Innovatie

Trends voor 2010: wat gaat het worden?

0

Het is weer zover, het is tijd voor de trends voor 2010. Vorig jaar hebben we de trends voor 2009  op democratische en crowdsourcing wijze vastgesteld, met andere woorden: samen met de lezers van Frankwatching. Iedereen kon de trend die hij of zij meende te zien in de reacties voordragen als trend voor 2009. Ook dit jaar gaan we zo de trends voor het volgende jaar vaststellen. Maar eerst kijken we terug op wat we vorig jaar dachten dat 2009 ons zou brengen.

Terugkijkend: de vier hoofdtrends van 2009

Vorig jaar zijn er vier trends naar voren gekomen:

In het inleidende artikel, waarbij ik lezers vroeg om hun trends voor 2009 te melden, haalde ik als voorbeeld Google Chrome aan. Een trend, zei ik toen, zou kunnen zijn dat het marktaandeel van Chrome gestaag zou groeien en een stevige positie in de browser top 3 zou krijgen. Om het duidelijk en ook meetbaar te maken had ik deze voorspelling met redenen omkleed.

Het is heel gemakkelijk  om nu terug te kijken naar een jaar geleden om te zien wat er van Chrome geworden is, en om zo mijn voorspellende gave te toetsen. Chrome is, in de meeste overzichten die je op het web vindt, zo’n beetje de 4e browser na Internet Explorer, Firefox en Safari. Deze voorspelling is dus duidelijk niet uitgekomen.

De vier andere trends van vorig jaar behandel ik in het kort hieronder, waarbij ik je uitnodig om op- en aanmerkingen in de reacties te zetten.

Terugkijkend: Crowds en communities

In 2009 zijn crowds en communities interessant en populair gebleken. In een mooi artikel in de NY Times wordt beschreven dat ‘the crowd is wise (when it is focused)‘. De Nederlandse overheid vraagt op Antwoord voor Bedrijven bijvoorbeeld aan ondernemers om onduidelijke regels te melden en zo in 2011 de regeldruk aanmerkelijk te verminderen. En ziektekostenverzekeraar CZ vraagt aan iedereen (niet alleen klanten) om te helpen met het verbeteren van de zorg op Zorg kan altijd beter. Dit is een heel duidelijk voorbeeld van crowdsourcing dat, volgens CZ, ook zal blijven bestaan. Er wordt zelfs reclame voor gemaakt op tv.

Terugkijkend: Mobile Here, Mobile There, Mobile Everywhere

Op mobiel gebied is er duidelijk het een en ander gebeurd. De introductie van de toestellen met Android en de augmented-realitytoepassingen van Layar (omnder meer ING en Funda) hebben veel aandacht van de pers gehad. Ook de iPhone App Store heeft nu meer dan 100.000 apps met meer dan 2 miljard downloads. Augmented reality is heel duidelijk de trend (of moet je hype zeggen?) van 2009 geworden.

Ook op Picnic was er voldoende aandacht voor Mobile, onder andere in de presentatie van Tomi Ahonen over mobiel als 7e massamedium. Ook in 2010 zal mobiel blijven groeien en een steeds prominentere rol gaan spelen.

Terugkijkend: Het Merk “IK”

Onder de titel Het Merk “IK”, oftewel: hoe kan ik geld verdienen met mijzelf zijn, beschreef ik zaken als online reputatie en de waarde die mijn informatie heeft voor bedrijven. Hoe meer (goede) CV’s er op Monsterboard staan, des te waardevoller is deze site voor recruiters. Hetzelfde geldt ook voor netwerksites als LinkedIn, Hyves en Twitter. De vraag die daarbij gesteld werd, is: kan ik geld verdienen met mijzelf zijn?

In 2009 zijn daar, volgens mij, niet zo veel activiteiten voor ontplooid. Ook op het gebied van VRM (Vendor Relationship Management) is het nogal stil in Nederland. Het Berkman Centre for Internet & Society is nog wel bezig met het Project VRM. Ik heb me voor de mailinglist ingeschreven, maar met 307 subscribers geeft me dat ook niet het gevoel dat er erg veel aan de hand is.

Terugkijkend: Social Networks

Hyves

Aantal Hyvesleden per 11 november 2009

Sociale Netwerken blijken in onverminderd populair. Vorig jaar schreef ik dat Hyves 5 miljoen gebruikers had, vandaag (11 november)  staat de teller op meer dan 9,4 miljoen leden.  Ook was 2009 het jaar van Twitter, dat een van de weinige communicatiekanalen was die ten tijde van de Iraanse verkiezingen nog gebruikt kon worden. Volgens de New York Times heeft de regering van Obama aan Twitter gevraagd om het geplande onderhoud uit te stellen, om de bevolking van Iran in staat te stellen om informatie over de protesten in Teheran te kunnen lezen en uitwisselen.  Later kwamen daar de groene avatars op Twitter bij als teken van support. Voor Twitter was dit een enorme opsteker: even het centrum van het nieuws!

Dat laat onverlet dat Twitter, Hyves en alle andere sociale netwerken ook gewoon last hebben van mensen die aanmelden, even actief zijn en als ze het gezien hebben weer verder gaan met iets anders.

Geen trends

Kia advertenties op XBOX

Kia-advertenties op XBOX Live

Daarnaast ook nog een posting over trends die geen trends waren. Bijvoorbeeld Advergaming / In Game Advertising. Het adverteren in games (In Game Advertising ) is al jaren mogelijk en ook Advergaming (zeg maar gesponsorde spelletjes) is zeker geen nieuwe ontwikkeling. Daarmee is een van de voorwaarden gedekt: er is al een ontwikkeling te zien. Waarom ik dit vorig jaar onder de ‘geen trend’ heb neergezet, is omdat ik  geen sterke ontwikkeling zag in 2008 en eigenlijk ook voor 2009 dit niet zag aankomen. Volgens mij (maar corrigeer me als ik het mis heb) is er op dit gebied niet bijster veel ontwikkeling geweest.

Ook noemde iemand WiApp. Er ging bij mij geen belletje rinkelen op dat moment en ook het internet gaf niet al te veel relevante informatie. In discussie met degene die WiApp voorstelde werd het duidelijk dat dit een product zou zijn dat snel op de markt zou komen. Geen trend dus, wel slim. Daarna nooit meer iets gehoord van WiApp. Dus zeker geen trend.

Ik kan de toekomst voorspellen

Iedereen die dat zegt moet je niet al te serieus nemen. Met toekomst voorspellen bedoel ik uitspraken die verder gaan dan: in 2010 gaat het regenen op een zaterdag of er gaat een bekende Nederlander dood. Dat is dusdanig generiek dat het geen waarde heeft. Echte en concrete voorspellingen, daar wagen weinig mensen zich aan.

Hoe stel je dan vast of iets een trend gaat worden? Wat is een trend eigenlijk? Volgens Webster is een trend: ‘a line of development’ of ‘a prevailing tendency or inclination’, met andere woorden: een ontwikkeling die zich voortzet. Er moet dus al iets zijn en dat moet zich ontwikkelen.

Maar er is wel een manier om, door goed te observeren, in te schatten, of zo je wilt ‘te voorspellen’ wat er gaat gebeuren volgend jaar. Op deze manier voorspel je de trends:  je analyseert de omgeving en de positie van de spelers in de markt.  Je weet dan wat de situatie is en welke kant de spelers zich op bewegen. Een extra stuk ‘intelligentie’ komt uit de analyse van de situatie: ontbreken er belangrijke partijen of zijn er partijen die een niet houdbare positie hebben.

Hiermee heb je geen waterdicht systeem omdat je ook niet alles weet.  Bedrijven zijn niet altijd even scheutig met informatie over nieuwe producten of innovaties. Tenzij je voorkennis hebt kan je hier slechts in geringe mate gebruik van maken. Je kunt dan denken aan bepaalde scenario’s, stel je voor dat bedrijf X op de markt komt met Y.

Maar nu voor 2010!

Mijn vraag aan de lezers is eenvoudig: help mee om de trends voor 2010 te bepalen. Wat wordt volgens jou een trend in 2010? Hierbij hoef je  geen volledige (cijfermatige) onderbouwing te leveren van de trend die je ziet. Geef aan wat jij denkt dat moet worden toegevoegd en waarom. Andere lezers kunnen daar weer op reageren via de reacties.

Alhoewel ik niet van te voren een filter wil leggen op wat wel en niet de trends voor 2010 zijn, denk ik wel dat voor dit overzicht een link met digitaal (internet, mobiel, online en/of ICT) wenselijk is. Frankwatching focust immers op de digitale trends…

Ik ga naast mijn eigen mogelijke trends (o.a. Cloudcomputing) ook jullie reacties verzamelen, analyseren en in het volgende artikel zal ik aangeven wat er tot dan toe aan trends is binnengekomen.