Social media

Deze 9 virtuele influencers domineren op social media

0

Virtual influencer, AI-influencer, digital influencer… Hoe je het ook noemt, door AI gegenereerde influencers worden steeds populairder. Van hyperrealistisch tot duidelijk nep, je hebt inmiddels ze in alle soorten en maten. Wat is een AI-influencer en wie zijn de bekendste van dit moment?

Door de aandacht die er de afgelopen weken is rondom virtuele influencers, lijkt het alsof het een nieuw concept is. Maar dat valt wel mee! De grootste accounts zijn al in 2018 gestart met het plaatsen van de eerste content. En ook de eerste samenwerkingen met grote merken stammen uit dit jaar.

Alle nieuwe ontwikkelingen moeten natuurlijk even ‘landen’ voordat Jan en alleman ermee aan de haal gaat. Zo ook met dit concept. Bedrijven beginnen de voordelen te zien van digitale influencers boven influencers van vlees en bloed, en de digitale mogelijkheden worden natuurlijk ook alsmaar groter.

Wat is een AI-influencer?

Een AI-influencer of virtuele influencer is een digitaal gemaakte influencer. Digitale makers ontwikkelen een vast personage waarvoor ze content blijven ontwikkelen. Met de content worden socialmedia-accounts gevuld (Instagram, TikTok, YouTube) en een fanbase opgebouwd. En dan is het wachten tot een bedrijf het account groot of interessant genoeg vindt om een samenwerking mee aan te gaan. Net zoals met real life influencers.

Wat opvalt aan de onderstaande voorbeelden is dat het direct duidelijk is dat het om een ‘nep’ persoon gaat. Aan de content zie je het misschien niet altijd direct, maar in alle bio’s van AI-influencers die echt op mensen lijken, wordt duidelijk vermeld dat het om een digitale creatie gaat. En er worden hashtags toegevoegd als #aigenerated. Het is dus niet de bedoeling dat daar twijfels over ontstaan. Aan de vele reacties onder de posts is te zien dat volgers dat ook geen probleem vinden.

Benieuwd hoe die AI-influencers er precies uit zien? Ik zet 9 populaire accounts op een rij.

1. Aitana Lopez – @fit_aitana

De nieuwe binnenkomer op nummer 1! Aitana Lopez (leuk gevonden, die naam). Deze dame, gecreëerd door de Spaanse agency ‘The Clueless’, verdient maar liefst 11.000 dollar per maand. De oprichter van The Clueless, Rubeñ Cruz, vertelt aan Business Insider dat het idee is ontstaan doordat ze klaar waren met influencers die moeilijk doen en (te) veel geld eisen.

Aitana Lopez - @fit_aitana

Mooi projectje, en zeer realistisch al zeg ik het zelf! Met 199.000 volgers is ze (nog) niet de grootste virtuele influencer in deze lijst, maar daar kan zomaar eens snel verandering in komen.

López can make just over 1,000 euros per advert and is featured in images on Fanvue. – Business Insider

2. Miquela – @lilmiquela

Lil Miquela heeft niet alleen 2.7 miljoen volgers op Instagram. Op TikTok heeft ze 3.5 miljoen volgers en op YouTube nog eens 279.000 abonnees. Als je googelt naar ‘virtuele influencers’ kun je niet om Lil Miquela heen. Dit was dan ook een van de eerste accounts die echt heel groot werd.

Account van Miquela.

Lil Miquela heeft dan ook al meerdere succesvolle samenwerkingen met merken gehad. Een (in sommige ogen) wat minder succesvolle samenwerking was de campagnevideo van Calvin Klein uit 2019. In deze video is Lil Miquela zoenend te zien met model Bella Hadid.

Accepteer cookies

De kritiek die hierop volgde ging voornamelijk over het feit dat iemand die zich identificeert als hetero in deze video zoenend te zien is met iemand van hetzelfde geslacht. Volgens sommige fans maakte Calvin Klein zich hierdoor schuldig aan queerbaiting (hinten op LGBTQ+-representatie, zonder die effectief door te voeren). Voorstanders van deze reclame noemen dit onzin, want Lil Miquela bestaat niet. Een interessante discussie die doorgaat onder deze excuses vanuit Calvin Klein.

3. Bermuda – @bermudaisbae

Zoek je als merk een lenig, mysterieus en ‘dark’ type influencer? Dan wordt Bermuda aangeraden. Als je door haar timeline op Instagram scrolt (243.000 volgers), zie je dat ze een paar keer samen op de foto staat met Lil Miquela. Hoewel de creators achter virtual influencers vaak ‘geheim’ worden gehouden, kunnen we er wel vanuit gaan dat hier op z’n minst sprake is van een samenwerking.

AI-influencer Bermuda.

Ook interessant: vanuit haar bio verwijst Bermuda naar de ‘Villa M’ van Lil Miquela. Een metaverse space waar jaarlijks een event wordt gehost door Miquela. De digitale influencers betreden dus ook de digitale wereld.

4. Shudu – @shudu.gram

Shudu noemt zichzelf op Instagram ‘The World’s First Digital Supermodel’. Ze heeft inmiddels 241.000 Instagram-volgers. Dit vind ik de meest realistische virtuele influencer uit deze lijst.

Digital model Shudu.

En ze is niet meer het enige model van de maker, James Wilson. Een van de weinige makers die wél online te vinden is. Via zijn portfolio kun je inmiddels 8 verschillende virtuele influencers terugvinden. Wat opvalt is de diversiteit tussen de modellen.

5. Milla Sofia – @millasofiafin

Dit account heb je misschien in de afgelopen weken al eens voorbij zien komen. Milla Sofia krijgt de laatste tijd veel aandacht. Haar content draait om sexy plaatjes op verschillende locaties. Of zoals het op haar website staat: ‘Join my journey to revolutionize the fashion world.’

Vergeleken de andere AI-influencers in dit rijtje is haar Instagram-account met 59.000 volgers nog niet zo groot, maar haar eerste foto is ook pas in november 2022 gepost. Het is dus een nieuwer account. Op TikTok heeft ze al meer volgers opgebouwd: 102.3000. Ik vind het bijzonder dat Milla Sofia op TikTok zoveel volgers heeft, want de gedeelde content kun je geen ‘video’s’ noemen. Het zijn gewoon langzaam bewegende plaatjes.

In haar Instagram-bio staat: ‘I am 24-year old robot girl living in Helsinki.’ Wie de digitale maker achter dit account is, is niet duidelijk, maar het valt wel op dat de bio-tekst lijkt op die van Lil Miquela (19-year-old Robot living in LA).

Digital influencer Milla Sofia.

6. Imma – @imma.gram

Wat opvalt als je door het Instagram-profiel van Imma scrollt (398.000 volgers), is dat de content er realistisch uitziet. Naast geposeerde foto’s, deelt ze ook andere content zoals behind the scenes. Wat natuurlijk best bijzonder is, omdat ze ‘nep’ is. ‘I’m a virtual girl “imma” in Tokyo🇯🇵🏳️‍🌈Love Fashion👚Art🎨 Film🎬 and more🧠’, luidt haar bio.

AI-influencer Imma.

Naast haar enorme groep volgers op Instagram, heeft ze een grote achterban op TikTok: 479.300 volgers. Als je het mij vraagt: veel leuker om naar te kijken dan het account van Milla Sofia. De content van Imma bestaat daadwerkelijk uit bewegende video’s. Dit vraagt natuurlijk om meer digitale expertise van de maker dan het ‘gewoon’ uploaden van plaatjes.

7. Zinn – @plusticboy

Het valt je misschien al op aan de gedeelde voorbeelden hierboven: de grootste AI-influencer-accounts zijn ‘dames’. Maar ik heb een man gevonden: Zinn, met 48.400 volgers op Instagram. Zo te zien een broertje van Imma (en een zusje van RIA). Ondanks dat dit het grootste account is van een mannelijke influencer dat ik kon vinden, heeft hij ‘slechts’ 48.400 volgers. Ik ben benieuwd of daar nog verandering in komt.

Virtual influencer Zinn.

8. Noonoouri – @noonoouri

In deze rij met voorbeelden is Noonoouri (403.000 Instagram-volgers) de minst ‘echt’ lijkende influencer. Dat maakt deze influencer meteen ook interessant. Een mooie mix tussen echt en nep. Tussen fantasie en realiteit.

Digital avatar Noonoouri.

Noonoouri heeft onder andere een samenwerking gehad met het merk Prada. Net zoals Lil Miquela. Grote merken weten de digitale influencers dus goed te vinden, maar Prada heeft inmiddels ook al haar eigen AI-influencer gecreëerd: Candy. In de video hieronder zie je haar in actie:

Accepteer cookies

9. Nobody Sausage – @nobodysausage

Dit laatste voorbeeld valt een beetje uit de toon bij de bovenstaande, maar ik kon het niet laten om het hier te benoemen. Ik heb het account van Nobody Sausage een hele tijd gevolgd op Instagram. Iets aan dat gekke roze worstje trok mijn aandacht en maakte mij vrolijk. En ik ben niet de enige. Het account heeft inmiddels 6.5 miljoen volgers.

Wat ik nog niet wist (tot het schrijven van dit artikel) is dat Nobody Sausage ook samenwerkingen aangaat met merken. Zo is de worst in onderstaand voorbeeld te zien met een hoodie van BOSS.

Instagram account van Nobody Sausage.

32.403 likes, daar verdient de maker vast goed geld mee!

Naast deze samenwerking met Hugo Boss is Nobody Sausage ook al samenwerkingen aangegaan met Samsung en Grupo Natalia Beauty via TikTok (20.7 miljoen volgers!). In 2021 was deze roze worst de snelst groeiende virtuele influencer. Zo realistisch hoeft een digitale influencer dus helemaal niet te zijn.

Nu is het de vraag: zijn AI-influencers de toekomst of is het slechts een hype? Gezien de snelle groei en populariteit van de bovenstaande accounts kunnen we deze ontwikkeling in ieder geval niet negeren. Misschien is het wel de nieuwe vorm van de ouderwetse mascotte. Ieder bedrijf z’n eigen AI-influencer?