Online marketing

Meer merkbekendheid? Zo word je een gast in een podcast [4 stappen]

0

Podcasts zijn tegenwoordig een zeer populaire en effectieve manier om exposure te krijgen voor je merk of bedrijf. Ongeacht wat jouw bedrijf doet, is er vrijwel altijd een podcast te vinden die aansluit bij jouw niche. Het mooie van podcasts is dat ze al een bestaand publiek hebben. De luisteraar is namelijk geïnteresseerd in de podcast, die gaat over de producten of diensten die jij aanbiedt. 

Door als gast deel te nemen aan een podcast, bereik je deze nieuwe potentiële klanten én vergroot je je merkbekendheid. Je kunt dit bijvoorbeeld zien in het aantal views op YouTube of het aantal abonnees in jouw podcast-app. Deze gegevens maken het meetbaar hoe populair en hoe groot het bereik van de podcast is.

Maar hoe kom je überhaupt als gast in een podcast? In dit artikel leg ik uit welke stappen jij kunt ondernemen om als gast in een podcast te verschijnen.

Stap 1: maak een lijst met interessante podcast

Waar ik mee zou beginnen, is het samenstellen van een lijst podcasts die je interessant lijken om aan deel te nemen. Maak een verdeling van 80/20, waarbij 80% bestaat uit kleinere podcasts die misschien niet altijd bekende gasten hebben, maar wel een aanzienlijk publiek bereiken. De overige 20% zouden je droompodcasts zijn om aan deel te nemen.

Hoe maak je deze 80/20-verdeling?

Doe research naar populaire podcasts in jouw niche. Dit kun je doen door op Spotify of Google te zoeken naar ‘jouw vakgebied’ met ‘podcast’. Je kunt ook overwegen om buiten jouw niche te kijken, maar zorg wel voor enige relevantie.

Je kunt, als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt in cupcakes, in een podcast over bakken zitten, maar ook in een podcast over ondernemen. Zo weeg je af wat wel en niet bij je past. Heb je je lijst samengesteld? Dan ben je klaar om naar de volgende stap te gaan.

Tip: Google is zoals gewoonlijk je beste vriend. Typ in: ‘jouw expertise/branche + podcast’ en er zit vast wel iets tussen.

Stap 2: benader podcasthosts met een doelgerichte e-mail

Nadat je je lijst met potentiële podcasts hebt opgesteld, is het tijd om contact op te nemen met de hosts. Het is hierbij belangrijk om te laten zien wat je kunt bijdragen aan hun podcast. Lees je in over de onderwerpen die in eerdere afleveringen aan bod zijn gekomen en bedenk hoe jij hierin een waardevolle toevoeging kunt zijn.

Een doelgerichte e-mail is de beste aanpak. Als je op een ander moment de kans krijgt om een host te spreken, kun je dezelfde stappen volgen als hieronder beschreven. Het is belangrijk om moed te verzamelen, want zoals ze zeggen: “Nee heb je, ja kun je krijgen.”

  1. Zet in je e-mail wie je bent, waarom je graag als gast in hun show wil verschijnen en wat je voor de host en de luisteraars kunt betekenen. Jouw e-mail moet de host overtuigen dat jij een waardevolle gast bent in hun podcast.
  2. Zorg ervoor dat je in je e-mail enkele onderwerpen aandraagt waarover je graag wil praten. Wees niet bang om in dit deel van de e-mail over jezelf te vertellen en te laten zien waarom je een waardevolle aanvulling bent.
  3. Bied ook aan om de podcast te promoten via jouw eigen kanalen.

Tip: heb je de e-mail van de host niet? Voeg ze toe op LinkedIn en geef ze een compliment over hun podcast. Vaak staat hier hun mail, maar je kunt ze dus ook via LinkedIn benaderen.

Stap 3: het voorgesprek

Gefeliciteerd! Een van de hosts aan wie je je verzoek hebt gestuurd, heeft je uitnodiging geaccepteerd en nodigt je uit om binnenkort samen een podcast op te nemen. Vaak volgt er dan een voorgesprek. Onderschat dit niet! Het voorgesprek dient vaak als screening om te beoordelen of je geschikt bent als gast voor de podcast.

Het voorgesprek voor een podcast tussen de host en de gast is een informele sessie waarin beide partijen elkaar leren kennen, de gespreksonderwerpen bespreken en de verwachtingen afstemmen. Het biedt de gelegenheid om een comfortabele sfeer te creëren, vragen te stellen en ervoor te zorgen dat het gesprek tijdens de opname soepel verloopt.

Tijdens deze stap kun je ook stellen of het een match is. Misschien heb jij wel een heel andere visie dan de host. Dan is het misschien beter om verder te kijken. Daarnaast kun je in dit gesprek vragen of er een mogelijkheid is om jouw business te promoten in de podcast voor extra merkbekendheid. Denk hierbij aan een aantal minuten om jezelf uitgebreid voor te stellen of dat de host je een vraag stelt waarbij je eenvoudig over je dienstverlening of product praat.

Tip: stel vooral veel vragen aan de host. Zo kun je je nog beter voorbereiden.

Stap 4: gedraag je als een uitstekende podcast-gast

Om de ideale gast te zijn en lekker vlot te kunnen praten, is een goede voorbereiding van groot belang. Lees je nogmaals in over de onderwerpen die jij of de host heeft voorgesteld om te bespreken. Zorg ervoor dat je op bijna elke vraag een antwoord paraat hebt. Op die manier kun je jezelf echt onderscheiden als thought leader. Weet je tijdens het gesprek het antwoord niet? Dan is het ook prima om aan te geven dat je expertise daar niet ligt.

Het belangrijkste is om boeiend te zijn. Podcasts zijn over het algemeen vrij lang, dus wees niet bang om uitgebreid te antwoorden en je verhaal te vertellen. Er is genoeg tijd. Beantwoord alle vragen die aan je worden gesteld. Als de host bijvoorbeeld vraagt naar jouw grootste misstap, wees dan eerlijk over je falen en wat je ervan hebt geleerd. De authenticiteit die je hierdoor uitstraalt, zal in je voordeel werken.

De luisteraars van de podcast tunen in om naar jou te luisteren, dus probeer gewoon jezelf te zijn en vermijd te veel promotiepraatjes. Ga er gewoon lekker zitten en vertel jouw verhaal!

Tip: maak voor je naar de uitzending gaat alvast je stem los door je favoriete liedje te zingen. Zo kom je ook vrolijk aan op de locatie.

Wat zijn mijn ervaringen?

Zelf was ik te gast bij de Growth Deep Dive Podcast waarin ik sprak over het creëren van een PR-strategie. Voor mijn reis hiernaartoe heb ik in mijn netwerk gekeken naar bekenden met een podcast die aansloten op mijn vakgebied. Tijdens mijn research kwam ik deze podcast tegen.

Het viel mij op dat PR nog onbehandeld was. Daarom stuurde ik hen een bericht met het voorstel om aan te schuiven. Voorafgaand aan de opname had ik helder wat ik wilde zeggen. Dit zorgde voor een fijn, lopend en helder gesprek. Mijn advies is: blijf jezelf, bereid je voor, maar doe het niet te veel. Authenticiteit wordt door iedereen gewaardeerd.

Tot slot: promotie na publicatie

Na de opnames kun je vragen om de opname terug te luisteren. Niet om dingen aan te passen, maar gewoon om te checken of de feiten kloppen. Zit er wat tussen wat je echt niet wil? Geef dit dan aan bij de host. Vaak willen ze dit nog wel eruit knippen. Maar onthoud, de host is jou niks verplicht.

Deel bij de release van de podcast altijd zo veel mogelijk via al je eigen kanalen en blijf in contact met de host. Wie weet mag je nog wel een keer langskomen. 😉

Hopelijk kun je nu aan de slag om bij een podcast aan te sluiten. Bedankt voor het lezen.En, wie weet luister ik de volgende keer wel naar jou.

Ben je op zoek naar een aantal inspirerende podcasts? Hier heb je er 11 om uit te kiezen.