Content

Ontspannen in de trein of op de bank? Dit zijn 11 inspirerende podcasts

0

Wanneer luister jij een podcast? In de file? Tijdens de afwas? Of tijdens het uitlaten van je hond? In dit artikel hebben we de beste podcast-tips verzameld vanuit de Frankwatching-community en daarbuiten. Voor een drukke werkdag starten met meditatie, op de hoogte zijn van alles rondom social media én motivatie halen uit inspirerende mensen. Ga bij de kerstboom zitten, doe je oortjes in en luister het artikel door.

1. Je Brein in Balans

Doe je ogen dicht, luister naar je ademhaling en start de dag met ‘Je Brein in Balans’. Deze podcast is gemaakt om je hersenen wat rust te geven voordat je werkdag begint. Het is een manier om wakker te worden. Ik heb het zelf uitgeprobeerd en ik kan je vertellen… ik vond het wel wat.

Voorproefje

Mijn wekker ging om 07:15 en ik heb de hele 15 minuten geluisterd. Je wordt meegenomen naar een strand met een opkomende ochtendzon. Je denkt na over wat je doelen zijn die dag, wat voor persoon jij vandaag wil zijn en waar je dankbaar voor bent. Daarnaast werkt het ontspannend en viel ik in ieder geval niet weer in slaap. Je brein wordt continu geprikkeld, maar op een fijne manier. Het is niet voor iedereen, maar kijk zeker of het bij je past!

Accepteer cookies

2. Jemig de Podcast

Jemigdepemig, asjemenou, doemdenken, popiejopie, ‘computer says no‘ en een beter milieu begint bij jezelf. Dat is de introductie van deze podcast en dat valt op. In de podcast bespreken de Dikke van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon en KRO-NCRV/NPO Radio 5-presentator Hijlco Span zinnen, woorden en gezegdes uit reclames, liedjes, televisie- en radioprogramma’s die we misschien wel vergeten zijn. De afleveringen gaan over programma’s als de Luizenmoeder tot Peppi en Kokki.

Voorproefje

Ik heb de vierde aflevering van Jemig de Podcast geluisterd, genaamd ‘Reclametypes’. Reclames hebben een grote invloed op Nederland. Sommige reclamemakers maakten er een kunst van om reclames te herhalen en om er toneelstukjes van te maken. Soms weet je niet eens meer welk merk bij een bepaalde slogan hoort. Je gaat als reclamemaker voorbij een merk. Je maakt een taal voor het merk door middel van de reclame. In deze aflevering komen typerende reclames voorbij zoals die van Duyvis tijgernootjes, Cup-a-Soup, GAMMA en de makers die hierachter zitten.

Accepteer cookies

3. Hardverzachtcast

Waarom gedragen we ons online zoals we ons gedragen? En wat kunnen we doen om van social media weer een fijnere plek te maken? In Hardverzachtcast gaat Stéphan Lam in gesprek met deskundigen over dit soort kwesties. Onderwerpen als Fear Of Missing Out (FOMO), het grote verschil tussen online en offline gesprekken, polarisatie, hoe we online worden beïnvloed en meer komen aan bod.

Voorproefje

In dit voorproefje is Tom de Bruyne te gast. Hij is psycholoog en eigenaar van SUE Behavioural Design. De aflevering gaat in op online beïnvloeding. Of we positief worden beïnvloed? Volgens Tom niet. We worden gemanipuleerd door onze telefoon en elke app wil onze tijd kapen. Ze zijn erop gericht om onze aandacht te trekken.

Accepteer cookies

4. POM – Podcast over Media

Media, cultuur, technologie en ondernemen. Dit komt allemaal aan bod in POM, de Podcast over Media met Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth. Wat meer specifieke onderwerpen? Hoe je met een dictafoon je werk optimaliseert, de magie van kruidenpotjes, je stem klonen voor AI-advertenties en waarom Nu.nl ten dode is opgeschreven. Op dit moment is POM exclusief te beluisteren op Podimo, maar de serie ‘internetpioniers’ van afgelopen zomer en wat oudere afleveringen zijn gratis te beluisteren op Spotify.

Voorproefje

Onderstaande aflevering heb ik op Spotify beluisterd. Daniel Ropers is te gast bij POM. Hij is voormalig bol.com-baas en vertelt over de lessen van hypes, waarom hij hypes haat en waarom jij dat ook zou moeten doen.

Accepteer cookies

5. NRC Vandaag

Wil je elke dag verrast worden met hét verhaal van de dag? Dan is dit misschien wel wat voor jou. In NRC Vandaag vertellen journalisten Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adèr elke dag ‘hét verhaal van de dag’. De verhalen gaan van de onhaalbaarheid van Wilders’ plannen naar of iemand de pinguïn nog kan redden. Serieuze onderwerpen in een kort en bondig jasje.

Accepteer cookies

6. Van Struikelen tot Succes

Sanny Verhoeven en Jorg Ruis praten over inzichten, ervaringen, mindset, opvoeden en meer in Van Struikelen tot Succes. Sanny en Jorg zijn een koppel en hebben in de afgelopen jaren ruim 6.500 mensen gecoacht om gelukkiger te leven.

Voorproefje

In dit voorproefje praten Sanny en Jorg over het hebben van een positieve mindset. Vooral in deze tijd is dat soms lastig te vinden. Hoe kun je nu positief worden van een grijze lucht en miezerregen? Ze hebben het over de knop omzetten, een ‘piekerkwartiertje’ en waarom zij vooral zó positief zijn.

Accepteer cookies

7. Een podcast over social media

Een deep-dive in de wereld van social media. Dat is wat socialmedia-expert Kirsten Jassies met haar gasten doet. Dit zijn experts in het vakgebied en geven duidelijkheid over onderwerpen als verslaving, hoe grote bedrijven als Google en Meta werken en hoe algoritmes nu écht werken.

Voorproefje

Algoritme en AI. Aan tafel bij Kirsten zit Elja Daae. Elja en Kirsten kennen elkaar via Frankwatching. Elja is socialmedia-expert geweest en werkt nu als beleidscoördinator algoritme en AI bij het ministerie. In deze aflevering praten ze over wat je op social media ziet en hoe dat allemaal voor je bepaald wordt. Soms lijkt het wel alsof je For you-pagina op TikTok jou beter kent dan wie dan ook. TikTok is hier vooral heel goed in, maar Instagram Reels gaan ook die kant op. Het is een complexe formule, dat algoritme.

Accepteer cookies

8. De Namarama Show

Deze podcast is aangedragen vanuit onze Frankwatching-community. Marketing en reclame komen hierin samen, maar het gaat vooral om de namen uit deze werelden. Alles begint en eindigt met een naam. Zoals de podcast zelf zegt: ‘een kijkje in de uniekheid van de kracht van namen’.

Voorproefje

In onderstaande aflevering is Esther Leloux te gast. Zij is het brein achter het grootste review-platform op het gebied van cosmetica in Europa. Ook wel ‘We Are Eves’ genoemd. Esther ambieerde het ondernemerschap al van jongs af aan, maar wat was er voor nodig om dit succes te behalen? Het is helaas nog weinig vrouwen gelukt om succesvol te worden met een idee, maar haar is het wel gelukt. Eén ding is zeker, je zal geïnspireerd worden.

Accepteer cookies

9. OmniTalks – Duurzaamheiddenkers

Wat weet jij over het duurzaamheidsbeleid van de komende jaren? Deze podcast staat aan de basis daarvan. Wie zijn de professionals die zich uit volle overtuiging inzetten voor hun vakgebied? In OmniTalks spreken communicatie-experts van Omnicom PR Group en presentator Ron Lemmens van New Business Radio met bestuurders. Het gesprek gaat van start, maar elk gesprek wordt begeleid aan de hand van muziekfragmenten, teksten of attributen. Wie zijn ze en wat drijft hen?

Voorproefje

In de onderstaande aflevering is Suzanne Kröger te gast. Zij is Tweede Kamerlid voor GL/PvdA. Dit gesprek wordt geleid aan de hand van het muziekfragment dat Suzanne heeft meegenomen. Dit keer is dat een fragment van Sofie Straat en Goldband. Een verrassende keuze?

Accepteer cookies

10. Held in eigen verhaal

Deze podcast is net wat anders dan anderen in deze lijst. Elke aflevering staat een andere inspirerende gast centraal, met ieder een uniek en bijzonder verhaal. Iris Enthoven presenteert de podcast en zij gaat in gesprek met deze helden. Er komen heftige verhalen voorbij, zoals die van een reisleidster die mensen probeert te helpen tijdens de tsunami in Phuket of iemand die in een rolstoel zit en Nederlands kampioen wordt in powerliften. Je kunt uit deze podcast halen wat je wil. Inspiratie, kracht, emotie en meer.

Accepteer cookies

Van deze podcast is nu ook een Engelse versie: They Survived. Ook met Iris Enthoven en inspirerende en krachtige verhalen, maar dan met Engelse gasten.

11. Lang verhaal kort

Lang verhaal kort. Het is de laatste tip van dit artikel: een podcast die jou elke dag op de hoogte houdt. In 5 minuten wordt er verteld wat je moet weten over een actueel onderwerp. In deze podcast worden serieuze en minder serieuze onderwerpen besproken. Denk aan onderwerpen als het hebben van slaapapneu en hoe de apparaten van Philips daarbij helpen of hoe Taylor Swift tot persoon van het jaar is uitgeroepen door Time Magazine.

Accepteer cookies

Welke van deze podcasts ga je luisteren via je oortjes, boxen of koptelefoon? Laat het weten in de reacties. Nog niet uitgeluisterd? Bekijk dan ook deze 12 podcast-tips. Liever een documentaire, film of serie kijken of een boek lezen? Zet dan deze 9 kijktips en deze vakboeken op je lijstje.