Content

Op zoek naar een goede serie, film of documentaire? 9 kijktips!

0

Nu het buiten echt koud is, hebben we een goede reden om lekker onder een deken te kruipen en een sterke film, serie of documentaire te kijken. Zelf ben ik best een film-nerd, dus deel ik graag dit rijtje met de beste films, series en docu’s over tech, (social) media, AI en de maatschappij.

1. Black Mirror

Het verbaast je vast niet dat Black Mirror in dit rijtje staat. Elke aflevering van deze serie is anders. Een ander verhaal en andere acteurs. Maar de afleveringen hebben een ding gemeen: ze gaan over verschillende snelle technologische ontwikkelingen in de 21e eeuw, mogelijk nieuwe ontwikkelingen en hoe deze ons beïnvloeden. Het laat eigenlijk altijd de donkere kant van technologie zien.

Kijkend naar afleveringen uit eerdere seizoenen, zijn sommige technologische voorspellingen nu ook waarheid geworden (bijvoorbeeld de allereerste aflevering uit 2011, die over deepfake ging). Best een heftig idee, vind ik zelf.

Black Mirror is een sterke serie met ook altijd een ethische boodschap. Ik vond wel dat het laatste seizoen (dit jaar uitgekomen) wat minder vaak om technologie draaide en meer om onze maatschappij en ethische dilemma’s (wat ik overigens niet erg vond).

Speelduur: (tot nu toe) 6 seizoenen, elk 3 tot 6 afleveringen van ongeveer een uur
Te bekijken via: Netflix
iMDb rating: ⭐️ 8,7

2. The Social Network

The Social Network is een film uit 2010, dus wie weet heb je ‘m al eens gezien. Het gaat over niemand minder dan Mark Zuckerberg en hoe hij met het welbekende socialmedia-platform Facebook is begonnen.

De film wordt naarmate de jaren verstrijken alleen maar interessanter. Wat bij alleen Facebook begon, heeft zich inmiddels doorontwikkeld naar Meta. En dat begon allemaal bij het idee (genaamd Thefacebook) van een jongen op zijn studentenkamer.

Accepteer cookies

Bekende regisseur Quentin Tarantino noemt het een van de beste films van het decennium.

Speelduur: 2 uur
Te bekijken via: Pathé Thuis
iMDb rating: ⭐️ 7,8 van gebruikers, 95/100 van critici

3. The Social Dilemma

The Social Dilemma is een documentaire uit 2020 over verschillende aspecten van social media die ons manipuleren. Het laat op een schokkende manier zien hoe AI-algoritmes werken. En hoe dat bij een hoop mensen voor mentale problemen zorgt.

Wil je graag (tijdelijk) afstand nemen van social media en lukt het maar niet? Deze documentaire geeft je misschien net dat extra duwtje.

Speelduur: 1 uur en 43 minuten
Te bekijken via: Netflix
iMDb rating: ⭐️ 7,6 van gebruikers, 78/100 van critici

Lijkt The Social Dilemma je interessant? Dan kun je ook de vierdelige VPRO-serie Sander versus de socials kijken. Daarin onderzoekt Sander Schimmelpenninck de invloed van social media op onze samenleving en de politiek.

4. Her

Her is een sciencefiction-filmdrama. Het gaat over een man (gespeeld door Joaquin Phoenix) die een soort AI-systeem test. Een besturingssysteem dat intelligent, zelfbewust en zelflerend is. Klinkt het nu als een film waarin AI de wereld overneemt? Dat is het niet.

Het is eigenlijk een hele mooie film. De man wordt verliefd op zijn besturingssysteem, dat een vrouwelijke persoonlijkheid en de stem van Scarlett Johansson heeft, en het besturingssysteem wordt verliefd op hem. Hoe dat dan verder gaat, moet je zelf zien in de film. Echt een aanrader en ik vind de cinematografie ook erg mooi.

Chatbots worden steeds betere gesprekspartners. Er bestaan al chatbots die voor sommige mensen vrienden of zelfs geliefden zijn. Het scenario uit deze film klinkt dus helemaal niet zo gek.

Accepteer cookies

Speelduur: 2 uur en 6 minuten
Te bekijken via: Pathé Thuis, NPO Plus, Videoland
iMDb rating: ⭐️ 8 van gebruikers, 91/100 van critici

5. Silicon Valley

Silicon Valley: de regio waar veel toonaangevende techbedrijven zitten. Deze komedieserie gaat dan ook over een groep jonge, ‘gewone’ computertechneuten die een veelbelovend algoritme ontwikkelen. Hun start-up wordt opgemerkt door bedrijven in Silicon Valley.

Vervolgens krijgen ze te maken met alles wat er bij Silicon Valley komt kijken. Denk hierbij aan geld, concurrentie en investeerders (die héél veel geld overhebben voor de start-up). Ik heb de serie zelf (nog) niet gezien, maar het lijkt me heerlijk wegkijken. Een serie over de wereld van Big Tech die zichzelf niet te serieus neemt.

Accepteer cookies

Speelduur: 7 seizoenen met elk 13 afleveringen van 28 minuten
Te bekijken via: HBO Max
iMDb rating: ⭐️ 8,5

6. Mad Men

Werk je in de reclamewereld? Dan is Mad Men echt een aanrader (eigenlijk ook als je niet in de reclamewereld werkt).

De serie draait om Don Draper, een creative director / sales agent bij een reclamebureau in New York in de jaren ’60. Het is precies wat je je voorstelt bij een reclamebureau uit die tijd: veel competitieve mannen aan de top, seksuele intimidatie en overmatig roken en drinken op de werkvloer.

Het is heel realistisch en qua details ook écht jaren ’60 (zo komt de maanlanding en de dood van John F. Kennedy ook prominent naar voren). De personages zijn ook in deze tijd herkenbaar, zo zie je de struggles van vrouwen die carrière proberen te maken, maar naar beneden worden gedrukt of het vinden van een goede werk-privébalans.

Echt een geweldige serie die enorm goed in elkaar zit. Ik heb niet voor niets een Funko Pop van één van de meest stoere personages (Peggy Olson) op mijn bureau staan.

Funko pop Peggy Olson

Speelduur: 6 seizoenen met elk 7-10 afleveringen van ±50 minuten
Te bekijken via: Amazon Prime
iMDb rating: ⭐️ 8,7

7. Ex Machina

Ex Machina komt uit 2014. Een film over robots die, net als de film Her, de relatie tussen AI en de mens op een interessante manier blootlegt.

Een softwareprogrammeur, Caleb, wint een weekje weg naar de oprichter van zijn bedrijf (de grootste internetzoekmachine). Nathan, de oprichter, is een geniale man die in zijn afgelegen en luxe woning werkt aan AI-vrouwenrobots.

Ik zal er verder niet te veel over schrijven, maar het is een spannende thriller die laat zien hoe AI-robots een eigen bewustzijn hebben en hoe ver dat kan gaan.

Accepteer cookies

Speelduur: 1 uur en 48 minuten
Te bekijken via: Sky Showtime, Pathé Thuis
iMDb rating: ⭐️ 7,7 van gebruikers, 78/100 van critici

8. The Office (US)

Deze serie gaat niet over (social) media, AI of tech, maar wel over de werkvloer. Als je zin hebt om een luchtige serie te kijken waar je om kunt lachen met zo nu en dan mooie momenten, ga dan vooral The Office kijken. Ik heb ontzettend genoten van deze serie en kan er trouwens nog steeds van genieten. Ik kijk vaak genoeg fragmenten terug.

Buiten het feit om dat het echt leuk is, zitten er ook veel herkenbare momenten in. De serie gaat over een bedrijf dat papier verkoopt en je volgt het kantoor in Scranton. Genoeg grappige en herkenbare gebeurtenissen tussen collega’s die je in het echte leven ook weleens tegenkomt. Je kunt tijdens het kijken van de serie vast wel wat personages vergelijken met eigen collega’s (al zijn ze in de serie wel heel extreem).

En ja… ook hier heb ik een heel leger aan Funko Pops van, met dank aan een The Office Funko Pop-adventkalender die ik vorig jaar cadeau kreeg. Als je niet geloofde dat ik een film-nerd ben, geloof je het nu misschien wel😜.

Funko pops kijktips

Speelduur: 9 seizoenen, met elk 6-26 afleveringen van ±22 minuten
Te bekijken via: Netflix, HBO Max
iMDb rating: ⭐️ 9,0

9. Planet Earth 3 & Our Planet 2

Deze documentaires draaien natuurlijk ook niet echt om media of tech. Wel laten ze zien hoe prachtig de natuur is en hoe het in elkaar zit. Daarnaast laten ze zien welke impact klimaatverandering heeft en wij als mens op de natuur en dieren. Wel een maatschappelijk thema dus, daarom vond ik ‘m toch het noemen waard. Zo’n documentaire herinnert je er weer even aan waarom we als maatschappij goed om moeten gaan met onze aarde.

Accepteer cookies

Zo’n mooie documentaire serie kon niet missen in dit rijtje. De manier waarop het gefilmd is, hoe in beeld wordt gebracht hoe bijzonder de natuur in elkaar zit en natuurlijk met de geweldige stem van David Attenborough: echt heel mooi. Ik zit altijd weer met open mond te kijken. En had je de vorige seizoenen nog niet gezien? Dan zou ik die zeker ook bekijken.

Ook leuk trouwens, de behind the scenes van Our Planet. Ongelofelijk wat een geduld de makers hebben om dit neer te zetten.

Planet Earth 3

Speelduur: 9 afleveringen van 1 uur
Te bekijken via: helaas nog nergens te zien
iMDb rating: ⭐️ 9,4

Our Planet 1&2

Speelduur: 12 afleveringen van ±50 minuten
Te bekijken via: Netflix
iMDb rating: ⭐️ 9,3

Heb jij nog gouden kijktips?

Zoals ik in de inleiding al zei: ik ben echt gek op films, series en documentaires. Heb jij nog goede kijktips in een van deze categorieën? Leuk! Deel ze vooral hieronder, dan heb ik ook weer een goede reden om ‘s avonds onder een dekentje te kruipen.