Innovatie

Geld verdienen met gamen? GameFi maakt het mogelijk [Web3-trend]

0

Sinds mensenheugenis worden er spelletjes voor geld gespeeld. Iets waar volwassenen meestal mee stoppen, als ze serieus geld moeten gaan verdienen voor het levensonderhoud. Spelenderwijs rijk worden was voorheen enkel weggelegd voor de top 1% esports-atleten. Maar, in het afgelopen jaar is dit in rap tempo voor een veel grotere groep mensen mogelijk geworden, door GameFi. Ik denk dat dit de grootste trend wordt op het gebied van cryptovaluta en blockchain in het komende jaar.

De wereldwijde game-industrie is inmiddels meer dan 4 keer zo groot als de wereldwijde filmindustrie én muziekindustrie samen. De game-industrie heeft een jaarlijkse omzet van meer dan $ 267 miljard, tegenover de filmindustrie met $ 42,5 miljard en de muziekindustrie met $ 19 miljard in 2018, inclusief streaming. Ongeveer 3 miljard mensen spelen inmiddels online games, ook al beschouwen velen zichzelf niet als ‘gamers’ (ja, ook Candy Crush telt mee).

Big tech & big bux

Laten we eens kijken naar de ‘in-game-purchases’. Dit zijn de upgrades die je binnen een game kunt kopen, denk aan een mooi virtueel kledingstuk of zwaard. Het afgelopen jaar werd hier $ 145 miljard aan uitgegeven. Critici die niet geloven dat mensen geld besteden aan digitale kunst (NFTs) en digitale kledingstukken, zouden voor de grap eens naar de omvang hiervan binnen alleen al de gamingsector moeten kijken. Zoals The Washington Post het zo mooi omschreef:

Kids Don’t Want Cash Anymore – They Want ‘Robux’.

Robux is het virtuele geld, waarmee je op een van de grootste game platformen virtuele items kunt kopen.

Ook al kondigde Google recent aan haar eigen gamingplatform Stadia te stoppen, zijn de andere big tech-bedrijven zoals Apple, Facebook, Amazon en Microsoft flink aan het investeren in eigen games en platformen. Zij zien ook hoeveel geld er in deze sector te verdienen is. Een sector die maar blijft groeien qua gebruikers en omzet.  Een bizar voorbeeld is Apple. Apple maakt, als enige, niet zelf games. Dit terwijl 80% van het geld wordt verdiend door games in de App Store. Meer dan 1 miljard mensen spelen games op de iPhone of iPad, waardoor iOS verreweg het meest populaire videogame-platform ter wereld is.

Door het vele geld wat er door big tech in gaming wordt geïnvesteerd, komen er waanzinnig veel games op de markt. Maar de invloed van big tech heeft ook nadelen. Er is, net als op gebied van AI (tussen Google en Microsoft) een grote strijd tussen de titanen gaande om de gebruiker. Recent is daar zelfs door overheden een halt toe geroepen. Ze hebben de overname van een van de grootste gamebouwers (ActivisionBlizzard) door Microsoft, ter waarde van bijna $ 70 miljard, geblokkeerd.

Persoon die online aan het gamen is.

De opkomst van transparante tuinen

Maar ook de ‘walled gardens’ worden steeds meer zichtbaar. De afgelopen tijd is Apple daarmee flink in opspraak geraakt. Bijvoorbeeld omdat het haar eigen ecosysteem zo gesloten hield, dat alle betalingen binnen de App Store via het bedrijf moeten lopen en het daarvoor 30% commissie rekent. Alleen dit heeft het afgelopen jaar al $ 85 miljard in het laatje bracht. Ook binnen de gamingindustrie heb je dit soort gesloten ecosystemen. Hierdoor is het bijvoorbeeld onmogelijk om een mooi virtueel kledingstuk of zwaard van het ene spel mee te nemen naar het andere spel.

Sinds de opkomst van blockchain-technologie hebben we verschillende toepassingen gezien die de manier waarop we waarde uitwisselen en opslaan verandert. Wat begon met een open en meer transparante manier van geld opslaan en versturen (Bitcoin) ontwikkelde zich tot een open en meer transparante manier van het opslaan van eigendomsbewijzen van bezittingen (Tokanisatie, waar NFTs ook onder vallen). Een van de meest interessante nieuwe toepassingen op blockchain-gebied is in mijn optiek GameFi. Een concept dat traditionele gaming combineert met blockchain-technologie. Dit creëert een schat aan nieuwe kansen voor zowel spelers als ontwikkelaars.

Play to earn

Het businessmodel van traditionele games die momenteel worden aangeboden, wordt hierdoor volledig op zijn kop gezet. In plaats van zo veel mogelijk geld uit spelers te trekken (door bijvoorbeeld licenties en in-game aankopen), biedt GameFi spelers juist de mogelijkheid om geld te verdienen in de vorm van cryptovaluta of andere digitale activa. Hier ligt echt de nadruk op de ontwikkeling van de economie binnen het spel. Beloningen worden door zogenaamde ‘slimme contracten’ automatisch verdeeld. Dit maakt menselijke fouten en fraude onmogelijk. Daarnaast kunnen deze beloningen ook buiten het spel worden verhandeld of gebruikt.

Het concept is echter niet nieuw. Je zag in Second Life al elementen van GameFi ontstaan. Er was een echte in-game valuta  (de Linden-dollar) en transacties van virtuele items. Destijds verdienden mensen al miljoenen dollars aan de verkoop van virtuele in-game items. De echte doorbraak hiervan kwam door de game World of Warcraft, waar voor de virtuele blauwe eieren op ebay tienduizenden euro’s werd betaald. De grootste game-platformen van het moment, zoals Activation Blizzard en Roblox, hebben inmiddels al hun eigen digitale valuta waarmee spelers kunnen betalen.

In oktober 2017 kwam ook blockchain-technologie om de hoek kijken bij games. Dit gebeurde toen het Canadese bedrijf Axiom Zen de Cryptokitties op de markt brachten. Schattige katten die gebruikers konden fokken op basis van hun genetische eigenschappen. Meer dan 1 miljoen virtuele katten werden gefokt, waarvan de duurste voor meer dan $ 1 miljoen werd verkocht. Het was ook gelijk het eerste succesvolle NFT-project, een paar jaar voordat dit überhaupt een hype werd.

Een nieuwe economie

GameFi gaat verder dan alleen het verdienen van beloningen. Het gaat ook om het creëren van een community van spelers die kunnen samenwerken, handelen en investeren in de economie van het spel. De mogelijkheden hiervan kwamen aan het licht tijdens corona, toen mensen naar alternatieve inkomstenbronnen zochten. Sommige spelers in Zuidoost-Azië slaagden erin om meer dan een gemiddeld maandelijkse inkomen te verdienen door blockchain-games zoals Axie Infinity te spelen.

Alle verwachtingen rondom het transactievolume van de populairste games werden al snel verpletterd. Het transactievolume binnen Axie Infinty en DeFi Kingdoms bedroeg alleen al $ 400 miljoen per dag. Inmiddels is het totaal van GameFi games al gestegen naar $ 10 miljard. Zelf wijt ik dit echt aan het feit dat de traditionele gamebouwers simpelweg geen handelsfunctie hadden in de virtuele bezittingen die je in de game kon kopen.

Door het gebruik van cryptovaluta kan dit binnen blockchain-games ineens heel snel en goedkoop. NFTs zorgen ervoor dat je daarnaast ook eigendomsrechten kunt vastleggen. De slimme contracten zorgen voor de automatische, directe en efficiënte afhandeling. Dit alles versterkt, versimpelt en versnelt de handel in virtuele eigendommen binnen de games.

Zo waren er bijvoorbeeld fulltime gamers in de Filipijnen die ‘Axies’ fokten en deze aan westerse verzamelaars doorverkochten. Daarnaast konden zij Axie Infinity’s in-game token (AXS) verdienen door gevechten te winnen en quests te voltooien. Deze AXS-tokens konden zij vervolgens verkopen voor bijvoorbeeld dollars, om hun dagelijkse levensonderhoud mee te betalen.

Mevrouw die online aan het gamen is.

Het volgende level

De $ 10 miljard die tot nu toe omging in GameFi is natuurlijk weinig. Zeker als je het vergelijkt met de totale omvang van de traditionele gamingsector. De spelers hieruit lopen langzaamaan warm voor het idee om hun spellen ook met blockchain-technologie te maken.

  • Epic Games is al aan het experimenteren met de Blankos Block Party, en
  • Apple staat de verkoop van NFTs toe in apps binnen de App store.

Ik denk dat de traditionele spelers wat dat betreft ook steeds meer gedwongen worden om spellen op deze manier te bouwen en uit te geven. Steeds meer gebruikers ervaren zowel het gemak als de geweldige mogelijkheden van allerlei nieuwe opties die blockchain-technologie hierin biedt. De blockchain-technologie staat op allerlei vlakken toch nog in de kinderschoenen, dus het zal nog wel even duren voordat het massaal geadopteerd wordt.

Wetgevers zijn inmiddels ook wakker geworden. Ze zijn niet alleen bezig met wet- en regelgeving, maar ook met nieuwe soorten belastingen voor deze nieuwe economieën en werkzaamheden. De kwaliteit van veel games is nog niet op het niveau van het aanbod van traditionele games. Maar het afgelopen jaar heeft laten zien hoe razendsnel de ontwikkelingen kunnen gaan. Met de grote sommen geld die momenteel in GameFi worden geïnvesteerd, het feit dat je spelenderwijs geld kunt verdienen en alleen al de huidige omvang van de gamingindustrie, denk ik dat GameFi de komende tijd weleens heel groot kan worden.