Loopbaan

Een sterkere vacaturetekst? Gebruik deze 6 snelle tips

0

Wij zoeken een echte teamplayer die zowel in groepsverband als individueel goed presteert. En oh ja, je moet geen 9-5-mentaliteit hebben maar een echte hands-on–mentaliteit. Oké, nu moet ik stoppen voordat je al bent afgehaakt. Het is helaas wel realiteit bij veel te veel vacatureteksten. We are begging you, please stop it. Hoe je het dan wel kunt aanpakken? 6 tips voor jouw vacaturetekst.

Ik zeg altijd: ‘Cliché? Gooi hem in de plee.’ Want wat zegt het? Precies niks. Wat bedoel je met die hands-on-mentaliteit? Waarschijnlijk iets als: jij weet van aanpakken en gaat goed op hard werken. Zeg dat dan! Waarom zo vaag en ingewikkeld? En geen 9-5-mentaliteit. Bedoel je hiermee dat de kandidaat altijd moet overwerken en ook buiten werktijd ‘aan’ moet staan? Oké, laten we snel bij het begin beginnen voordat ik helemaal los ga. 😬

1. Logische vacaturetitel

Ja, hier begint het al. Want we zien zo vaak vage vacaturetitels waardoor de functie misschien aantrekkelijker lijkt, maar niet klopt bij de inhoud. Ik denk dat we het voorbeeld van ‘Interieurverzorger’ wel kennen. Hiermee bedoelen ze een ‘Schoonmaker’, maar dan verwoord alsof je ook de kleuren op de muur bepaalt en advies mag geven over nieuwe meubilering. Of ‘Director of first impressions’. Ookwel: receptionist.

Oké, je snapt de boodschap. Doe maar gewoon normaal. En denk je écht dat iemand die een baan zoekt als receptioniste gaat zoeken op zo’n vage Engelse term? Nee hoor.

2. Inleiding met stopping power

Oké, over onnodig Engels taalgebruik gesproken, maar ‘stopping power’ is gewoon even de term die hier het beste bij past. Sorry not sorry. Je inleiding in een vacaturetekst is zo belangrijk. Scannende lezers checken de titel, inleiding en tussenkopjes. Zorg daarom dat de kandidaat nog niet afhaakt na het lezen van je inleiding. Hoe je ervoor zorgt dat dit leuk is om te lezen? Creëer een herkenbare situatie voor de lezer of tease je meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde én gebruik een beetje humor.

3. To the point

Na de inleiding wil de lezer direct weten wat de concrete taken zijn die bij deze functie passen. Draai er dan ook niet omheen. We hadden het net al over clichés of vage benamingen; laat die maar weg. En zijn er misschien minder leuke dingen aan de functie? Benoem deze dan ook. Denk aan:

  • Rapporteren: tsja dit hoort er ook gewoon bij. Je krijgt hier wel een uur per dag voor zodat het niet steeds snel tussendoor hoeft.
  • Slappe koffie drinken bij opdrachtgevers (gelukkig hebben we zelf wel de lekkerste bonenkoffie!).
  • Iedere vrijdagmiddag luisteren naar de Nederlandse knallers van Pietje.

Belangrijk is wel: probeer de minder leuke dingen om te draaien naar iets positiefs. Zo ben je eerlijk, maar laat je ook zien dat je je ervan bewust bent en het zo leuk mogelijk probeert te maken.

vacature

4. Transparantie

Ik had het net al over minder leuke dingen benoemen, maar laten we transparantie over arbeidsvoorwaarden ook niet vergeten. Een marktconform salaris zegt namelijk niks. Noem op z’n minst een range. Net zoals ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’. Daar kun je niks mee. Wat zijn die dan? En waarom zijn ze zo goed?

Wees eerlijk en transparant. Zo weten kandidaten waar ze aan toe zijn. Vind je het lastig om direct al een salaris(range) te benoemen? Vertel dan in ieder geval dat dit onderdeel is van het eerste gesprek. Dat is ook een stukje transparantie. Want als jij niet transparant bent en de concurrent wel, dan is de keuze vaak snel gemaakt.

5. Eenvoudig sollicitatieproces

Maak het niet te moeilijk! We zien soms een sollicitatieformulier waar zoveel vragen in staan… dan vraag je erom dat mensen afhaken. Maak het daarom zo eenvoudig mogelijk. Wat heb je écht van die kandidaat nodig? Wil je per se een cv of is een linkje naar het LinkedIn-profiel voldoende? En heb je die postcode ook nodig? Of is een woonplaats voldoende? Denk hier goed over na, want hoe korter je dit maakt, hoe sneller een kandidaat dit zal invullen.

En ohja, leg ook uit wat er gebeurt na het solliciteren. Binnen hoeveel dagen hoort de sollicitant iets? En wat zijn dan de vervolgstappen? Altijd handig om te weten als je solliciteert, toch?

6. Goede volgorde

Veel vacatures hebben dezelfde opbouw: inleiding, taken, profiel, arbeidsvoorwaarden, solliciteren. Mijn advies is: vertel eerst wat je te bieden hebt voordat je vertelt wat je van de kandidaat verwacht. Dat komt positiever over. We zien ook vaak hele lijsten met eisen en een kleine opsomming met dingen die je als organisatie biedt. Zorg er áltijd voor dat de lijst met jouw aanbod groter is dan de eisen die je stelt.

Aan de slag met jouw vacaturetekst

Dus, vermijd alsjeblieft al die vreselijke clichés in je vacaturetekst. Wees concreet én transparant. Volgens mij is dat de kern. Zo kort had het dus ook gewoon gekund. Mand!