Content

Waarom storytelling onmisbaar is voor je ‘over ons’-pagina

0

Voorkom dat de bedrijfsnaam op de ‘over ons’-pagina van je website niet één op één kan worden vervangen door de naam van de concurrent. Zonder achterliggend verhaal zijn de woorden ‘klantvriendelijk’, ‘snel’ en ‘goede kwaliteit’ geen USP’s, maar hygiënefactoren: basisverwachtingen die op orde behoren te zijn. Maak impact en vertel liever het achterliggende verhaal. Lees in dit artikel meer over storytelling op de ‘over ons’-pagina van een website. Met het doel dat ze jou kiezen, en niet de concurrent.

De ‘over ons’-pagina ongezien bepalend voor zakelijke interesse

Wanneer potentiële klanten zich oriënteren, is de ‘over ons’-pagina een onderschat instrument. Ongezien toont een bezoeker interesse. Jouw organisatie staat op de radar. De organisatie valt af of gaat door naar de volgende ronde. Mogelijk is eerder persoonlijk contact geweest (via social of persoonlijk). In dat geval zoekt het brein van de bezoeker bevestiging naar hetzelfde beeld en gevoel van de organisatie op de ‘over ons’-pagina. Als er nog niet eerder contact is geweest, is het de eerste indruk die telt. Een indruk die leidt tot wel of geen persoonlijk contact. Of wel of niet overgaan tot een online aankoop.

Alles en iedereen bestaat al

Er zijn maar weinig bedrijven met een echt uniek aanbod. Alles en iedereen bestaat al of wordt snel ingehaald door de factor tijd. Tesla is allang niet meer de enige fabrikant van elektrische auto’s.

Uniformiteit resulteert in vrijwel identieke ‘over ons’-pagina’s. Vervang de bedrijfsnaam door de naam van de concurrent en hetzelfde verhaal komt naar voren. Neem bijvoorbeeld ‘klantvriendelijk’, ‘snel geleverd’ en ‘goede kwaliteit’. Dat zijn geen USP’s, maar dat zijn hygiënefactoren. We leven niet meer in de jaren 70. Tegenwoordig verwacht de klant dat dit op orde is. Zowel bij jou als bij de concurrent.

Kies of word niet gekozen

De grootst gemaakte fout is dat bedrijven iedereen willen aanspreken. Dat hoeft niet. Probeer niet de wereld te bedienen, maar alleen de bezoekers die geloven in de missie van de organisatie. Kies niet een doelgroep, maar word gekozen door de doelgroep. Het enige wat telt is een connectie met een potentiële klant.

Dat is niet iedereen, maar dat is een persoon. Iemand die de moeite neemt om de organisatie te leren kennen. Deze groep personen is in aantal misschien kleiner, maar onder gelijkgestemden is het makkelijker impact en contact te maken.

Kleine doelgroep bron: Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock

Emotionele differentiatie

Het doel van de ‘over ons’-pagina is dat de bezoekers een beeld krijgen van de organisatie. Waar staat de organisatie voor? Wat maakt de organisatie anders dan concurrent? Ook verwachten bezoekers een letterlijk beeld: een gezicht van mensen achter de schermen.

Beloon de bezoeker. Onderscheidend vermogen zit niet op rationele argumenten, maar in de emotionele verbinding. Sinds mensenheugenis maken verhalen impact. Verhalen zorgen voor associaties in het brein. Associaties maken dat we iets of iemand herinneren.

Dat is een compleet andere benadering dan hetzelfde zeggen als de concurrent. Als ‘klantvriendelijk’ echt de overtuigende USP is, welk achterliggend verhaal van de organisatie – niet alleen klantreviews (!) – brengt dit tot leven? Waarom is klantvriendelijkheid zo belangrijk voor de organisatie?

De formule voor een effectieve ‘over ons’-pagina

Het korte antwoord op een effectieve ‘over ons’-pagina is: een goed verhaal. De formule voor een goed verhaal = expertise + geloofwaardigheid.

Step into the Spotlight formule voor een goed verhaal

De combinatie draagt bij aan de motivatie om wel of niet contact op te nemen. Vaak zit het met expertise wel goed, omdat de organisatie meer expertise heeft dan de bezoeker. Het is moeilijker te testen of een weerwoord aan te geven. Niettemin belangrijk om te vermelden. Denk aan ervaring of klantverhalen. De organisatie die dat op de meest geloofwaardige manier doet, komt als winnaar uit de bus.

Feiten vertellen, verhalen verkopen

Vaak is het juist de geloofwaardigheid die volledig mist. Geloofwaardigheid zit op de emotionele frequentie. Breng een persoonlijk verhaal. En precies dat zijn we op websites niet gewend. Durf te laten zien wie je bent, waar je voor staat en voor wie. Dit zou in één oogopslag direct duidelijk moeten zijn.

Maar vertel ook op de ‘over ons’-pagina het achterliggende verhaal. Dat kan op verschillende manieren:

  • hoe is het bedrijf ontstaan?
  • wie zijn de oprichters?
  • wat was destijds het gat met de realiteit en de drijfveer dat het bedrijf is opgericht?
  • tot welke missie heeft dat geleid?

Een persoonlijk, oprecht en eigen verhaal

Zet een vergrootglas op een moment uit het verleden of juist hoe de organisatie de gewenste toekomst ziet. Spreek vanuit een situatie die echt heeft plaatsgevonden en waarbij de spreker bij voorkeur zelf aanwezig is geweest. Een goed verhaal komt tot leven wanneer het tot de verbeelding spreekt, persoonlijk en oprecht is.

Een situatie hoeft niet groots, meeslepend of dramatisch te zijn. Een voor jou significante gebeurtenis kan de sleutel tot succes zijn. Of nog beter, nog geen succes. Het pad naar een ideale wereld telt ook. Als je de visie maar naleeft en vertelt.

De kunst van kort & krachtig

Hoe persoonlijker het achterliggende verhaal, hoe groter de kans op een connectie dat leidt tot contact. De ‘over ons’-pagina is geen roman. Een website heeft niet altijd de context het hele verhaal uit de doeken te doen. In persoonlijke gesprekken gaat dit beter. De uitdaging is om jouw verhaal kort en krachtig te delen op de website. Denk aan quotes of achterliggende pagina’s.

Schrijf een teaser met een knop: meer info. Op een achterliggende pagina is wel meer ruimte om het hele verhaal te vertellen, wanneer volledige context gewenst is. Het uiteindelijke doel is bezoekers te triggeren tot persoonlijk contact.

Persoonlijk contact bron: PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock

Voorbeelden

Een website heeft zoveel factoren om rekening mee te houden, van design tot SEO en user journey. Uiteindelijk telt de achterliggende boodschap of de bezoeker wel of geen contact opneemt. Kun je ongezien een relatie bouwen? Ik licht een paar voorbeelden uit, ter illustratie waarbij de website het persoonlijke verhaal vertelt van de oprichters en een spotlight zet op de achterliggende boodschap. Dit zijn twee voorbeelden, waarbij zowel een groot merk als een MKB-bedrijf gebruikmaken van de ontstaansgeschiedenis en dit vertellen op een achterliggende pagina.

Nutricia, een merk babyvoeding en medische voeding is opgericht door twee Nederlandse broers in een tijd van hoge kindersterfte. Het achterliggende verhaal komt op de website van Nutricia tot leven.

VerheesPlus reclame werd opgericht in 1881. De ‘over ons’-pagina laat zien waar het bedrijf voor staat, geeft een beeld van het team en de achterliggende geschiedenis. VerheesPlus reclame zet de geschiedenis neer in de hedendaagse werkelijkheid en in een duurzame beleving.

Maak impact met persoonlijke verhalen

Een persoonlijk verhaal draagt bij aan de geloofwaardigheid van de organisatie. Hieronder vind je voorbeelden van persoonlijke verhalen, waarmee de eenmanszaak of MKB zich direct differentieert van de concurrent.

  • Uitzendbureau AMT Werkt vertelt het persoonlijke verhaal van oprichter Arno Peters: “Niet kunnen en wel willen werken voelt alsof je even niet meedoet aan de wereld.”
  • Gisela Timmermans begrijpt zichzelf niet en wordt niet begrepen. Het leidt bijna tot een scheiding, tot de overgang wordt vastgesteld op haar 43ste. Het is haar drijfveer YU Care op te richten.
  • Lisette Goes loopt als kind stiekem op hakjes in de schoenenzaak van haar ouders. Ze voelt zich groots en geeft nu met ColourBusiness kleur- en kledingadvies aan vrouwen boven de 45.

Uiteindelijk willen we gewoon zaken doen

De ‘over ons’-pagina is een belangrijke tool om de organisatie te onderscheiden van de concurrent. Een doorslaggevende factor voor de bezoeker om wel of niet in zee te gaan met de organisatie. Laat zien wie je bent, wat je doet voor wie en waarom.

Step into the Spotlight Storytelling Wat anderen willen horen

Geïllustreerd door persoonlijke, waargebeurde gebeurtenissen, die maken waar een bedrijf nu staat. Breng het in beeld met foto’s (genomen door een professionele fotograaf) en sluit af met een CTA (Call To Action) zoals ‘Neem contact op’. De persoonlijke connectie is wat we uiteindelijk met storytelling willen bereiken, zodat ze jou kiezen en niet de concurrent.