Content

Contentmakers, opgelet: 10 nuttige tools voor in je gereedschapskist

0

Als contentmaker heb je duizenden tools tot je beschikking die het maken, publiceren en promoten van je content makkelijker, leuker of beter maken. Maar… er zijn er zoveel content-tools dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. En sommige tools zijn eerder grappig of leuk dan dat je er voor langere tijd daadwerkelijk iets aan hebt. Welke tools helpen je dan echt bij het goed en snel maken, publiceren en promoten van content? In dit artikel deel ik mijn top 10 favoriete content-tools.

0. Canva als basistool voor contentcreatie

Canva als tool voor contentcreatie is natuurlijk een open deur en daarom tel ik hem niet mee in de top 10 content-tools. Maar toch wil ik hem hier noemen vanwege de vele mogelijkheden die zich maar blijven uitbreiden. Ik heb sterk de indruk dat Canva op weg is om allerlei andere tools die bijvoorbeeld één specifieke toepassing hebben, uit de markt te drukken. Soms door ze over te nemen, zoals de functie waarmee je een achtergrond van een foto kunt wissen. Soms door samen te werken, zoals de bibliotheek met stockfoto’s en graphics laat zien.

Canva’s hulp bij het maken van aansprekende en effectieve content gaat verder dan de opmaak van een mooie visual, presentatie of document. Het is in mijn ogen vooral handig bij contentcreatie en contentpromotie als je:

  • Een afbeelding snel in meerdere afmetingen wil hebben.
  • Een afbeelding geheel of gedeeltelijk wil animeren.
  • Afbeeldingen wil combineren tot een pdf, zodat je die bijvoorbeeld als beeldcarrousel op LinkedIn kunt plaatsen.
  • Afbeeldingen en korte teksten wil combineren tot een korte video die bijvoorbeeld een samenvatting geeft van een artikel.

Andere content-tools die misschien wat minder bekend zijn maar die hun nut wel bewezen hebben, vind je in onderstaand overzicht.

1. Wisestamp voor een up-to-date e-mailhandtekening

Een eenvoudige manier om een nieuw blogartikel of je socialmedia-accounts te promoten is om ze toe te voegen aan een e-mailhandtekening. Van jezelf of van collega’s. Dan is het wel zo fijn als nieuwe blogartikelen direct na publicatie automatisch aan je handtekening worden toegevoegd. Dat is precies wat Wisestamp doet. Het is niet gratis, maar hiermee heb je de eerste promotiestap van een nieuw blogartikel zonder extra werk al direct geregeld.

De kosten van Wisestamp hangen samen met het aantal medewerkers en beginnen met $1,67 per gebruiker per maand.

Wisestamp voor professionele e-mailhandtekeningen

2. PrintFriendly om pdf’s te maken

Sommige blogartikelen blijken bijzonder waardevol voor de lezer. Dan kun je hopen (of er gericht toe aanzetten) dat iemand die uit zichzelf van een bladwijzer voorziet. Het alternatief is om de bezoeker van je blogartikel een gratis pdf van het artikel aan te bieden om te bewaren.

Natuurlijk loop je dan net als bij de bladwijzer het risico dat je artikel in het oneindige digitale archief belandt om daar nooit meer uit te komen. Toch wordt een deel wel degelijk opnieuw gebruikt en geraadpleegd. Maar dan is het wel handig om een snelle tool te hebben die weinig tijd kost en die vind je in PrintFriendly. Het is een kwestie van de URL inpluggen en je pdf verschijnt op het scherm. Je kunt dan eventueel nog dingen verwijderen voor je de pdf downloadt en gebruikt. PrintFriendly is gratis.

PrintFriendly maakt een PDF van een URL

3. AddThis voor deelknoppen (en meer)

Deelknoppen voor social media werden gaandeweg steeds minder gebruikt en je ziet ze ook steeds minder en minder prominent op websites staan. Toch heb ik op sommige websites de tools en knoppen van AddThis nog steeds staan, omdat die een websitebeheerder overzichtelijk laat zien welke artikelen met anderen gedeeld worden. Of dat nu via social media is of via mail. Daarmee kan AddThis je helpen om de meest waardevolle artikelen op je site te bepalen, ofwel je content sweetspot.

AddThis heeft daarnaast nog andere opties waarmee je je nieuwsbrief of leadmagnets promoot of gerelateerde content toont. Het is een plug-in, maar zoals bij iedere extra plug-in op je site is het wel zaak om af te wegen of de extra laadtijd opweegt tegen de voordelen die het je biedt. AddThis is gratis te gebruiken.

Voorbeeld AddThis dashboard

4. HappyScribe voor ondertiteling

Als meer dan 80% van de online kijkers zonder geluid naar je video kijkt, dan is ondertiteling voor veel video’s een must. HappyScribe is een content-tool die op basis van AI voor ruim 60 talen de ondertiteling onder je video maakt. Die ondertiteling is in principe tot 85% correct. Dat betekent dat je voor het restant handmatig correcties doorvoert, maar het werkt wel heel snel en makkelijk. Wil je het accurater en met minder handwerk hoeven doen, dan kan een mens de transcriptie voor je verzorgen. Daarnaast kun je de opmaak van je ondertiteling voor een belangrijk deel aanpassen aan je wensen en huisstijl. Behalve ondertiteling maakt HappyScribe ook transcripties. HappyScribe kost €0,20 per minuut ondertiteling of transcriptie als je voor de AI-vorm kiest.

Geen zin om te betalen? Dit artikel geeft je meer handige apps en diensten die video-ondertiteling voor je verzorgen, waaronder gratis versies. Daarnaast heb je nog Triple8 dat gratis ondertitelt (wel met watermerk).

Accepteer cookies

5. Loom voor instructieve video’s

Voor instructieve video’s is Loom heel handig. Je maakt er schermopnames mee en als je wil, kom je als instructeur zelf klein of iets groter in beeld. Dat maakt de instructie veel persoonlijker. Loom heeft het afgelopen jaar steeds meer functies toegevoegd en geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de video direct te editen, te beveiligen met een wachtwoord en branding of een call-to-action-knop toe te voegen. Loom heeft een gratis versie voor video’s tot 5 minuten. Wil je meer functies en langere video’s kunnen maken dan betaal je $8 per maand als je voor een jaarabonnement kiest.

Een alternatief voor Loom is de Chrome extensie van Vimeo, waar je ook schermopnames mee kunt maken, maar het is minder uitgebreid dan Loom.

Accepteer cookies

6. Publiceren en promoten van podcasts

Steeds meer bedrijven en ondernemers ontdekken het podcasten. Uiteraard kun je daarvoor veel tools gebruiken. In principe zijn er twee belangrijke podcasttaken waar je een tool voor wil hebben: voor het opnemen & editen en voor het publiceren, distribueren & promoten. Voor het laatste kwam ik door aanbevelingen uit mijn netwerk voor mijn Contentdiva’s podcast uit bij Captivate in de UK. Captivate breidt het aantal functies continu uit, maar dit zit er momenteel in naast de basisfunctie van het publiceren van je podcast via een RSS-feed naar de belangrijkste podcast apps:

  • Koppeling met een WordPress website of met een afzonderlijke website
  • Analytics dashboard
  • Inboeken van gastsprekers
  • Tutorials & ondersteuning
  • Werken in teams
  • Tal van podcastpromotietools

Bij Captivate betaal je vanaf €17 per maand voor maximaal 12.000 downloads per maand.

Liever een Nederlandse tool & aanbieder? Kijk bij Springcast, dat zo te zien veel dezelfde functionaliteiten heeft (vanaf 4,95 per maand).

Dashboard podcasttool Captivate

7. Mock-ups maken met PhotoFunia

Meestal heb je mock-ups maar af en toe nodig en Canva kan je dan al aardig helpen. Maar soms wil je iets speciaals doen met een mock-up en in dat geval kun je de content-tool PhotoFunia gebruiken (gratis). Die laat je gemakkelijk uit veel verschillende soorten gelegenheden, toepassingen, filters en effecten kiezen en toepassen. Dus ben ik voor deze gelegenheid maar als een vlieg op de muur van het Kremlin gaan hangen…

PhotoFunia Mockup tool

8. Foto’s en video’s met effect

Je foto’s of video’s een extra tintje geven kan natuurlijk met Canva, maar tools als Lumyer, Motionleap of Artleap hebben net iets meer. Met deze content-tools voeg je extra (bewegende) elementen toe aan een foto of geef je ze een totaal andere uitstraling, bijvoorbeeld door er een getekende schets van te maken.

Die effecten kunnen zeker handig en leuk zijn, maar een waarschuwing is denk ik op zijn plaats. Deze tools hebben namelijk het gevaar in zich dat je ze mogelijk te weinig strategisch gebruikt, omdat de effecten zo leuk en soms zelfs verbluffend zijn. Kijk daarom goed naar je doelgroep, je merkidentiteit en je contentdoelen of contentstrategie voor je ze inzet.

Los daarvan zijn ze prima geschikt om bijvoorbeeld een foto voor Instagram net die extra lading mee te geven of om een keer iets anders dan anders te doen. Kijk op Lumyer of bij de producten van Lightricks als dit je nieuwsgierig maakt.

Hieronder zie je een voorbeeld van het Sketchify-effect van Artleap. Al deze apps kun je gratis downloaden en hebben dan een aantal effecten die gratis zijn. Voor andere effecten betaal je in de app, voor bijvoorbeeld een maand (€6,49-10,49) of een jaar (€15,08-24,48).

Voorbeeld Sketchify effect Artleap

9. Content cureren met Feedly

Content cureren is een oplossing als het niet past om uitsluitend content van eigen hand te delen. Bijvoorbeeld omdat je eigen contentvoorraad beperkt is, of omdat het onderdeel van je contentstrategie is. Nu vreet het afzoeken van relevante bronnen veel tijd en het kan gelukkig veel eenvoudiger. Zet relevante bronnen van goede content die voor jouw doelgroep van belang is in Feedly en je ziet heel snel wat daar de afgelopen periode gepubliceerd is en of dat voor jou handig is om te delen. De basisversie is gratis. Wil je met een team werken of meer functies dan betaal je vanaf $6 per maand bij een jaarabonnement.

content cureren met Feedly

 

10. Beacon voor leadmagnets & e-books

Beacon begon ooit als een tool om snel een e-book te maken. Inmiddels hebben ze zich gespecialiseerd in weggevers en de extra functies die daarvoor nodig zijn. Daartoe biedt Beacon heel veel templates en kun je naar keus zelf tekst en beeld toevoegen.Nog sneller werkt het als je de URL van een bestaand blogartikel gebruikt, dan importeert Beacon de content. Een combinatie van die twee opties kan ook.

Je kunt het uiteindelijke product vervolgens op verschillende manieren publiceren en inzetten. Beacon Analytics houdt bovendien bij of je leadmagnet echt gelezen wordt en welke pagina’s populair zijn. Beacon integreert (uiteraard) met allerlei nieuwsbriefsoftware zoals Active Campaign.

Er is een beperkte gratis versie. Wil je meer functies, dan betaal je $49 per maand.

Leadmagnets en e-books maken met Beacon

Meer handige content-tools?

Dit zijn 10 content-tools die in mijn werk hun nut en waarde bewezen hebben bij het maken van uiteenlopende soorten content. Tools voor SEO en voor social media heb ik hier met opzet buiten beschouwing gelaten, om het overzicht te bewaren. Maar aanvullingen en suggesties voor andere tools zijn meer dan welkom, dus zet ze bij de reacties!