Content

Jouw verhaal, jouw groei: hoe storytelling jouw persoonlijke ontwikkeling voedt

0

Wat hebben storytelling en persoonlijke ontwikkeling met elkaar te maken? Op het eerste gezicht weinig, toch? Storytelling wordt vooral ingezet als marketingmiddel en als manier om een boodschap beter binnen te laten komen bij de ontvanger. Door het vertellen van verhalen wordt een boodschap beter onthouden. En dat is handig als je anderen wil beïnvloeden. Maar er kleeft ook een kant aan storytelling die je vaak vergeet, maar niet minder impactvol is voor jou als ondernemer of mens..

Die kant gaat over het effect dat het vertellen van verhalen heeft op persoonlijke ontwikkeling, maar ook op de ontwikkeling van ‘tribes’ of teams. Graag neem ik je mee in een aantal voorbeelden waarin storytelling niet alleen een effect heeft op de ontvanger van het verhaal, maar ook op de verzender, in interactie met de ontvangers.

Wanneer je vanuit dit perspectief gaat kijken naar storytelling, verandert het, van puur een middel of methode om iets bij de ander te bereiken, naar een manier van leven die je innerlijke ontwikkelmonstertje voor altijd zal blijven voeden. Ga je mee?

Voorbeeld 1: het schrijven van een boek

Het schrijven van een (management)boek noem ik tegenwoordig ook wel ‘het volgen van een MBA over jezelf en je business’. Toen ik mijn eigen boek ‘Word eens volwassen!’ schreef, gebeurde er namelijk iets bijzonders. Door zo diep in de vraag te duiken wat ik eigenlijk wilde vertellen aan de lezer, werd ik gedwongen om boven de materie te gaan zweven. Om na te denken wat nou eigenlijk echt belangrijk was om te vertellen en wat niet.

Gebruik verhalen uit de praktijk

Ook was het schrijfproces confronterend. Als je graag zoveel mogelijk waarde wil delen, word je bijvoorbeeld geconfronteerd met het feit dat dit helemaal niet de meest sterke strategie is. Want hoe completer je wil zijn, hoe minder goed de boodschap binnenkomt en blijft hangen. Ik ontdekte dat het veel beter werkt om verhalen uit de praktijk te delen en daar dan de kennis of inzichten aan op te hangen. Door vervolgens te gaan graven in je eigen ervaringen en perspectieven en dit te vertalen naar verhalen, krijg je zelf automatisch een spiegel voorgehouden.

Het resultaat van dit proces? De conclusie dat mijn rol (strateeg voor klanten) aan het eindigen was en dat er een nieuwe rol geboren wilde worden als Business Mentor en iemand die veel meer energie haalde uit het inspireren en activeren van anderen.

Voorbeeld 2: het starten als spreker

Er is een selecte groep mensen die zo gek is om te dromen van iets wat voor het grootste deel van de mensheid als een van hun grootste primaire angsten wordt gezien: spreken voor publiek. En nu zijn er natuurlijk mensen die dat podium vooral willen pakken vanuit een opgeblazen ego. Maar de beste sprekers blijken toch iedere keer weer mensen te zijn die niet veel anders kunnen dan dat podium pakken, omdat hun motivatie niet van buiten of vanuit hun ego komt, maar diep van binnen komt.

Educatie, empowerment en entertainment

En goede sprekers hebben allemaal 1 ding met elkaar gemeen: het zijn goede verhalenvertellers. Ze verweven – om met de 3 E’s van Remco Claassen te spreken – educatie met empowerment én entertainment. Wanneer je verhalen en anekdotes vertelt, ben je in staat die 3 E’s op een veel effectievere manier naar binnen te fietsen bij je publiek dan wanneer je het alleen houdt bij droge feitenkennis.

Test je verhalen

Ik zie het bij mensen om mij heen die ervan (soms onbewust) dromen om ooit succesvol spreker te worden: ze bewegen al die kant op naarmate ze meer gebruikmaken van storytelling. Ze slijpen hun verhalen in eigen podcasts of wanneer ze te gast zijn in podcasts van anderen. Ze testen hun inzichten en verhalen in 1-op-1-gesprekken en voor kleinere groepen om te kijken of het binnenkomt. En naarmate hun verhaal beter binnenkomt, zijn ze als bijeffect gegroeid als spreker en de mate waarin ze in staat zijn anderen mee te krijgen of in positieve zin te beïnvloeden.

Voorbeeld 3: het starten van een beweging

Al je het hebt over het starten van een beweging, ‘tribe’ of het koesteren van een sterke cultuur in een community of organisatie, dan popt onderstaande TED-talk altijd op in m’n hoofd.

Accepteer cookies

Aan de hand van een observatie vertelt iemand een verhaal wat in de context zelf niet eens bewust zo bedacht was, maar enorm raak is. Het beeld in combinatie met het verhaal blijft hangen en vergeet je niet meer.

Revolutie door storytelling

En de afgelopen weken heb ik aan den lijve mogen ervaren dat het ook echt zo werkt. Een goede 1,5 jaar geleden begon ik op Linkedin te posten onder de hashtag #teamdavid (een gek dansje te doen waarbij ik als marketeer ging staan voor het MKB). En voor ik het wist, sloot een tweede zich aan en toen ging het snel.

Inmiddels zitten er 260+ likeminded marketing-minded ondernemers in onze community en lanceerde er recent vanuit de community een campagne onder de naam ‘De Marketing Revolutie’, met als doel om het marketingspeelveld naar een hoger plan te tillen. En waarmee? Juist: door het vertellen van verhalen. Over wat de marketing revolutie voor jou inhoudt en hoe je daar aan gaat bijdragen. Inmiddels vertelden al 20+ zelfstandige marketeers hun eigen verhaal.

Het zijn de verhalen en visies die positieve verandering in beweging zetten. Niet alleen via jezelf, maar ook via de interacties met anderen in een breder ecosysteem.

Positieve verandering begint bij jezelf

Dus waarom is storytelling goed voor persoonlijke ontwikkeling van de verhalenverteller? Omdat positieve verandering begint van binnenuit. Wanneer jij jouw verhaal scherp hebt, wordt het makkelijker om vooruit te kijken en je ware potentie te omarmen. Wanneer je dat verhaal vertelt, zul je zien dat anderen er op aan gaan haken of mee resoneren. Dat brengt menselijke verbinding en bouwt hechte(re) samenwerkingen op. En daar wordt iedereen blijer van, in plaats van storytelling alleen maar te benaderen als middel tot het optimaliseren van transacties.

3 tips om zelf aan de slag te gaan

Wil je actief aan de slag met het omarmen van storytelling in dienst van persoonlijke ontwikkeling? Dan heb ik 3 tips voor je:

  1. Schrijf je eigen ‘backstory’ of ‘origin story’ uit. Vraag maar aan Google of ChatGPT naar een framework daarvoor. Ga dat vervolgens oefenen, desnoods op audio die je voor jezelf opneemt.
  2. Vraag jezelf af in welke delen van je professionele of zakelijke leven je storytelling meer in zou kunnen zetten en op wat voor manier.
  3. Probeer 90 dagen lang iedere dag aan storytelling te doen, hoe klein de vorm ook is. Door bijvoorbeeld bewust een anekdote te gebruiken wanneer je iets uitlegt aan een ander. Dit kan in een LinkedIn-post of een blogpost. Kies vooral een format wat bij jou past.

Stel jezelf gedurende die 90 dagen regelmatig de vraag wat voor inzichten je kunt halen uit de verhalen die je hebt vertelt en de reacties en interacties die eruit ontstonden. Ik kan je garanderen dat je daar niet alleen veel uit leert, maar dat je daar ook als mens, professional of ondernemer door blijft ontwikkelen en groeien. En voor je het weet is storytelling een integraal onderdeel geworden van je persoonlijke ontwikkeling.