Betrek de consument bij je merk

0

Eén van de grote krachten achter Web 2.0 is dat het mensen verzameld in groepen, en groepen mensen weten en kunnen samen meer. Het zogenaamde ‘wisdom of crowds’ principe. Over hoe je dit principe kunt toepassen op zakelijk gebied, sprak Sander Dullaart van Favela Fabric tijdens de Corporate Social Network Conference.

“Een goede presentatie is als de rok van een vrouw, hij moet niet te lang zijn. Maar als hij te kort is, is het ook niet interessant meer.”

sander dullaartHiermee opende Sander Dullaart de eerste presentatie in de marketingworkshop tijdens de Corporate Social Network Conference, die plaats vond in Amsterdam. Op een prachtige locatie overigens, vanuit het raam zagen we de Dam en het vrijheidsmonument liggen. Niet dat we veel tijd hadden om uit het raam te staren want Dullaart wist goed tempo in zijn verhaal te houden. Helaas vergat hij soms om zijn punt geheel duidelijk te maken voor mensen die minder op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen op het web.

Vervolgens had Dullaart een inleiding over zijn eigen social network ervaringen. Enkele vakantiefilmpjes werden afgewisseld met screenshots van de profielpagina’s die Dullaart bezit, en vormden een inleiding op het eerste deel van de presentie die zich voornamelijk richtte op de kracht van groepen en succesvoorbeelden uit de praktijk: van de fans van Star Trek die zelf hun eigen serie voorzetten nadat de productiemaatschappijen hadden besloten te stoppen, tot aan Dove, die veel lof oogstte voor hun nieuwe positionering rondom normale vrouwen. En die daar later weer veel kritiek voor kreeg omdat moederbedrijf Unilever ook eigenaar is van Axe, een merk dat er duidelijk een iets ander beeld op na houdt wat betreft vrouwen. Dit had tot gevolg dat iemand op het idee kwam om de volgende mash-up te maken van reclame-uitingen van beiden merken. ‘Talk to your daughter before Unilver does’.

Accepteer cookies

Volgens Dullaart is het voor veel bedrijven belangrijk om rekening te houden of gebruik te maken van de kennis die groepen mensen hebben, zoals beschreven in het boek ‘Wisdom of Crowds’ van James Surowiecki.

Zo is er in China de trend gesignaleerd dat mensen zich via internet verzamelen in groepen die allemaal dezelfde flatscreen willen kopen. Vervolgens spreken ze af bij een winkel en lopen ze tegelijk de winkel in om zo groepskorting te krijgen van wel 20 of 30 procent.

Chinese Group Buying2

Groepen mensen kunnen dus meer. Maar hoe krijg je consumenten nu zo gek dat ze zich ook daadwerkelijk gaan inzetten voor jouw bedrijf? De eerste stap is waarde creëren voor de mensen die je wil betrekken, wat halen zij eruit? Ten tweede is het zaak om een dialoog op gang te krijgen tussen gebruikers. De meest actieve mensen daarvan moet je waarderen en aan je binden en vervolgens samen werken aan oplossingen voor je product, merk of bedrijf.
Favela Fabric heeft dit zelf gedaan voor het KLM BlueLab project waarmee KLM het MKB aan zich wil binden. Favela Fabric creëerde een medewerker (een acteur) en lieten deze filmpjes maken over de KLM en de acties van BlueLab. Verder zijn er meerdere KLM medewerkers die dagdelen beschikbaar maakten om actief antwoord te kunnen geven op vragen van gebruikers. Cijfers over de daadwerkelijke opbrengst van het project zijn nog niet vrijgegeven omdat het project nog lopende is, maar volgens Dullaart heeft het BlueLab 4.000 gebruikers.

En hier dan ook een persoonlijke kritische kanttekening, zou de hoeveelheid geld die in dit project word gestoken ook daadwerkelijk evenredig zijn aan de opbrengst? Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke cijfers!

 

Frankwatching heeft uitgebreid verslag gedaan van de Corporate Social Networking conference. Zie verder: