Content

Nuttige items voor op je verlanglijstje: 10 leerzame vakboeken

0

De feestdagen komen eraan en dat betekent dat we weer verlanglijstjes gaan maken. Wil jij het nieuwe jaar beginnen met wat goede vakboeken? Ik heb een aantal boeken op een rij gezet die jou de juiste handvatten bieden om extra stappen te zetten in 2024! Dank ook aan de Frankwatching-community voor de input.

1. Sterke online teksten – De regels van roze*

Boekcover De regels van Roze van Merel RozeKim Pot noemt het in haar recensie “de bijbel voor tekstschrijvers.” Door het boek De regels van roze kan je je online teksten verbeteren en schrijfinspiratie opdoen. Hoe kan je je online teksten goed vormgeven? En wat voor kleine aanpassingen maken een groot verschil? In haar boek geeft Merel Roze 10 belangrijke tips en een heleboel voorbeelden.

Kim Pot gaat in haar recensie in op de 10 tips die Merel Roze in haar boek geeft. Nieuwsgierig? Lees haar recensie dan hier.

2. Balans vinden tussen werk- en privéleven – Relaxed vlammen

Boekcover van het vakboek Relaxed vlammen.Het ideaalbeeld dat je wil bereiken met je bedrijf, is iets wat weinig ondernemers ook echt halen. Na een worsteling met hard werken en weinig tijd voor vrijheid, gezondheid, relatie of gezin is negen van de tien ondernemers binnen tien jaar uit business. ‘Vlammen’ op je werk is niet het probleem, maar het ‘relaxen’ daarnaast wel.

John Slabbekoorn behandelt successtrategieën uit de stropdaswereld, levenslessen uit de slipperwereld en de winnende mentaliteit uit de sportwereld. Met deze unieke combinatie zorg je ervoor dat je de juiste handvatten krijgt om je bedrijf succesvol te laten worden. Zodat het voor een groot deel uit zichzelf kan draaien, zonder dat jouw vrije tijd daaraan onderdoor gaat.

3. Verbeter je online marketing met AI – Handboek AI voor marketing en groei

Boekcover Handboek AI voor marketing & groeiBinnen de huidige marketingwereld is dit een enorm actueel boek om op te pakken. Door de razendsnelle innovatie van AI blijven we manieren uitvinden over hoe we AI het beste kunnen inzetten. In dit boek lees je hoe je dat doet binnen de digitale marketing.

Handboek AI voor marketing en groei geeft praktische inzichten, oefeningen en doorsnijdende modellen. Ook komt het boek met een online portal waar veel digitale aanvullingen te vinden zijn. Patrick Petersen neemt je in dit praktijkgerichte boek mee in hoe AI kan helpen bij de optimalisatie van klantbeleving en hoe je door creatie en analyse beter kan groeien.

4. Geen zakken geld meer uitgeven aan reclame? – Wat je verkoopt ben je zelf

Wat je verkoopt ben je zelf, boekcover van het vakboek.Reclame maken voor je bedrijf kost voor de meesten veel geld. Maar dat kan volgens Erin Wijman ook anders. Het begint met jezelf verkopen. In Wat je verkoop ben je zelf krijg strategieën en tips waarmee reclame maken niet meer dan tijd en energie kost. Om daar hopelijk ook weer veel energie van terug te krijgen.

Tessie Woestenberg in haar recensie van het boek: “Iedere ondernemer of zzp’er moet verkopen om bestaansrecht te behouden. De hoeveelheid manieren waarop je dat kunt doen, is natuurlijk eindeloos. De P van promotie is daarbij onvermijdelijk. Wijman pleit voor minder betaalde reclame (want het leven is al duur genoeg), en meer gratis reclame door jezelf als persoon in de strijd te gooien. Het komt allemaal neer op: wie zichzelf goed verkoopt, verkoopt ook zijn/haar product. Je beste verkoper is namelijk degene die je altijd bij je hebt. Jij dus. Jij bént jouw bedrijf. En wat je verkoopt ben je zelf. Het boek gaat in op legio mogelijkheden over hoe je dit kunt aanpakken.”

5. Geef je klantgerichtheid een boost – De ruwe diamant

Boekcover de ruwe diamant.Ieder bedrijf wil klantgericht zijn. Het belangrijkste is immers dat je klanten tevreden zijn. Steven van Belleghem heeft diepgaand onderzoek gedaan naar klantgerichtheid. Hierbij ontdekte hij dat maar een handjevol bedrijven écht slaagt in hun klantgerichtheid.

In dit boek geeft hij meer dan 100 concrete tips om dit beter te gaan doen. Hierbij geeft hij ook meer dan 100 praktijkvoorbeelden van bedrijven die dit al heel goed doen. Zo gaat hij onder andere in op hoe belangrijk het is om eerst te kijken naar kleine veranderingen die je kan maken, in plaats van te focussen op één groot project.

H.S.J. Robben zegt in een recensie op managementboek.nl onder andere het volgende over het boek: “Het boek bevat vele juweeltjes aan beschrijvingen. Zo vind ik het vliegwiel van klantenloyaliteit en concepten als ‘effectieve empathie’ en ‘open door heroes’ schitterende syntheses van bedrijfspraktijken die echt werken. En er staan er veel meer in ‘De ruwe diamant’.”

6. Hoe trek je je potentiële klanten over de streep? – They ask, you answer 

Boekcover They Ask, you answerNog een boek dat je kan helpen met klantgerichtheid is: They ask, you answer. In het boek krijg je antwoord op de grote vraag: hoe win je vertrouwen van je potentiële klant? Het boek zal jouw kijk op sales en marketing veranderen én maakt je organisatie klantgericht sterker.

De meerderheid van de aankoopbeslissingen wordt tegenwoordig online genomen. Daardoor moet je ervoor zorgen dat je op de plek waar jouw potentiële klanten zitten, de juiste informatie geeft. Informeer volledig en eerlijk naar je klanten. Ook over zaken die je misschien juist niet zou willen delen, zoals de nadelen van je producten of diensten. Hiermee bouw je vertrouwen op.

They ask, you answer geeft een eenvoudige maar zeer effectieve methode, waarmee je met expertstatus online autoriteit binnen jouw branche kan worden.

7. Word digitaal fit – Ons werk is stuk 

Boekcover Ons werk is stuk.De komst van de smartphone en computer moest ons werk verbeteren en het leuker maken. Toch zie je dat veel mensen juist gefrustreerd raken van dit digitale tijdperk. De drie auteurs van Ons werk is stuk kijken nog eens kritisch naar de digitale uitvindingen die we gebruiken voor ons werk. Ze geven tips over hoe je beter met je computer en smartphone overweg kan en laten je zien hoe je ‘digitaal fit’ kan worden.

L.F.J. Timmers gaf het boek op managementboek.nl vier sterren en zei er onder andere het volgende over: “Er wordt veel geput uit werk van bekenden als David Allen en Stephen Covey, maar het is leuk om de integratie van al die kennis te zien. En er wordt een flinke nadruk gelegd op PKM, persoonlijk kennis management. En daar is in de huidige tijd een flink aantal nieuwe, veelbelovende tools voor aanwezig. Erg leuk om daar over te lezen. Het boek prikkelt in ieder geval.”

8. Ontspannen ondernemen of freelancen – De ontspannen ondernemer

Cover De ontspannen ondernemer van Mira SaiaOntspannen ondernemen of freelancen. Dat is het beeld wat je hebt als je eraan begint. Maar al snel komt er geen eind meer aan je actielijst en heb je geen ruimte meer om echt aan je bedrijf te werken. Toch is dit beeld wel haalbaar, al moet je er wel wat voor doen. In De ontspannen ondernemer neemt Mira Saia je mee in wat je daar dan voor kan doen.

Kim Pot schreef op Frankwatching ook een recensie over het boek: “’De ontspannen ondernemer‘ is een toegankelijk boek wat je helpt om orde te scheppen als ondernemer of bij het freelancen. Het zet je aan het denken: hoe kan ik mijn werk zo organiseren dat ik mijn tijd besteed aan de dingen die a) het meeste opleveren voor mijn bedrijf en b) waar ik zelf de meeste energie van krijg? Het boek is een eerste aanzet daarvoor, je moet ‘m alleen nog zelf inkoppen.” Wil je de rest van haar recensie lezen? Dat kan hier!

9. Een fijne werksituatie voor iedereen – Als alle breinen werken

Boekcover Als alle breinen werken.Neurodiversiteit; het is een woord dat we steeds vaker horen. Ieders brein werkt anders en ook op het werk is het belangrijk dat hiernaar gekeken wordt. Als alle breinen werken geeft je houvast als je zelf neurodivergent bent, maar geeft ook voor werkgevers meer inzichten. Zo gaat Saskia Schepers onder andere in op de mate van prikkels en structuur op het werk.

Liesa Carton in haar recensie over het boek: “Neurodivergente werknemers met hun ‘andere’ breinen zien vaak de vernieuwing die nodig is, zeker bij de complexe problemen waar we nu als samenleving voor staan. Neurodiverse teams zijn ook tot 30% productiever dan homogene teams. Redenen genoeg om aan neuroinclusiviteit te gaan werken!”

10. Draag bij aan een effectief team – Ik team, wij teamen

Boekcover van het vakboek Ik team, wij teamenEen effectief team zijn is niet zo makkelijk als het lijkt. Waar het bij het ene project soepel kan verlopen, bots je misschien tijdens de volgende. Wil jij zelf de regie pakken en bijdragen aan fijn teamwork? In het boek Ik team, wij teamen kom je erachter wat er precies tijdens de samenwerking gebeurt en krijg je de juiste handvatten aangereikt. Op die manier zorg je ervoor dat je de juiste onderdelen binnen jouw team kan verbeteren.

Marlous ten Berge in haar recensie over dit boek: “Volgens schrijvers Annemarie Bleeker en Saskia Tjepkema vraagt goed teamwork om kennis, inzet en (zelf)inzicht. En vooral om voortdurend bijschakelen. Zelfs als het in je team allemaal op rolletjes loopt, is het essentieel om aandacht te besteden aan de manier waarop je met elkaar samenwerkt.”

Bonustip – AI in marketing

Cover van het boek: AI in marketing

Charida Dorder is met dit boek de winnaar van de PIM marketing literatuurprijs 2023 geworden. Het afgelopen jaar heeft de marketingwereld op zijn kop gestaan door de komst van AI. Je moet als marketeer meebewegen in de vele vernieuwingen die dit heeft gebracht. Maar hoe werk je nu efficiënt met AI? Met real life cases, stappenplannen en methodes laat Dorder je anders kijken naar marketingwerkzaamheden en de rol van AI daarin.

Genoeg tips, inspiratie en meer om uit te kiezen! Welke vakboeken ga jij op je verlanglijstje zetten?

*Alle links naar de boeken zijn affiliate-links.