Social media

De voor- en nadelen van virtuele influencers

0

Heb je weleens getwijfeld aan de ‘echtheid’ van een persoon op social media? Dat zal je steeds vaker overkomen door de enorme toename aan ‘virtuele influencers’. Een contract met een virtuele influencer heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Is deze ontwikkeling voor jouw bedrijf interessant om in de gaten te houden?

Een aantal grote merken ging je al voor, zoals Calvin Klein, Prada en BOSS. Deze campagnes, samen met de 8 bekendste virtuele influencers van nu, vind je in dit artikel. Maar is het nou wel of juist niet slim om in zee te gaan met een ‘neppe’ influencer? Ik zet de voor- en nadelen op een rij, zodat jij een goed besluit kunt nemen.

Wat is een AI-influencer?
Een AI-influencer of virtuele influencer is een digitaal gemaakte influencer. Uiteraard zit er ‘achter’ het account een digitale maker die doorlopend alle content maakt. Met de content worden socialmedia-accounts gevuld (Instagram, TikTok, YouTube) en een fanbase opgebouwd. Als bedrijf kun je, net zoals met real life influencers, een samenwerking aangaan met een dergelijk account.

Voordelen van een virtuele influencer

Allereerst de voordelen. Waarom is het een goed idee om een virtuele influencer boven een real life influencer te verkiezen? 6 voordelen:

1. Nooit fysiek aanwezig

Een voor de hand liggend voordeel: virtuele influencers hoeven nooit fysiek aanwezig te zijn. Al moet ik daarbij wel meteen een kanttekening maken: het kan natuurlijk zo zijn dat je een live concept ontwikkelt waarbij de digitale maker ter plekke aan de slag moet met contentcreatie, maar dat laten we bij dit voordeel even buiten beschouwing (want je kunt ook vooruit plannen).

Waar je met een real life influencer een afspraak kan hebben staan op een locatie, om bijvoorbeeld foto’s of een video op te nemen, hoef je dit soort afspraken niet te maken met een virtuele influencer. Het hele beeld wordt digitaal gegenereerd, of de virtuele influencer wordt in een bestaand beeld verwerkt. Fysieke aanwezigheid is dus niet nodig.

Naast reiskosten voor de influencer en anderen die op locatie aanwezig moeten zijn bij een shoot, scheelt dit ook in kosten van de fotograaf, decor, belichting, catering en misschien zelfs een hotelovernachting.

Maarten Reijgersberg (directeur van RAUWcc) heeft voor zijn bedrijf een eigen virtuele influencer laten maken. Hij laat aan NOS weten: “Het begon met een echt model op locatie dat we fotografeerden. Het maken van een afbeelding kost dan een werkdag aan uren. We hebben nu een AI-model getraind. Het kost daarmee nog geen halve minuut om een nieuwe afbeelding te genereren.” Dit bespaart dus behoorlijk wat tijd, en geld.

Virtuele influencer esther olofsson

2. Meer tijd voor andere zaken

Doordat veel handelingen minder tijd kosten, blijft er meer tijd over voor andere interessante zaken. Denk bijvoorbeeld aan directe communicatie met de doelgroep. Een real life influencer doet dit waarschijnlijk niet of nauwelijks. Content maken kost al veel tijd, en om dan ook nog alle DM’s persoonlijk te moeten lezen en beantwoorden…

Met het account van een virtuele influencer kun je verschillende afspraken maken. Zo zou je bijvoorbeeld een aantal dagen de private messages aan het account zelf kunnen beantwoorden, of zelfs met een heel team. Daarmee heb je direct contact met de juiste groep.

3. Je kunt ze laten doen wat je wil

Wat je een influencer ‘laat doen’ moet natuurlijk passen bij je merkwaarden en wat je met je boodschap wil communiceren. Maar met virtuele influencers kun je wel makkelijker in extremen denken dan bij real life influencers. Een suf voorbeeld: een persoon springt niet van de Eiffeltoren af om jouw springkussenmerk een boost te geven, maar een virtuele influencer kan dit natuurlijk wel.

De uitspraak ‘slechte publiciteit bestaat niet’ is alom bekend. Je zou een virtuele influencer kunnen laten deelnemen aan een schandaal, of de randjes kunnen opzoeken over een specifiek onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan het uitdragen van een onpopulaire mening. Als je dit aan een real life influencer vraagt, wordt je waarschijnlijk raar aangekeken en snel afgewezen.

4. Constante prestaties

Virtuele influencers worden niet ieder jaar een jaartje ouder. Ze veranderen niet (op verbeteringen na). Hierdoor zou je als merk je leven lang een samenwerking aan kunnen gaan met dezelfde virtuele influencer. Eigenlijk kun je het dan zien als een soort mascotte.

Daarnaast kun je ze zo programmeren dat ze 24/7 content maken en publiceren. In combinatie met een chatbot kun je ze dus ook dag en nacht interactie laten hebben met de doelgroep.

5. Verandering nodig? Dan is dat zo gepiept

Wil je juist wel dat de influencer ineens een paar jaar ouder is? Of een andere afkomst heeft, ander haar, een andere kledingstijl… dan is dat ‘zo gepiept’. Waar je aan een influencer niet zomaar kunt vragen of diegene kaal op de fotoshoot kan verschijnen, kan een virtuele influencer dat met 1 druk op de knop. En als het voor jouw merk belangrijk is dat de influencer uit een groot gezin komt, dan verwerkt de digitale maker dat gewoon in de bio-tekst.

Zowel de fysieke kenmerken als het achtergrondverhaal van de virtuele influencer zijn dus makkelijk aan te passen naar jouw ideaalbeeld.

6. Nooit ziek

Een beetje flauw, maar een virtuele influencer wordt natuurlijk nooit ziek, heeft nooit een doktersafspraak, begrafenis, ouderavond, familie-weekend, vakantie…

Miquela

Nadelen van een virtuele influencer

Ben je al helemaal enthousiast geworden over het inhuren of maken van een virtuele influencer? Lees dan ook nog even dit rijtje met nadelen door.

1. ‘Neppe’ ervaringen

Waar een echte influencer een authentieke mening kan geven over een bepaald product, ‘kan’ een virtuele influencer dit niet. Of in ieder geval: de virtuele influencer zegt en doet wat het bedrijf wil. Als een virtuele influencer enthousiast vertelt over haar nieuwe heerlijk zachte sportbroek, komt dat minder geloofwaardig over dan als bijvoorbeeld Ida van de Kamer dit zegt. Een digitaal beeld kan immers niet ‘voelen’ of een broek zacht is of niet.

Er wordt natuurlijk al vaak getwijfeld over de betrouwbaarheid van influencers. Zeker als ze worden betaald. Als jij geld krijgt om positief op een product te reageren, is dat dan wel een authentieke reactie? Daarom is het maar goed dat er reclame-regels zijn voor dit soort uitingen. Dit soort regels zullen ook voor virtuele influencers gelden. En daarbij komt waarschijnlijk nog een 2e label: ‘door AI-gegenereerd’. ‘Instagram is working on labels for AI-generated content’, kopt The Verge.

2. Picture perfect

Bij real life influences wordt al vaak geklaagd over de representatie van de picture perfect-wereld waarin ze leven en de impact die dit heeft op de jongere generatie die zich hieraan wil spiegelen. Alle foto’s en video’s zijn mooi, egaal, gestyled, in de zon, in een opgeruimd huis, en ga zo maar door.

Bij de content van virtuele influencers zal dit niet anders zijn, en misschien nog wel ‘erger’. Zo zal een virtuele influencer niet snel ineens een puistje op het voorhoofd hebben. Of op de achtergrond een wasmand met vuile was te zien zijn. De vraag is of dit erg is, omdat het zichtbaar is dat het om digitale content gaat.

3. Samenwerking met echte influencer

In de grote succesvolle campagnes van nu zie je een samenwerking tussen een echte en een virtuele influencer. Kijk bijvoorbeeld naar deze video van Calvin Klein. Zo’n samenwerking zorgt voor een groter bereik en meer geloofwaardigheid. Maar zo’n samenwerking kost natuurlijk ook dubbel zoveel geld. Zou deze campagne even goed zijn geweest zonder Bella Hadid? (Ik denk het niet.)

4. Geen transparantie

Als je een DM stuurt naar het account van een virtuele influencer, wie leest jouw bericht dan? En wie reageert er? Wie is überhaupt de maker van de influencer? (Dit is vaak ‘geheim’). Er hangt veel mysterie rondom de socialmedia-accounts van virtuele influencers. Het kan zijn dat de drempel om contact op te nemen daardoor ook hoger wordt.

Heb ik nog belangrijke voor- of nadelen gemist? Laat het dan weten in een reactie hieronder! Ik ben benieuwd, zie jij een samenwerking met een virtuele influencer zitten?