Inspiratie

Tomi Ahonen maakt op PICNIC goeroestatus waar

0

PICNIC is het driedaagse innovatiefestival in Amsterdam, dat plaatsvond van 23 t/m 25 september. Ook dit jaar viel er voor de mobilistas onder ons weer genoeg te genieten, zoals een keynote van een van de meest vermaarde mobiele experts: Tomi Ahonen. Hij sprak op PICNIC over ‘The Next 4 Billion” en doelde daarmee op het aantal mobiele telefoons op deze aardkloot: 4 miljard. Hij beweert dat dat aantal gaat verdubbelen, en verklaarde dit aan de hand van enkele van zijn theorieën (6 M’s, 10 C’s en het 7e massamedium), aangevuld met harde cijfers, waar ik eerder ook al uit citeerde op Frankwatching.

Waarom is het getal 4 miljard relevant? Omdat er volgens Tomi maar 480 miljoen kranten zijn, 1,5 miljard TV’s en 3,9 miljard FM-radio’s. Minder dan het aantal mobieltjes dus. Die 4 miljard subscribers hebben overigens slechts 3,4 miljard telefoons en 3,1 miljard unieke mobiele gebruikers.

Het 7e massamedium

Tomi: “Na print, recordings, cinema, radio, tv en internet is mobiel het 7e massamedium. Mobiel kan wat alle voorgaande massamedia kunnen, en meer. Kijk ook maar eens naar de omzetten: ringtones hebben bijvoorbeeld al een omzet van 5 miljard dollar. Alleen op mobiel! Wie komt met het argument dat screensize problemen geeft of het keybord lastig is, heeft het niet begrepen. Uiteraard kun je een boek beter schrijven op je pc, maar de mobiel heeft 7 unieke inputs, zoals een camera, motion detection, LBS etc. Maar de andere media blijven uiteraard bestaan. Mobiel is alleen de grootste opportunity, met zeven unieke eigenschappen.

P1040405

De tien C’s van Mobiel

Dan komt in razend tempo Tomi’s lijstje met de 10 C’s voorbij. Voorheen waren het de 8 C’s, maar – en daar ben ik best trots op – ik gaf hem de 9e C van Context en toen bedacht hij zelf nog de 10e C van Cyber. In zijn blog over de 10 C’s is hij zo aardig mijn naam bij de 9e C te noemen.

Hier het lijstje:

 1. Communication (bellen) vanaf 1979P1040407
 2. Consumption (mobile internet) 1998
 3. Charging (payments) 1999
 4. Commercials (mobile advertising) 2000
 5. Creation (camera etc.) 2001
 6. Community (sociale netwerken) 2003
 7. Cool (fashion phones) 2005
 8. Control (remote control) 2007
 9. Context (LBS etc.) 2008
 10. Cyber (all connected machines etc.) 2009

Leuk dat hij bij de 9e C ook nog het Nederlanse voorbeeld van Layar noemde. (Die op de laatste PICNIC-dag de Vodafone Mobile Clicks hoofdprijs van 75.000 euro won, maar dat terzijde).

De zes M’s van Mobiele service

Tomi noemt vervolgens zijn theorie van de 6 (voorheen 5) M’s voor mobiele service, die hij in 2002 voor het eerst, samen met Barret, publiceerde.

 1. Movevent (location) .
 2. Moment (time)
 3. Me (personalisation)
 4. Multi User (community)
 5. Money (payments)
 6. Machines (automation)
 7. > Mood? Tomi noemde mood niet, maar ik ben zo vrij om te hopen dat Mood een volgende M wordt. Via Twitter kun je bijvoorbeeld snel zien wat je sociale netwerk om je heen doet, denkt en voelt.

Tomi probeert vervolgens de zaal te provoceren: “Er zijn nu 6,7 miljard mensen in de wereld en 4 miljard telefoons. Waarom voorspel ik dus niet 2,7 miljard extra mobieltjes maar 4 miljard? Zoveel mensen zijn er niet eens op aarde! Dat komt doordat mensen meer dan 1 telefoon gaan gebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar de Oekraïne, dat nu al een penetratie heeft van 140%, en blijft groeien met 5 tot 12 % per jaar.  Bij een penetratie van 120% moeten er in ieder geval al veel mensen met dual subscriptions zijn, en dat zien we dus  nu al in veel landen. Ook moeten er telefoons komen voor de vele analfabeten op deze planeet, willen we the next 4 billion halen.”

Hij voorspelt dat telefoons die straks beter/sterker zijn dan de huidige iPhone 3GS over 4 jaar speelgoed voor onze 9-jarige kinderen zullen zijn. Want de telefoons blijven beter worden.

Zijn prognose: “De volgende 4 miljard telefoons zullen niet verbonden zijn met het internet zoals we dat nu kennen. Het wordt mobile only. De generatie die dat koopt zal verslaafd zijn aan sms.” Maar de grootste mogelijkheid is volgens Tomi mms. Daar valt nog heel veel winst te behalen. Dit laat hij zien met een mms-autobandencampagne van BMW auto’s, die een conversie behaalde van 30%. De kosten waren 125K, de opbrengsten 45 miljoen.

Tomi Ahonen

Tomi Ahonen

Een presentatie van 30 minuten on steroids van Tomi, waarin hij enkele van zijn oude stokpaardjes bereed maar deze wel voorzag van een verfrissende update. De presentaties daarna refereerden veelvuldig aan hem. Tomi was naar mijn mening een van de hoogtepunten van PICNIC09. En ook de andere bezoekers in de volgepakte hal dachten daar zo over, getuige de twitterstream.