Customer experience

Voice search: het effect van Siri & Google Now op SEO [onderzoek]

0

De tijd is daar dat we niet meer terug kunnen vallen op handige trucjes en manipulatie om onze websites hoog te laten ranken. Er werd al een aantal jaren gezegd dat het optimaliseren van je website voor zoekmachines meer moet draaien om de vraag van de bezoeker zo goed en volledig mogelijk te beantwoorden. Met de start van mobiele optimalisatie kwamen er ook steeds meer geluiden voor gebruiksvriendelijkheid en het maken van interessante deelbare content.

Nu kan niemand er meer onderuit. In maart van dit jaar op de SMX West wist Beshad Behzadi, Director of Search, bij Google Zurich (zie onderstaande video), ons te vertellen dat digitale voice search platforms, zoals Siri en Google Now, namelijk in twee jaar tijd uitgegroeid zijn tot 10 procent van het algehele zoekvolume op het internet. 55 procent van de tieners en 41 procent van de volwassenen zouden voice search al gebruiken op dagelijkse basis. Als dit zich op deze snelheid doorzet, zal voice search het reguliere zoeken zelfs voorbijstreven.

Accepteer cookies

Het effect van voice search

Google Search is al ver geëvolueerd voorbij het relatief simpele algoritme waarmee het ooit begon. Een paar keywords in je tekst op de juiste plekken en hoppa, daar stond je, bovenaan de lijst. Met de jaren werd dit steeds lastiger, niet alleen omdat steeds meer ondernemers het belang hiervan inzagen, maar ook omdat Google’s algoritme constant in beweging is. Nu het aandeel van voice search groeit, zullen Google en andere zoekmachines hun algoritme hieraan gaan aanpassen.

Waar twee jaar geleden de meeste voice search-platforms nog in 20 procent van de gevallen fouten maakten in het oppikken van je vraag, is het aantal errors volgens Behzadi ondertussen teruggedrongen naar 8 procent. Dagelijks maken er al miljoenen mensen gebruik van, maar met de snelheid waarop het zich ontwikkelt zal het in no time de voornaamste manier worden om te zoeken.

when_do_we_use_voice_search

Afbeelding via Googleblog.

Voice search versus text search

Dit betekent ook een heel andere manier van zoeken. Een potentiële klant zal namelijk niet aan zijn telefoon vragen: “Laptop kopen”, maar zal zijn vraag specifieker stellen, zoals hij dat ook in het echt zou doen. “Waar kan ik het beste online een kleine laptop kopen?” Voice search-platforms herkennen vervolgens niet alleen de vraag, maar ook de context en intentie die hierachter verscholen ligt. Dit is wellicht het grootste verschil tussen spraak en tekst. Spraak heeft automatisch een sterkere intentie.

De short tail-zoekwoorden die we gebruiken voor text search bestaan over het algemeen uit twee of drie woorden en geven weinig weer over onze intentie. Als ik zoek op ‘golden retriever’ weet eigenlijk niemand of ik graag een golden retriever wil kopen, plaatjes zoek van een golden retriever of morgen een spreekbeurt moet houden over een golden retriever. De intentie van de vraag wordt daarom van grotere invloed dan losse zoekwoorden. ”Wat is een golden retriever?” of ”Waar koop ik een golden retriever?”, zullen namelijk geheel verschillende zoekresultaten geven.

Als ik zoek op ‘golden retriever’ weet eigenlijk niemand of ik graag een golden retriever wil kopen, plaatjes zoek van een golden retriever of morgen een spreekbeurt moet houden over een golden retriever.

We zien dat Google hier al een eerste stap in heeft gemaakt met het aanbieden van ‘rich answers’. Google’s rich answers zijn antwoorden op veelgestelde vragen die in de meeste gevallen bovenaan op de zoekpagina worden getoond. Het doel van ‘rich answers’ is vooral om de smartphonegebruiker op snelle wijze van informatie te voorzien. Volgens een studie van Stone Temple Consulting is het aantal rich answers tussen 2014 en 2016 al verdubbeld. Je kunt je voorstellen dat dit met de opkomst van voice search alleen nog maar verder zal groeien.

questions-google

Nieuwe optimalisatie-strategieën: 3 tips

Nieuwe manieren van zoeken betekent nieuwe manieren van optimaliseren. Ik heb drie tips op een rij gezet, waarmee je je website alvast kunt voorbereiden op de enorme shift die er gaat ontstaan in de wereld van SEO.

1. Gebruikers willen snel antwoord op hun vraag

Het is ten eerste belangrijk om te begrijpen dat de mensen die voice search gebruiken vaak snel antwoord willen op hun vraag. Ze willen het dichtstbijzijnde Italiaanse restaurant vinden, omdat ze nog even snel een hapje moeten eten, of ze vragen zich af of er vanavond iets te doen is in de stad. Zij zullen daarbij over het algemeen gebruikmaken van voice search via hun mobiele telefoon. Het is daarom nu meer dan ooit belangrijk om je website te optimaliseren voor mobiele gebruikers.

2. Maak gebruik van microdata

Gebruikers van voice search zijn vaak op zoek naar een plek of bedrijf bij hen in de buurt. Voice search-platforms herkennen de locatie van de gebruiker en zullen de zoekresultaten hierop aanpassen. Om het makkelijker te maken voor voice search om jouw bedrijf eruit te pikken, zal de zoekmachine kijken naar de zogenaamde micro data van de website. Hier kunnen dingen gevonden worden zoals de locatie van je bedrijf, het telefoonnummer, contactinformatie enzovoort.

3. Focus je optimalisatie meer op long tail-zoekwoorden

Voice search-gebruikers verwoorden hun zoekopdrachten namelijk over het algemeen in een vragende vorm. Woorden als ‘wat’, ‘wie’, ‘waar’ en ‘waarom’ worden daarmee een stuk belangrijker. Dit betekent ook dat het zoekwoordenonderzoek een heel ander proces wordt, waarbij er nagedacht moet worden over welke vragen gebruikers kunnen stellen waar jij het antwoord op hebt. Een simpele methode om ervoor te zorgen dat je rechtstreeks antwoord kunt geven op deze vragen, is door het opstellen van een FAQ-pagina. Voice search zal hierdoor sneller antwoord kunnen vinden, omdat je deze al duidelijk aanbiedt in plaats van verstopt in de algehele content.

why_do_we_use_voice_search

Afbeelding via Googleblog.

De toekomst van voice search

Ondanks dat vele mensen het nog te ongemakkelijk vinden om in een openbare ruimte tegen hun telefoon te praten, is het voor de jongere generatie al geheel normaal. Wij zijn er daarom van overtuigd dat voice search het op termijn gaat winnen van het reguliere zoeken. Zijn we met z’n allen niet constant op zoek naar nieuwe manieren om ons leven makkelijker te maken?

Voice search is de ideale tool waarmee je snel en efficiënt de informatie kunt verkrijgen die je wilt hebben. De volgende stap? Volgens de tieners en volwassenen die mee hebben gedaan aan het onderzoek van Google: een pizza bestellen met behulp van voice search!

Afbeelding intro met dank aan 123RF.