Content

Vermijd deze 5 valkuilen in je vacatureteksten

0

Met vacatureteksten kun je je in de krappe arbeidsmarkt onderscheiden. Hierin wordt vaak meer tekst gebruikt om de arbeidsvoorwaarden te beschrijven, dan voor de beschrijving van de werkzaamheden. Als er wél genoeg aandacht wordt gegeven aan de inhoud van de functie, springen de tranen in mijn ogen als ik ze lees. Maar niet van het lachen…

Vacatureteksten en arbeidsvoorwaarden

Als je een kwartiertje door een vacaturesite scrolt, kom je de meest uiteenlopende arbeidsvoorwaarden tegen in de strijd om een nieuwe werknemer te vinden. Met voorwaarden als flexibele werktijden, mogelijkheid tot thuiswerken en leuke uitjes, ben je als organisatie allang niet meer onderscheidend genoeg.

Voor de pandemie werden kandidaten nog enthousiast over deze voorwaarden. Maar het is tegenwoordig meer een vereiste, dan een arbeidsvoorwaarde waarmee je eruit springt ten opzichte van ander organisaties.

Sterker nog, als je deze mogelijkheden niet aanbiedt, terwijl het qua functie wel mogelijk is, begrijp je nog niet goed hoe het werkt. Je mist dan ook de spreekwoordelijke boot in de strijd om de juiste kandidaat.

Er zijn organisaties die nog verder gaan in de strijd om kandidaten enthousiast te maken. Van onbeperkte vakantiedagen, tot een betaalde sabbatical en tijd voor mindfullness of workations in Bali. Dat klinkt allemaal geweldig, maar het heeft geen effect als de tekst verder tenenkrommend is.

Vermijd deze 5 valkuilen in je vacatureteksten

1. De basis als uitzondering aanprijzen

In een advertentie van een bouwbedrijf stond onder het kopje ‘Wat wij bieden’ de volgende bijzondere arbeidsvoorwaarde: ‘Een gevulde gereedschapskist met alles wat je nodig hebt’. Op zich wel handig om als bouwvakker een boormachine, hamer en spijkers te hebben als je een huis gaat bouwen.

In dezelfde categorie kwam ik in een advertentie voor een accountmanager de volgende parel tegen: ‘Een buddy die je begeleidt zodat je je snel bij ons thuis voelt.’ Een nieuwe collega goed inwerken is noodzakelijk voor een goede start. Een slechte onboarding is zelfs 1 van de belangrijkste redenen om binnen een half jaar alweer te vertrekken.

2. Gebruik van cliché’s

In vacatureteksten kom je ze veel en vaak tegen: cliché’s. Veelgebruikte en afgezaagde termen zoals ‘9-tot-5-mentaliteit’ en ‘spin in het web’. Het zijn nietszeggende benamingen. In de praktijk betekent het ook vaak iets heel anders:

‘Geen 9-tot-5-mentaliteit’: er wordt van je verwacht dat je elke dag als eerste op kantoor bent en ’s avonds belt je manager nog vaak op.

‘Spin in het web’: wat je precies gaat doen, is niet helemaal duidelijk. Maar 1 ding is wel helder: alle vervelende klusjes worden naar jou doorgeschoven.

Door cliché’s wordt de tekst oppervlakkig en absoluut niet onderscheidend. Ook geeft het de indruk dat er niet goed is nagedacht over de inhoud van de functie. Allemaal goede redenen voor een kandidaat om verder te scrollen.

3. Doe nietszeggende beloftes

Er is veel ruimte om je verder te ontwikkelen door het volgen van trainingen en opleidingen. Een kandidaat zal meteen enthousiast zijn bij het lezen van deze zin in een vacaturetekst. Ontwikkeling is tegenwoordig een onmisbare arbeidsvoorwaarde, in het bijzonder voor millennials en generatie Z.

Als het inhoudt dat er 1 keer per jaar wordt gevraagd of je de nieuwe module cybersecurity-training wil volgen, laat deze belofte dan achterwege. Blijf in plaats daarvan continu in gesprek met je medewerkers. Zo wordt het duidelijk op welk gebied iemand zich wil ontwikkelen en maak je samen een op maat gemaakt ontwikkelingsplan.

4. Versterk het familiegevoel

Veel organisaties gebruiken in hun vacatureteksten het argument dat werken bij hen voelt alsof je samenwerkt als een familie. Dit schetst het romantische beeld van 1 grote gezellige familie waarin iedereen blij is met elkaar.

De waarheid is helaas anders. Het aantal familieruzies neemt jaarlijks toe, net als het aantal praktijken met mediators die hierin bemiddelen.

Niet iedereen kan het even goed vinden met ome Joop die altijd alles beter weet of tante Joke die op elke slak zout legt. Met het benadrukken van het familiegevoel, bereik je dan juist het tegenovergestelde.

Je kunt je vrienden kiezen, maar je familie niet. Noem in plaats daarvan concrete voorbeelden van de manier waarop wordt samengewerkt: ‘Als team staan we voor elkaar klaar’, of ‘Als team kunnen we op elkaar bouwen’.

Mensen geven elkaar een boks

5. Eis meer dan je biedt

Als organisatie bied je een afwisselende baan in een leuk team. Je vraagt van de kandidaat dat diegene een HBO-diploma en 5 jaar relevante werkervaring heeft. Daarbij verwacht je ook nog dat hij/zij goed kan werken met een specifiek systeem én commercieel talent heeft én een echte teamplayer is (hallo, cliché). En, en, en.

De lijst met eisen is langer dan die met wat je een kandidaat te bieden hebt. Bij het zien van de waslijst aan functie-eisen, zakt bij de meest enthousiaste kandidaat zo de moed alsnog in de schoenen. Beperk het tot wat echt noodzakelijk is voor de functie.

Tijdens een gesprek is er genoeg ruimte om de rest te bespreken. Het helpt ook als je harde zakelijke termen als functie-eisen vervangt door positieve bewoordingen. Een voorbeeld van een kopje voor vacatureteksten is: ‘Wat heb je nodig voor succes?’. Dat klinkt vriendelijker en nodigt meer uit om te reageren.

Aan de slag!

Klim in de pen (of klap je laptop open) en herschrijf je vacaturetekst. Voor je het weet verwelkom jij binnenkort je nieuwe medewerker!