Online advertising

De iOS 17-update van Apple: slecht nieuws voor adverteerders

0

Adverteer jij via zoekmachines of social media? Houd dan vanaf september 2023 de prestaties van je marketingactiviteiten goed in de gaten. In deze maand lanceert Apple iOS 17. Deze update zorgt ervoor dat je een deel van jouw websiteverkeer vanuit advertenties niet meer kan meten. Dit komt doordat Apple tracking links gaat blokkeren in de privacymodus. In dit artikel lees je hoe deze tracking links werken en wat de impact is op de prestaties van online advertenties.

Hoe werken tracking links? En waarom ze belangrijk?

Tracking links zijn unieke URL’s die worden gebruikt om het gedrag en de interacties van gebruikers online te volgen. Advertentieplatformen zoals Google en Meta gebruiken deze links om jouw advertentieprestaties te meten en optimaliseren. Op het moment dat iemand op een advertentie klikt, voegen advertentieplatformen een uniek nummer aan de URL toe die naar jouw website verwijst.

IOS717 link tracking blokkade voorbeeld URL GCLID Google Ads UTM parameters gemaakt in Draw.io

Hierdoor kunnen de tracking pixels van advertentieplatformen het gedrag van jouw websitebezoeker koppelen aan een klik op een advertentie. Enerzijds helpt dit marketeers om het aantal conversies uit een advertentie te meten. Anderzijds stelt deze vorm van tracking advertentieplatformen in staat om advertenties bij de meest relevante doelgroepen uit te leveren. Kortom, tracking links vormen de basis voor datagedreven advertentie optimalisatie.

ios17 impact tracking google ads voorbeeld gemaakt in Draw.io

Voor het bovenstaande voorbeeld is Google Ads gebruikt. Het is goed om te weten dat advertentieplatformen zoals Meta, Tiktok en Snapchat van dezelfde basisprincipes gebruik maken.

Welke informatie gaat verdwijnen in privacymodus van iOS 17?

Apple heeft een grote update voor de privacymodus in iOS 17 aangekondigd. Als de vernieuwde privacymodus actief is op een Apple-apparaat, dan heeft dit effect op de gegevens die via Safari, berichten en Apple Mail verwerkt worden. In de vernieuwde privacymodus detecteert Apple traceerbare parameters die gebruikers kunnen identificeren in link URL’s. Vervolgens worden deze gegevens automatisch verwijderd uit de link. Zo voorkomt Apple dat informatie over interacties met advertenties met andere bedrijven gedeeld kan worden.

Op het moment van schrijven is iOS 17 alleen nog als beta beschikbaar. Bij de officiële release kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd. Hierdoor is het nog niet exact duidelijk welke gegevens geblokkeerd gaan worden.

Volgens de betatesten van Wojtek Andrzejczak worden de volgende gegevens verwijderd in de privacymodus:

  • gclid – Google AdWords / Google Analytics
  • dclid – Google Display Network
  • fbclid – Facebook Advertising
  • twclkd – Twitter Advertising
  • msclkid – Microsoft Advertising
  • mc_eid – Mailchimp
  • igshid – Instagram

3 tips voor adverteerders

1. Meet de impact van iOS 17

Helaas is het (nog) niet mogelijk om de blokkades van iOS 17 te omzeilen. Je kunt wel de impact meten. Google Analytics 4 biedt de mogelijkheid om de analyse op website-interacties uit te splitsen op basis het platformen en apparaten. Vergelijk de verhouding van deze data met de gegevens in de advertentieplatformen, zoals Google Ads en Meta. Blijf daarnaast consistent gebruik maken van UTM-tags in je marketingstrategie. Zo zorg je ervoor dat je weloverwogen beslissingen blijft nemen.

Screenshot select dimensions

2. Houd de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten

De ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van data en privacy volgen elkaar snel op. Bijna maandelijks komen er nieuwe uitdagingen en oplossingen beschikbaar. Deze veranderingen zijn mogelijk van grote impact op jouw marketingprestaties. Daarom is het belangrijk om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven.

  • Volg hiervoor blogs en forums
  • Volg gerelateerde pagina’s en personen op LinkedIn
  • Houd nieuwsberichten van relevante techbedrijven in de gaten

3. Bereid een first-party datastrategie en implementatie voor

iOS 17 zal niet de laatste update zijn die de verzameling van data beperkt. Daarom is het van belang dat je kunt vertrouwen op data die je verzamelt, verwerkt en beheert. Met first-party dataverzameling breng je jouw data in eigen beheer. Zo kun je jouw data centraal opslaan in het Google Cloud Platform of aan de slag gaan met server-side tagging. Ondanks dat een first-party datastrategie niet alle problemen oplost, maakt het je minder afhankelijk van andere bedrijven en technologiën.

Geen incident maar een trend

De nieuwe privacymaatregelen in de iOS 17-update passen binnen de trend dat privacy steeds belangrijker wordt bij het verzamelen van data. Een combinatie van de publieke opinie, strengere wetgeving en de belangen van techbedrijven versterken deze trend. In de afgelopen jaren is er al veel veranderd op het gebied van het verzamelen van data en privacy. Bijvoorbeeld de maatregelen na het Cambridge Analytica-schandaal, vernieuwde GDPR-wetgeving en de ondergang van third-party cookies.

Vooralsnog blokkeert iOS 17 alleen link tracking voor gebruikers die de privacymodus hebben ingeschakeld. Desalniettemin zet de trend van tracking-blokkades door.

Het is in het belang van advertentiebedrijven om nieuwe oplossingen te bieden voor de veranderingen op het gebied van privacy. Daardoor zullen er nieuwe oplossingen blijven komen die inspelen op de nieuwe uitdagingen voor adverteerders. Uiteindelijk is het voor de adverteerders van essentieel belang om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van privacy en technologie.

Bron header-afbeelding: GraphicsKS / Shutterstock.com