Data analytics

Vertrouwen voorop: werk met first-party data aan klantrelaties

0

Marketeers staan voor de uitdaging om hun benadering van dataverzameling en advertentiestrategieën te herzien van tracking naar vertrouwen. Dit impliceert een meer menselijke benadering voor de geavanceerde marketingmachine. En dat doe je met first-party data.

In dit artikel neem ik je mee in datastrategie, bied ik concrete praktische handvatten voor het benutten ervan en bovenal hoe je in alles de klant vooropstelt in je overwegingen.

De nieuwe norm van dataverzameling

Remarketing, tracking, conversieoptimalisatie – al deze vertrouwde marketingmethoden staan op het punt te veranderen, zo niet te verdwijnen. Diverse browsers, waaronder Firefox en Safari, zijn al jaren overstag. Daarentegen heeft Google onlangs voor de zoveelste keer de uitfasering omtrent third-party cookies uitgesteld en zegt nu 2025 dit te gaan realiseren. Tegelijkertijd neemt de wet- en regelgeving toe, zoals de Digital Services Act en Digital Markets Act, die gericht zijn op het waarborgen van transparantie en veiligheid voor gebruikers.

Marketeers moeten nu op zoek naar alternatieve methoden om waardevolle informatie over hun doelgroep te verkrijgen. En dat is waar first-party data in beeld komt. First-party data, die rechtstreeks wordt verzameld vanuit de interacties en transacties met klanten, biedt een waardevol inzicht in het gedrag, de voorkeuren en de interesses van het publiek. Door te adverteren op basis van de context van de content, in plaats van op basis van gebruikersprofielen, kunnen bedrijven effectiever targeten en waarde toevoegen aan hun advertentiestrategieën.

Transparant handelen, privacy waarborgen

Het verzamelen van first-party data vereist een zorgvuldige en strategische aanpak, waarbij transparantie en privacy centraal staan. Het is essentieel om gebruikers volledig te informeren over welke gegevens worden verzameld en waarom, en om hun expliciete toestemming te verkrijgen voordat persoonlijke informatie wordt verzameld. Daarnaast is het van belang om waarde toe te voegen aan de gebruikerservaring, bijvoorbeeld door gepersonaliseerde aanbiedingen of exclusieve content aan te bieden.

Verzamel alleen de gegevens die écht nodig zijn om jouw (potentiële) klant beter te bedienen en minimaliseer het verzamelen van gevoelige informatie. Uiteraard is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de verzamelde data veilig wordt opgeslagen en dat je voldoet aan alle geldende privacyregelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie.

Gepersonaliseerde aanbod voor je klanten bron: 3rdtimeluckystudio / Shutterstock

De klant weer een gezicht geven in plaats profiel

Een van de belangrijkste aspecten van deze transformatie, is de herziening van de klantrelatie. Je moet marketing niet langer benaderen vanuit een puur transactioneel oogpunt, maar vanuit een diepgaand begrip van de behoeften en verwachtingen van de klant. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen marketing, sales en klantenservice om een ​​naadloze en gepersonaliseerde ervaring te bieden op alle touchpoints.

De overgang naar een first-party datagedreven marketingstrategie markeert een nieuw tijdperk voor de industrie. Het biedt adverteerders de kans om zich te onderscheiden door menselijke, duurzame en waardevolle relaties op te bouwen met hun publiek. Door te investeren in first-party data en een focus te leggen op transparantie en vertrouwen, kunnen bedrijven zich voorbereiden op de uitdagingen en kansen van de toekomstige digitale wereld.

Overgang first-party data: van strategie tot actie

Om de transitie naar een first-party datagedreven marketingstrategie succesvol te maken, moeten bedrijven en marketeers een aantal stappen nemen:

  1. Evalueer de huidige dataverzameling: onderzoek welke data momenteel wordt verzameld en hoe deze wordt gebruikt in marketingcampagnes.
  2. Investeer in technologie: overweeg het gebruik van datamanagement platforms (DMP’s) en CRM-systemen om de verzamelde data effectief te beheren en te benutten.
  3. Creëer relevantie en personalisatie: gebruik de verzamelde data om gepersonaliseerde ervaringen te creëren voor je doelgroep, zoals gepersonaliseerde aanbiedingen en content.
  4. Volg trends en ontwikkelingen: blijf op de hoogte van nieuwe technologieën en trends op het gebied van dataverzameling en privacyregelgeving. Pas je strategie hier waar nodig op aan.
  5. Wees ambitieus: leer van ervaringen en pas je strategie continu aan om te blijven innoveren en te voldoen aan de veranderende behoeften van je publiek.

Tijdperk van een nieuwe klantrelatie

In werkelijkheid betekent dit een complete ommekeer voor de hele organisatie, waarbij de focus verschuift naar klantgerichtheid en het herzien van de interactie met klanten. Het draait niet langer alleen om het aanspreken van doelgroepen en het genereren van omzet, maar juist nu gaat het om écht begrijpen en oprecht ondersteunen van klanten.

Optimalisatie wordt bijna een bijzaak, terwijl het actief bijstaan van klanten de prioriteit krijgt. Dit vereist een voortdurende cyclus van experimenteren, testen, analyseren en leren. Het hoofddoel is om een evenwichtige en waardevolle relatie met de klant op te bouwen. Je onderscheidt je pas werkelijk in de markt, wanneer klanten ervaren dat je als merk authentiek om hen geeft.