Social Networking: Door de ogen van een uitgever

0

Social communities zijn niet in het leven geroepen om adverteerders te pleasen. Maar nu ze er zijn, proberen uitgevers er toch hun weg in te vinden en adverteerders er een plek te geven. Niels de Kind (Telegraaf Media Groep) vertelt op het Corporate Social Network Congres waarom Social Networks interessant zijn.

Niels de Kind (Telegraaf Media Groep) begint met de kenmerken van een sociaal netwerk. Je profiel moet zichtbaar zijn: zodat je kan zien dat je erbij hoort. Een sociaal network is dynamisch: je kan zelf content toevoegen, en je kan contacten leggen met anderen.

Er zijn verschillende netwerken te onderscheiden. Dit zijn:
– vrienden netwerken (social communities)
– common interest communities
– relatie management tools (linked in, plaxo, Xing)
– business communities

Een sociaal network bestaat uit bouwstenen. Peter Morville heeft hiervoor ‘Het Honinggraad’ in het leven geroepen:

img_2637-450p.jpg

Niet elke sociaal network hoeft alle bouwstenen écht te gebruiken. De meeste sociale networks leggen hun nadruk op 1 of 2 van de bouwstenen. Hieronder enkele voorbeelden.

honingraad

Welke gebruikers heb je nu voornamelijk in de sociale netwerken: jongeren zijn sterk vertegenwoordigd, maar ook onder ouderen neemt het gebruik sterk toe.

bezoek sociale netwerken

Waarom zou je nu eigenlijk mee doen aan social networking? De belangrijkste reden is beroemd worden, maar direct daarna volgen vrienden maken en met deze vrienden contact maken.

Waarom zijn sociale netwerken interessant voor een uitgever? Je kan goed binding krijgen met een individu of groep, je weet aan welke profielen de bezoekers voldoen en het is een dynamisch gebeuren; mensen zorgen zelf voor de ‘reclame’ als ze ergens tevreden over zijn. Een nieuw fenomeen wat interessant is Google’s ‘Open social’. Zo gaat Hyves op deze manier een deel van haar database openbaar maken, waardoor je zonder dat je zelf een site hoeft te beginnen, wel toegang hebt tot deze doelgroep.

Doelstellingen voor TMG zijn:

doelstellingen gebruik online communities

Een social community is voor een uitgever/adverteerder nog veel belangrijker dan een social network omdat de content wordt gemaakt door maar 0,1% evangelisten en 1% reageerders. Dit zijn de speerconsumenten. Terwijl bij de community de conversie veel hoger is. Hier praten we over percentages van rond de 50%. En dit geeft je de kans om anders met je boodschap om te gaan.

TMG vindt sociale netwerken erg interessant. Ze nemen zelf deel in een aantal social communities:

social communities

Ook bepaalde merken kunnen een plek krijgen in de communities. Het betreft hier wel vooral de niet ‘commerciële’ instellingen. Er zijn wel cases van commerciële bedrijven zoals de Postbank in Habbo Hotel. Ontwerp je eigen billboard voor je eigen BizzNizz was hierbij een groot succes. Hier is een relatie te leggen naar ‘hoe word ik beroemd?’

Het adverteren in een social network heeft grote voordelen volgens De Kind. Je krijgt toegang tot moeilijk bereikbare doelgroep via een door (tieners) gerespecteerd en geaccepteerd medium. Je hebt tevens te maken met een pure en loyale doelgroep. Als het leuk is, dan krijg je een goed viraal effect en user generated conten heft een hoge acceptatie. De effectiviteit van campagnes is groot met een groot respons.

niels de kind

De Kind eindigt met de conclusie dat het inzetten van social networksites soms veel beter is dan ‘standaard advertenties’ omdat je een persoonlijke relatie aangaat met de gebruikers, als je een downloadbaar element toevoegt aan de profielpagina. De content wordt door de community zelf geschreven waardoor de kans op respons en het praten over het merk vergroot wordt.

Frankwatching heeft uitgebreid verslag gedaan van de Corporate Social Networking conference. Dit zijn de andere artikelen: