Online marketing

15 B2B-marketingtools voor betere processen & positieve bedrijfsresultaten

0

Er zijn flink wat tools in B2B, maar welke helpen nou echt om processen te verbeteren? En onderaan de streep de bedrijfsresultaten positief te beïnvloeden? Hier is mijn lijst met 15 must-have marketingtools voor jouw B2B-marketing tech-stack in 2024.

Als marketingmanager ben je altijd op zoek naar de beste tools om marketing efficiënter te laten verlopen, creatieve ideeën om te zetten in waardevolle leads en uiteindelijk meer omzet te genereren. We worden overspoeld door marketingtools die ons beloven dat je eigenlijk alleen nog met je ogen hoeft te knipperen na de aanschaf om resultaten te zien. Daarin word je vaker teleurgesteld dan dat de beloften worden waargemaakt.

De afgelopen jaren heb ik daarom een lijstje bijgehouden met de tools die mij daadwerkelijk hebben geholpen om processen te verbeteren en die onder aan de streep de bedrijfsresultaten positief hebben beïnvloed.

De basistools

Om te beginnen is er een aantal basistools waarvan ik overtuigd ben dat je er al een aantal gebruikt, of in ieder geval van gehoord hebt. Je weg naar marketingsucces begint eigenlijk bij het hebben van deze basistools (en een paar goede marketeers in je team die aan de knoppen zitten natuurlijk, maar dat spreekt voor zich).

1. HubSpot: CRM, e-mailmarketing, workflows en social media

Laten we gelijk maar met een van de belangrijkste basistools beginnen, want de basis van je hele marketingmachine is natuurlijk een goed CRM-systeem. HubSpot is een alles-in-één platform dat essentiële functies biedt voor B2B-marketeers.

Met HubSpot kun je je klantrelaties effectief beheren, gerichte e-mailcampagnes opzetten, workflows maken en eenvoudig al jouw socialmedia-accounts beheren. Het fijne aan HubSpot is daarnaast dat ze veel hulp bieden via hun blog, HubSpot academy, online events en hun helpdesk. Dat laatste komt wel goed uit voor als een van je collega’s weer eens ongevraagd aan de knoppen heeft gezeten en je workflows kapot zijn. Een goede reden om je rollen en rechten goed in te richten in het platform.

Kosten: vanaf €20,00 per maand voor starters.

Gratis testversie beschikbaar: ja.

2. Webflow: voor een strakke en snelle websites

Voor marketeers die op zoek zijn naar strakke, snelle en SEO-vriendelijke websites is Webflow een uitstekende keuze. Dit platform biedt krachtige tools voor het ontwerpen en bouwen van responsive websites, zonder dat je diepgaande technische kennis nodig hebt. Hierdoor krijgt marketingteam meer controle over het creatieve proces en hoeven ze minder vaak te wachten tot de designer tijd heeft.

Het is wel van belang dat je het in één keer goed inricht. Op die manier kan jouw marketingteam daarna zelf eenvoudig blogs toevoegen of bijvoorbeeld landingspagina’s maken voor campagnes.

Kosten: vanaf $14,00 per maand.

Gratis testversie beschikbaar: ja.

3. Google Suite: e-mail, document management, analytics, meetings

Ooit gehoord van de opkomende startup ‘Google’ (sorry, beetje flauw)? De Google Suite biedt een breed scala aan tools die essentieel zijn voor B2B-marketingteams. Met functies zoals e-mail, documentmanagement, analytics en virtuele vergaderingen stelt Google Suite marketeers in staat om efficiënt samen te werken en data-gestuurde beslissingen te maken.

Ik denk dat deze basistool verder geen uitleg nodig heeft en dat vrijwel iedereen er al mee werkt.

Kosten: vanaf $6 per maand.

Gratis testversie beschikbaar: ja.

4. Slack: interne communicatie

Goede interne communicatie en daarbij ook interne marketing is cruciaal voor het succes van marketingteams. Slack biedt het ideale interne communicatieplatform voor het gemakkelijk delen van informatie en het stimuleren van samenwerkingen binnen teams.

Door regelmatig marketing-updates te delen, houd je de rest van het bedrijf constant op de hoogte van waar jouw team mee bezig is, kun je eenvoudig jouw nieuwe blog, LinkedIn-post, of klantverhaal delen en kun je sub-groepen aanmaken per marketingproject. Zo zorg je ervoor dat je interne communicatie vlekkeloos verloopt.

Daarnaast biedt de tool talloze integraties, zodat je bijvoorbeeld een notificatie krijgt als je Google Meeting begint, er een nieuwe productdemo-aanvraag binnenkomt (via een HubSpot-formulier), of als er een websitebezoeker met veel potentie op de site zit (via Leadfeeder – daarover meer bij tool 12).

Kosten: vanaf €0 per maand, per gebruiker.

5. Notion: bedrijfswiki en projectmanagement

Notion is echt een van mijn favoriete tools om te gebruiken. Het gebruiksgemak en UI van deze tool is werkelijk ongeëvenaard. Notion is een veelzijdige tool die wordt gebruikt voor het creëren van bedrijfswiki’s en het beheren van projecten. Met geavanceerde opties voor projectbeheer kunnen B2B-marketingteams hun workflows stroomlijnen, documentatie centraliseren en effectiever samenwerken aan projecten van elke omvang.

Daarnaast werken ze ook continu aan nieuwe features, zoals recentelijk de lancering van hun geïntegreerde AI-assistent en hun kalenderfunctionaliteit.

Kosten: vanaf €7,50 per gebruiker per maand.

Gratis testversie beschikbaar: ja.

6. Ahrefs: SEO

Als het gaat om SEO, is Ahrefs het ultieme platform voor het verkrijgen van diepgaande inzichten en het nemen van data-gestuurde beslissingen. Met krachtige tools voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek, concurrentieanalyse en het bijhouden van ranglijsten stelt Ahrefs marketeers in staat om hun organische zichtbaarheid te vergroten en meer gericht verkeer naar hun website te leiden.

Kosten: vanaf €89,00 per maand.

Gratis testversie beschikbaar: nee.

Ter illustratie: een overzicht van de beschikbare martech-oplossingen

Martech map Marketing

Bron: chiefmartec, artikel Scott Brinker

Contenttools

Nu we de basistools op orde hebben is het tijd om in de wondere wereld van content te duiken. Zoals je in het overzicht hierboven ziet is dit een van de drukstbezette categorieën in het oerwoud van tools.

Voor mij zijn er binnen dit spectrum 4 absolute parels die je helpen met contentcreatie en het bieden van de optimale content-ervaringen:

7. ChatGPT

Eigenlijk is elk woord wat nog aan ChatGPT wordt besteed overbodig. Dat deze tool onmisbaar is geworden binnen menig marketingteam is duidelijk. In een eerder artikel over AI-tools voor contentmarketing, heb ik er ook een kort stukje aan gewijd.

Samenvattend is het een uitstekende tool voor het genereren van ideeën voor diverse contentformaten, waaronder socialmedia-berichten, nieuwsbrieven, e-books, blogposts en e-mails.

Kosten: vanaf €0 per maand.

8. Midjourney

Ook over deze tool schreef ik in het artikel met tips voor kostenefficiënte marketingprojecten. Zeg vaarwel tegen standaard stockfoto’s en omarm de door AI-gegenereerde unieke beelden met Midjourney. Deze tool genereert direct verbluffende afbeeldingen die je marketingmateriaal naar een hoger niveau tillen. Zo trek je de aandacht van je doelgroep.

Kosten: vanaf $10 per maand.

Gratis testversie beschikbaar: nee.

9. Qwilr of Foleon

Stop met het presenteren van saaie content en bied je publiek meeslepende ervaringen met interactieve webdocumenten. Zowel Qwilr als Foleon stellen je in staat om boeiende content te creëren die de betrokkenheid verhoogt en potentiële kopers door hun buyer journey leidt. Qwilr is iets voordeliger, echter minder uitgebreid dan het Foleon-platform.

Tip: Zorg ervoor dat je retargeting pixels toevoegt om de lezer de optimale klantreis aan te bieden met effectieve retargeting-campagnes.

Kosten: Qwilr start vanaf $35,00 per maand. Foleon deelt geen prijzen op hun website.

Gratis testversie beschikbaar: Qwilr heeft een gratis trial.

Design-tools

In het verlengde van de tools hierboven heb ik 2 design tools die je helpen om jouw contentstukken, websitepagina’s, productmarketing-initiatieven en social ads te vergezellen van mooie designs. Je kunt nog zo mooi schrijven, maar uiteindelijk is het design minstens even belangrijk.

10. Figma

Voor naadloze samenwerking aan designprojecten is Figma een perfecte tool. Het biedt een intuïtieve interface en krachtige functionaliteiten waarmee teams efficiënt kunnen samenwerken aan hun designproces.

Kosten: vanaf €0 per maand.

11. Canva

Ben je op zoek naar een intuïtievere en volledige dummy-proof designtool voor je marketingteam? Dan raad ik Canva aan. Zelfs als je geen design-ervaring, of überhaupt een gebrek aan enige vorm van design-talent hebt, kun je met Canva professioneel ogende designs maken.

Met een breed scala aan templates en functionaliteiten (zoals een automatische background remover), is Canva een must-have voor elke marketeer die eenvoudig visuele content wil creëren die indruk maakt.

Kosten: vanaf €0 per maand.

Sales-ondersteunende tools

Uiteindelijk is het ultieme doel binnen vrijwel elk marketingplan om (behalve als je geen commercieel bedrijf bent) het salesproces te versnellen en zoveel mogelijk in de pipeline te genereren.

Om op het juiste moment, op de juiste manier, de juiste mensen te bereiken heb ik 3 favoriete tools die heb ingezet voor optimale samenwerking tussen het sales- en marketingteam:

12. Leadfeeder (onderdeel van Dealfront)

Identificeer potentiële kopers die je website bezoeken en zorg ervoor dat je hen precies op het juiste moment benadert met Leadfeeder. Met deze tool kun je vervolgacties automatiseren en stel je je salesteam in staat om effectiever en proactiever te handelen.

Stel dat iemand jouw pricing-pagina bezoekt die binnen jouw ideale klantenprofiel past. Dan kun je een automatisch bericht versturen naar Slack (tool 4 van deze lijst) met een notificatie voor je salesteam om de juiste persoon bij dat bedrijf te benaderen.

Kosten: vanaf €0 per maand.

13. Lemlist

Personaliseer je outbound-campagnes op een schaalbare manier met Lemlist. Deze tool biedt geavanceerde functionaliteiten voor het verzenden van gepersonaliseerde e-mails en LinkedIn-berichten. Dit doet de tool op basis van lead-lijsten. Je kunt eenvoudig workflows bouwen en triggers instellen voor jouw salesteam zodra er handmatige taken uitgevoerd moeten worden (bijvoorbeeld op basis van interactie tijdens de campagne).

Kosten: vanaf $39,00 per maand.

Gratis testversie beschikbaar: ja.

14. Clay

Een andere handige tool, en in zekere vorm een alternatief voor Lemlist, is Clay. Optimaliseer je salesproces eenvoudig met deze tool waarmee je lead-lijsten opbouwt, leadgegevens verrijkt en AI gebruikt om overtuigende en converterende sales e-mails te schrijven.

Kosten: vanaf $0 per maand.

designtools

Webinar/online events

De laatste tool die in mijn top 15 staat, is een tool in de categorie online events/webinars/seminars. Sinds de pandemie is dit ook een segment waar de ene na de andere tool gelanceerd wordt. Het is gebleken dat online events en live events goed naast elkaar kunnen bestaan, waarbij de kwaliteit niet voor elkaar onder doet.

15. Zuddl

De webinar- en online-evenementen-tool Zuddl is super intuïtief en tilt de kwaliteit van je webinars naar een hoger niveau. Alles wat je voor een online event nodig hebt zit erin. Van een backstage-omgeving waar je met de sprekers kunt voorbespreken tot een strakke lay-out tijdens het webinar met polls, surveys en Q&A’s,

Kosten: vanaf $80 per maand.

Gratis testversie beschikbaar: ja.

Deze 15 must-have tools vormen wat mij betreft de kern van een krachtige B2B-marketing tech-stack in 2024. Zijn er nog andere tools die volgens jou niet mogen ontbreken? Laat het weten in de reacties!