorbereidingen je wel en niet wil doen is uiteindelijk aan jezelf. Maar over het algemeen geldt: hoe meer er aan het toeval wordt overgelaten, hoe meer onzekerheden er zijn. Die onzekerheden kunnen resulteren in een shoot die veel langer duurt dan nodig (dus hogere kosten). Hoe meer je voorbereidt, hoe meer goede foto’s de fotoshoot zal opleveren in een zo kort mogelijke tijd.

Succes met het voorbereiden van jullie shoot!