Marketing technology

3 tips voor marketing automation in de financiële sector

0

De financiële sector is in beweging. Digitalisering speelt nu en in de toekomst een grote rol bij financiële dienstverleners. Een belangrijk aspect in digitalisering is marketing automation. Daar waar retailers en e-commerce-organisaties dit al jaren doen, is er voor de financiële dienstverlening nog veel winst te behalen.

In dit artikel vertel ik je hoe je de best practices uit deze sectoren toepast in jouw marketing automation-strategie.

Wat is marketing automation?

Laten we bij het begin beginnen: wat is marketing automation? Marketing automation is een technologie die bedrijven in staat stelt hun marketingprocessen en multifunctionele campagnes automatisch uit te voeren, over meerdere kanalen heen. Het automatiseert repetitieve taken, zoals e-mails, socialmedia-posts en andere website-acties, waardoor het marketingteam efficiënter kan werken en zich kan focussen op meer strategische taken.

Kwalitatieve leads door marketing automation

Een van de grootste voordelen van marketing automation is hoe het kwalitatieve leads identificeert en koestert. Door het gedrag van bezoekers op je website te volgen en te analyseren, helpt marketing automation de juiste informatie aan het juiste moment te koppelen. Hierdoor kun je gepersonaliseerde communicatiepaden creëren voor verschillende segmenten van je doelgroep, wat de kans op conversie aanzienlijk verhoogt.

Dynamiek in je (e-mail)content

Een ander cruciaal aspect van marketing automation is de mogelijkheid om dynamische content te creëren. Dynamische content verwijst naar gepersonaliseerde en relevante inhoud die verandert op basis van de interacties van de gebruiker met jouw merk. Dit kan variëren van het tonen van verschillende aanbiedingen op je website tot het versturen van op maat gemaakte e-mailcampagnes. Dit maakt je communicatie niet alleen relevanter voor je doelgroep, maar verhoogt ook de engagement en klanttevredenheid.

Integreer je CRM-systeem

Marketing automation maakt ook de integratie van diverse marketingtools mogelijk. Door bijvoorbeeld je CRM-systeem te koppelen aan je marketing automation-software, kun je een naadloze stroom van informatie tussen verkoop en marketing creëren. Dit zorgt ervoor dat je team altijd up-to-date is met de nieuwste leads en klantinformatie, waardoor ze betere, meer geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Werk efficiënter en effectiever

In de kern stelt marketing automation bedrijven in staat om efficiënter en effectiever te werken. Het automatiseert niet alleen tijdrovende taken, maar biedt ook diepere inzichten in de behoeften en voorkeuren van klanten. Door gebruik te maken van marketing automation, kunnen bedrijven hun marketingstrategie verfijnen, kwalitatieve leads genereren en uiteindelijk hun omzet verhogen.

Marketing automation toepassen helpt met efficiëntie en verhoogt omzet / klanttevredenheid bron: ProStockStudio / Shutterstock

De rol van marketing automation in financiële dienstverlening

Marketing automation is essentieel in de financiële sector voor het moderniseren van marketingbenaderingen. Deze geavanceerde methode vervangt traditionele, algemene campagnes door gepersonaliseerde communicatie en aanbiedingen, wat resulteert in tevreden klanten en betere bedrijfsprestaties. Door data slim te gebruiken, werken afdelingen samen als een team om klanten op elk contactpunt een persoonlijke ervaring te bieden, wat in deze digitale tijd een basisvereiste is om concurrerend te blijven.

Het resultaat? Tevreden klanten en sterke bedrijfsresultaten. Geen gokwerk meer, maar slim gebruikmaken van de data waarover je beschikt. Zo werken de afdelingen niet meer op aparte eilandjes, maar als één team met één doel: de klant een persoonlijke ervaring geven op alle touchpoints. En dat is in de huidige wereld geen luxe, maar een noodzaak om competitief te blijven.

Tip 1: centraliseer je data en integreer je systemen

Door je data te centraliseren en je systemen te integreren, haal je alles uit je marketing automation-aanpak.

Ontwikkel een 360-graden klantprofiel

Het erkennen van de synergie tussen databronnen en platforms is hierin erg belangrijk. Zet deze data samen en gebruik het om zo een 360-graden klantprofiel te ontwikkelen. Dit vereist de integratie van diverse systemen, zoals klantrelatiebeheer (CRM), transactionele databases en digitale marketingtools.

Hierdoor maak je het mogelijk om naadloze ervaringen te bieden over je digitale kanalen, creëer je gepersonaliseerde klantervaringen en werk je aan de klanttevredenheid en loyaliteit. Je leert klantgedrag en -voorkeuren beter te begrijpen, waar je weer op inspeelt in je marketinguitingen. Zo werk je aan een sterke band met je klant, effectievere marketingcampagnes en loyale klanten.

Tip 2: leer van de retail- en e-commerce-sector

Door te leren van de aanpak in de retail- en e-commerce-industrieën, kan een revolutie in marketing automation worden teweeggebracht. Deze sectoren blinken uit in het personaliseren van de klantervaring, dankzij hun expertise in het analyseren van klantgedrag en -voorkeuren.

Zet in op verzamelen van feedback

Actieve inzet op feedbackverzameling en dienstaanpassing, op basis van deze feedback, stimuleert constante verbetering en klanttevredenheid. Dit optimaliseert niet alleen de klantbeleving over alle digitale kanalen heen, maar zorgt ook voor een gevoel van waardering en begrip bij de klant. Het resultaat is een duurzame klantloyaliteit en positionering van financiële instellingen als voorlopers in klantgerichtheid en innovatie.

Het belang van lead scoring

Dit benadrukt het belang van een adaptieve benadering in een steeds veranderende markt, waarbij het aantal leads, de kwaliteit van interacties en het vermogen om Sales Qualified Leads (SQL) te identificeren en te benutten, essentieel zijn voor succes. Lead scoring en krachtige call-to-actions zijn instrumenten die, indien correct toegepast, de effectiviteit van marketing automation-campagnes verhogen, resulterend in een aanzienlijke groei van zowel klanttevredenheid als goede bedrijfsresultaten.

Elke interactie op maat gemaakt

Door deze methoden toe te passen, wordt elke interactie met potentiële klanten op maat gemaakt, wat de klantrelatie aanzienlijk versterkt. Het actief verzamelen van feedback en het afstemmen van diensten op deze inzichten bevordert continue verbetering en verhoogt de klanttevredenheid. Dit proces optimaliseert de klantbeleving over alle digitale contactpunten heen en creëert een gevoel van waardering en begrip bij de klant. Het resulteert niet alleen in een sterkere klantloyaliteit, maar positioneert financiële instellingen ook als leiders in klantgerichtheid en innovatie.

Feedback vragen bron: Marish / Shutterstock

Tip 3: ga de uitdaging in IT en data privacy aan

Goed, wil je marketing automation goed aanpakken, dan loop je geheid tegen uitdagingen aan. Dit zien we ook veel in de financiële sector. Maar gelukkig zijn er ook oplossingen.

IT-uitdagingen overwinnen

Overbrug de kloof tussen huidige en vereiste technologieën door systematisch te investeren in moderne systemen die goed samenwerken met bestaande tools, zoals je CRM-systeem en marketing automation-tools. Focus op het geleidelijk upgraden van essentiële systemen en kies voor oplossingen die meegroeien met technologische vooruitgang.

Data privacy uitdagingen in marketing automation

Borging van de privacy van klantdata is essentieel en moet voldoen aan de AVG. Start met een uitgebreide beoordeling van je dataverzamelingsmethoden, zorg voor regelmatige training over databescherming en implementeer sterke beveiligingsprotocollen om lekken te voorkomen. Zorg ook dat klanten duidelijk geïnformeerd worden over het gebruik van hun gegevens en controle hebben over hun informatie.

Ben jij klaar voor de volgende stap?