Content

Vermijd deze jeukwoorden en clichés in je vacatureteksten [infographic]

0

‘Carrièretijger’, ‘teamplayer’ en een ‘creatieve duizendpoot’… Werkgevers en recruiters doen er alles aan om met hun vacatures de aandacht te krijgen in deze krappe arbeidsmarkt. Maar zijn deze woorden wel zo effectief? Van welke termen krijgen werkzoekenden de kriebels? En welke clichéwoorden kun je het beste mijden?

Mocht jij binnen jouw organisatie verantwoordelijk zijn voor het werven van nieuwe werknemers, of als vacatureteksten schrijven binnen jouw expertise valt, dan is het zeker de moeite waard om het onderstaande overzicht te bekijken. Het lijstje is namelijk het resultaat van een analyse van Taalplatform Preply. Zij hebben afgelopen zomer onderzoek verricht onder 1.003 Nederlanders met een kantoorbaan in verschillende leeftijdsgroepen, sectoren en functies .Daarbij namen ze vacatureteksten onder de loep om te kijken wat de impact is van bepaalde woordkeuzes.

Welke termen in vacatureteksten roepen irritatie op?

Waar ergeren Nederlandse professionals zich aan? Bovenaan het lijstje staat ‘geen negen-tot-vijf-mentaliteit’. De irritatie groeit bij 39 procent van de respondenten bij deze het lezen van deze term in een vacaturetekst. In alle leeftijdsgroepen wordt deze term als het meest irritant ervaren; respondenten in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar krijgen de meeste kriebels ervan. De koploper wordt gevolgd door termen als:

  • ‘carrièretijger’ (35 procent),
  • ‘work hard, play hard’ (29 procent),
  • ‘teamplayer’ (28 procent) en
  • ‘marktconform salaris’ (27 procent).

Van spin tot olifant

Verder valt op dat de ranglijst veel bestaat uit dierentermen die als storend worden ervaren in vacatureteksten. Wil je binnenkort een vacature uitzetten? Gebruik dan liever geen ‘spin in het web’ (25 procent), ‘duizendpoot’ (25 procent), ‘beste paard van stal’ (24 procent) of ‘neusje van de zalm’ (24 procent). En ook een ‘olifantenhuid’ (22 procent) of ‘een koele kikker’ (22 procent) hebben niet echt een positief effect.

De ergste jeukwoorden in vacatureteksten volgens Nederlanders

Onduidelijke termen

Verder hebben de onderzoekers in de analyse gekeken naar termen die het vaakst voorkomen in vacatureteksten en welke uitdrukkingen meer vragen dan antwoorden oproepen. Wil je als werkgever duidelijkheid scheppen? Gebruik dan geen termen als ‘agile’, ‘disruptief’ of ‘een schaap met vijf poten’. Uit het onderzoek blijkt dat dit de meest voorkomende termen zijn waarnaar op Google gezocht wordt naar de betekenis. Ook bij de respondenten riepen deze termen meer vragen dan antwoorden op.

Meest onduidelijke termen en uitdrukkingen in vacatureteksten

En welke woorden zijn favoriet bij werknemers om te gebruiken in vacatureteksten? Uit het onderzoek blijkt dat veel werkgevers op zoek zijn naar enthousiaste professionals die vol zitten met ideeën. Bovenaan het lijstje van veel gebruikte termen staat ‘innovatief’ (19 procent), gevolgd door ‘dynamisch’ (18 procent), ‘gedreven’ en ‘proactief’ (beide 14 procent).

Invloed op functie en bedrijf

Als laatste is in het onderzoek gekeken naar de invloed van de woordkeuze in vacatures op de functie en op het bedrijf. Aan de respondenten is gevraagd of zij denken dat bepaalde termen een negatieve invloed kunnen hebben op hun perceptie van een bedrijf of de functie. Een meerderheid van 63 procent geeft aan dat termen als ‘geen negen-tot-vijf-mentaliteit’ inderdaad een negatieve invloed kunnen hebben. Met name bij jongeren (25-34 jaar) is de irritatie het grootst. Bij oudere respondenten (vanaf 45 jaar) hebben deze termen minder invloed.

De invloed van woordkeuze in vacatures op de perceptie van de baan en het bedrijf

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.