Content

Luistertips: 12 inspirerende podcasts over marketing, communicatie & tech

0

Op zoek naar inspirerende podcasts? Bijvoorbeeld om te luisteren in de auto op weg naar (schoon)familie, in de trein naar een wintermarkt of gewoon thuis op de bank… In dit artikel verzamelen we de beste podcast-tips uit de Frankwatching-community. Van schrijftips en marketingstrategieën tot tech-updates, persoonlijke ontwikkeling en communicatie-cases, er is voor ieder wat wils!

1. Current Obsessions (NL)

De niet zo bescheiden ondertitel ‘de leukste podcast over marketing & media’ schept hoge verwachtingen bij deze podcast van marketeer en trainer Christ Coolen. De beschrijving? ‘Inhoudelijk, leuk & luchtig!’.

In elke aflevering schuift er een gast aan en waarmee Christ praat over onderwerpen als strategie, analytics, copywriting en creativiteit. Maar ook… de do’s en dont’s van podcasts.

Accepteer cookies

COM & PLAY (NL)

‘COM & PLAY schudt de communicatiebranche op’, luidt de beschrijving van deze podcast. Als dat niet nieuwsgierig maakt…😉 Communicatiestrateeg Lisette Molenaar bespreekt in de afleveringen communicatiecases, – strategieën, schrijf- en taaltips en meer om ondernemers mee te inspireren.

Accepteer cookies

Vet Simpel podcast (NL)

Wollige teksten, juridische taal, onnodig Engels… Over begrijpelijk schrijven zijn we nog lang niet uitgepraat. Vet Simpel is een podcast gemaakt voor communicatieprofessionals, ambtenaren en andere mensen die voor een breed publiek schrijven. Host Silke Polhuijs is schrijfcoach voor begrijpelijke taal en helpt luisteraars in haar podcast op weg naar toegankelijke teksten.

Accepteer cookies

 

Bits of Freedom Podcast (NL)

De naam Bits of Freedom doet misschien wel een belletje rinkelen. Het is een Nederlandse stichting die opkomt voor onze internetvrijheid. In hun kersverse podcast bespreken ze de meest uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met online bescherming. Denk aan privacy, cyberwetten, maar ook de nieuwe Europese wetten DSA en DMA die de macht van techgiganten in bedwang moeten houden.

Accepteer cookies

The Life of a Social Media Manager Podcast (EN)

In SocialInsider’s Life of a Social Media Manager-podcast interviewen hosts Maria en Adina elke maand een socialmedia-expert bij toonaangevende bedrijven over hun werk en carrière als socialmedia-manager. Onder andere Amazon, Semrush, Samsung en Zoom komen voorbij.

Accepteer cookies

GIEP (NL)

GIEP is een verhalende podcast Giep Franzen, een van de meest invloedrijke reclamemakers die Nederland ooit gekend heeft. In 6 afleveringen word je als luisteraar meegenomen in de geschiedenis van (televisie)reclame en het leven van Giep. En leer je hoe de reclamewereld zich in de jaren ‘60 razendsnel ontwikkelde tot een volwassen industrie.

Accepteer cookies

Mediameiden (NL)

Je moet misschien even wennen aan de speelse tone of voice en vocabulaire van tv-redactrices (en ‘collegaatjes’) Tamar Bot en Fanny van de Reijt. In Mediameiden praten ze je bij over ‘het sappigste medianieuws van de week’ en delen ze (gênante) carrièreverhalen. Vaak met een vette knipoog naar de mediawereld en met veel ironie. En soms zo flauw dat het toch grappig is. Maar waar nodig ook serieus, zoals in de aflevering ‘Angstcultuur’. Daarin delen ze hun eigen ervaringen bij De Wereld Draait Door, naar aanleiding van het beruchte Volkskrant-artikel.

Accepteer cookies

Eat Sleep Work Repeat (EN)

In de podcast Eat Sleep Work Repeat zoekt de Londense bestseller-auteur Bruce Daisley (en voormalig Europese Vice-President van Twitter) naar het antwoord op de vraag ‘how can we make work better?’. Zo praat hij over werkcultuur, werken op afstand en experimenten als de vierdaagse werkweek of ‘woensdag +1’, maar ook over psychologie en ‘het leven’ in algemenere zin.

Accepteer cookies

BNR Digitaal (NL)

In de wekelijkse BNR-podcast Digitaal bespreken tech-redacteur Joe van Burik en IT-ondernemer Ben van der Burg uiteenlopende, vaak actuele onderwerpen in de digitale technologie. Van de ontwikkelingen bij Twitter en algoritmes, en van privacy-risico’s tot de metaverse. En uiteraard blijft de nieuwste AI-hype ChatGPT niet onbesproken.

Accepteer cookies

De Powervrouwen Podcast (NL)

De Powervrouwen Podcast richt zich op young professionals die willen groeien in hun carrière. En is nog maar 4 afleveringen ‘jong’. In de eerste 3 afleveringen praat ondernemer Nathalie de Bruijn met haar moeder en powervrouw Petra de Bruijn over onderhandelingen. Aflevering 4 gaat over macht op de werkvloer. En meer volgt!

Accepteer cookies

TIMcast (NL)

Een schrijftip of opfrisser van je schrijfskills kan nooit kwaad. In TIMcast deelt copywriter Tim Daalderop in korte afleveringen tips voor copywriting, storytelling en brand stories. In korte, hapklare afleveringen behandelt hij steeds een ander onderwerp. Van het schrijven van een goede e-mail, microcopy of brand story tot het bepalen van je tone of voice.

Accepteer cookies

The Good World (NL)

The Good World is de podcast met communicatiebazen ‘die de wereld duurzamer, gezonder en inclusiever willen maken. Hoe pakken ze die uitdaging aan bij merken als ASN Bank, Politie Nederland, ANWB of FrieslandCampina? Inspirerend en leerzaam voor andere marketing- en communicatieprofessionals.

Accepteer cookies

Hoe ben je zo?! (NL)

Hoe ben je zo?! is een ‘anti-zelfverbeteringspodcast waar je WEL een leuker mens van wordt’. Psychologen en vrienden Thijn Launspach en Lennard Toma bespreken allerlei persoonlijkheidstypes en trekjes, en geven tips hoe je daar bij jezelf én bij anderen mee om kunt gaan. Want, zo stellen ze: snappen hoe je in elkaar zit, maakt je gewoon een leuker mens. Leerzaam!

Accepteer cookies

Zo, met deze podcast-tips kun je hopelijk weer even vooruit. Op zoek naar nog meer luistertips? Check dan deze lijst met nog eens 17 podcasts. Liever een docu kijken of boek lezen? Zet dan deze 10 documentaires en deze 11 vakboeken op je lijstje.

En mis je nog een tip? Laat ‘m gerust achter in de reacties hieronder!