Innovatie

Speech recognition: de volgende grote stap voor jouw website?

0

Met stemcommando’s een koffiezetapparaat bedienen, daar kijkt over een paar jaar niemand meer raar van op. Voice control is volgens Gartner sterk in opkomst en het (thuis)gebruik van stemtechnologie gaat binnen een aantal jaren doorbreken bij het grote publiek. Grote tech-bedrijven geven aan te blijven investeren in het verbeteren van spraakherkenning. Het gebruik van speech recognition op websites is in lijn met deze ontwikkelingen. Maar hoe gebruiken bezoekers straks jouw website? En hoe richt je een website daarop in?

Hoe spraakherkenning werkt

Spraakherkenning is software die de gebruiker in staat stelt om via spraak met (mobiele) apparaten te communiceren. Simpel gezegd, een toepassing waarmee woorden of zinnen in een gesproken taal omgezet worden naar leesbaar formaat.

Speech recognition kan voor ​​diverse doeleinden gebruikt worden, zoals call routing, speech-to-text-verwerking, voice dialing, voice search en eenvoudige data entry. De meest bekende en bestaande voorbeelden van spraakherkenningstoepassingen zijn Google Voice Search, Siri en Amazon Echo.

Spraakherkenning op je website

De voorwaarde die nodig is om spraakherkenning te laten werken, is een microfoon. Dit zit vaak standaard op smartphones en tablets, maar niet op desktop-computers. Wil je spraakherkenning aanbieden op je website, dan is dit dus iets om rekening mee te houden. Dit kun je bijvoorbeeld ondervangen door adaptive webdesign.

Spraakherkenning op je website kan in grote lijnen gebruikt worden voor drie functies:

1. Zoekfunctie

Een goede zoekfunctie op een website maakt het makkelijker voor bezoekers om snel en precies te vinden wat ze op jouw website willen doen. En het wordt nog makkelijker wanneer je als bezoeker de zoekopdracht gewoon kunt uitspreken in plaats van te typen. Want over het algemeen typen we niet zo snel als we praten. Dit wordt door Google Voice Search al in praktijk gebracht en kan ook prima werken op een website. Op het blog labnol.org laten ze zien hoe Google Voice Search op een website geïntegreerd wordt. (Let op: dit werkt alleen met microfoon. Tip: probeer met mobiel of tablet).

Iets om rekening mee te houden, is dat gesproken zoektermen vaak anders zijn dan getypte. Als je een zoekfunctie met spraakherkenning aanbiedt, is het daarom van belang om de tekstuele content op je website hierop aan te passen en vindbaar te maken voor ingesproken teksten. In het artikel ‘Google Home & voice search: 4 tips om je er nu al op voor te bereiden‘ op Frankwatching adviseert Sabine Schmetz om teksten meer conversational te maken.

2. Data entry-functie

Data entry is het invoeren van gegevens. Bij websites gaat het dan vaak om het invullen van web-formulieren. Websites waarbij dit al gebruikt wordt, heb ik niet kunnen vinden. Ik daag alle lezers dan ook uit om hiervan voorbeelden aan te dragen.

Hoewel data entry door spraakherkenning online (bij mijn weten) nog niet gebruikt wordt, is deze technologie al wel beschikbaar en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de spraakherkenningsapplicatie Dragon Dictation (iOS), waarmee je eenvoudig tekstberichten voor sms of e-mail kunt inspreken. Een nadeel van data entry via spraakherkenning kan zijn dat de invoer van langere teksten minder goed leesbaar en begrijpelijk wordt, doordat de opbouw spreektaal bevat.

3. Opdrachtfunctie

Deze laatste functie is technologisch en qua implementatie een stuk ingewikkelder dan de vorige twee en zullen we daarom minder snel gaan zien. Op het moment dat je een website opdrachten kunt gaan geven door spraak, zal het gaan functioneren als een persoonlijke assistent van jouw websitebezoeker. Wil je dit proberen in praktijk? Kijk dan eens op talater.com/annyang(Let op: dit werkt alleen met microfoon. Tip: probeer met mobiel of tablet). Een belangrijke vraag is hoe en waar je dit op je website gaat organiseren. Wil je een website die volledig afhankelijk is van de klantvraag of wil je ook prikkelen met push content?

Bij alle drie genoemde functies is het goed om spraakherkenning als optie aan te bieden. Niet iedereen wil en kan op elk moment hardop spreken.

Moet ik al beginnen met spraakherkenning op mijn website?

De huidige spraakherkenningstechnologie maakt het nog niet mogelijk om alle menselijke verbale communicatie goed te begrijpen. De huidige tekortkomingen leiden nog te vaak tot onnauwkeurigheden. Spraakherkenning zal als gevolg daarvan nog niet altijd werken zoals is bedacht. Maar de technologie ontwikkelt zich snel en zal de komende jaren steeds groter worden: de markt voor spraakherkenning wordt naar verwachting voorzien van miljarden.

Als het goed werkt, is spraakherkenning gunstig voor je websitegebruikers en een verbetering voor de online ervaring en service. Het is sneller in gebruik en het maakt het voor de bezoeker mogelijk om op een natuurlijkere manier te communiceren. Het lijkt nu de tijd om te gaan testen met spraaktechnologie voor je website. Niet omdat het morgen alledaags is, maar om straks een stap voor te zijn op de concurrentie.