Social media

LinkedIn in 2018: de trends & 5 nieuwe functionaliteiten

0

Het nieuwe jaar is begonnen en als het goed is heb je jouw marketing- en contentstrategie voor dit jaar al op de plank, toch? Maar… heb jij hierin ook rekening gehouden met de belangrijkste ontwikkelingen bij LinkedIn? Er zijn namelijk wat dingen die je als marketing- of communicatieprofessional zou moeten weten om je B2B-strategie tot een (nog) groter succes te maken.

Voordat we een blik werpen op de op handen zijnde wijzigingen in 2018, nemen we je eerst mee in twee belangrijke trends op LinkedIn. Twee ontwikkelingen die weliswaar zijn gestart in 2017, maar die zeker in 2018 verder vorm gaan krijgen!

1. Op zoek naar de heilige graal: het algoritme

De eerste ontwikkeling die wij zien is dat de hoeveelheid content én de kwaliteit van de content in de tijdlijn enorm is toegenomen. En dus rijst de vraag: Hoe onderscheid je jezelf of jouw bedrijf in dit speelveld? Meer en meer mensen gaan daarom op zoek naar de heilige graal van LinkedIn. Want hoe werkt dat algoritme nou? Een exact antwoord is er niet, omdat het een grote black box is waar continu optimalisatieslagen plaatsvinden. Het afgelopen jaar merkte je daar best veel van op LinkedIn. Want waarom krijg je bepaalde updates van personen en bedrijven áltijd in je timeline te zien en van andere personen binnen je netwerk helemaal niet? En waarom worden bepaalde LinkedIn Pulse-blogs tegenwoordig nauwelijks meer verspreid in je netwerk?

Het begint natuurlijk allemaal met het maken van goede, maar vooral relevante (!) content voor jouw doelgroep/netwerk en volgers van je company page. Sluit jouw boodschap aan bij je doelgroep, dan is de vorm waarin je dit deelt ook nog eens allesbepalend. Een bericht op LinkedIn kan namelijk op tig manieren worden opgeschreven en vormgegeven.

Het begint allemaal met het maken van goede, maar vooral relevante (!) content voor jouw doelgroep/netwerk en volgers van je company page.

Dit valt ons de laatste tijd op

  • LinkedIn houdt de bezoekers graag op het platform. Updates met externe links worden daarom consequent minder hoog gerankt en dus uitgeleverd. Toch een externe link erbij plaatsen? Doe het dan in de commentaren.
  • Updates die binnen één uur na plaatsing veel engagement halen, worden hoger gerankt en vaker uitgeleverd. Hier kun je zelf mee experimenteren door bijvoorbeeld relevante personen te taggen of het tijdstip van plaatsing te variëren. In navolging van bijvoorbeeld Facebook zie je hierdoor nu ook op LinkedIn-groepen opduiken waarbij de leden elkaars content delen of liken om zo maximaal effect te sorteren. Nuttig? Dat is de vraag. Wij geloven erin dat kwaliteit het altijd wint van kwantiteit. Als je dit dus doet of je hierbij aansluit, wees je dan wel bewust van het beeld wat jij creëert in je eigen netwerk.
  • Updates met alleen maar tekst domineren steeds vaker de tijdlijn. Denk hierbij aan updates met levensverhalen en/of ondernemerslessen van bijvoorbeeld Josh Fechter, Michaela Alexis of de Nederlandse Mirta Botterman. Hun recept? Korte verhalen in een update gegoten (tot 1.200 tekens), startend met een prikkelende vraag of anekdote, geen afbeeldingen, geen links en hashtags.
  • Het algoritme is erg lief voor native video (bruggetje)!

2. Native video = vloggende professionals

Bekijk een socialmedia-overzicht en je weet, video is de toekomst. Waar alle andere platformen de afgelopen jaren video integreerden, was het wachten op LinkedIn. In augustus 2017 was het zover en werd native video op grote schaal uitgerold op LinkedIn. Native wil zeggen dat de video binnen het platform wordt geladen en afgespeeld. Je hoeft hiervoor niet meer naar een andere site zoals YouTube of Vimeo. Voor LinkedIn een mooie manier om de bezoekers op het platform te houden. Voor jou is het een unieke kans om laagdrempelig kennis te delen, maar ook om bewegend beeld van jezelf te verspreiden en zo je online brand nóg completer neer te zetten.

Ook voor bedrijven geldt het advies om aan de slag te gaan met de kennisdragers in, en gezichten van, de organisatie. Vloggend personeel wordt gewoon één van de trends van 2018 op LinkedIn! Wie kunnen er beter/geloofwaardiger vertellen over de organisatie en zijn producten/dienstverlening dan de belangrijkste ambassadeurs, de medewerkers?! Laat zien dat jij de benodigde kennis in huis hebt om je (potentiële) klanten te helpen!

Ook voor bedrijven die te kampen hebben met veel vacatures, geldt dat video een prominente plek zou moeten krijgen in de employer branding-strategie. Laat je medewerkers het verhaal vertellen over je organisatie, de gemiddelde werkdag of het team waar iemand zou komen te werken. Dat zegt veel meer dan een gemiddelde vacaturetekst. Zie bijvoorbeeld deze video.

linkedin trends vlog CSU

Een paar tips voor video op LinkedIn

  • LinkedIn ondersteunt vierkante video! Maak hier gebruik van, want door het gebruiken van vierkante video’s neem je 78 procent meer ruimte in beslag dan met een rechthoekige video op je mobiel.
  • Gebruik altijd ondertiteling in je video. De meeste mensen gebruiken LinkedIn namelijk zonder geluid, dus trigger ze met je ondertiteling! En maak je ondertiteling wel leesbaar en groot genoeg, want circa 60 procent van de gebruikers kijkt op zijn telefoon.
  • Zorg (ook al is het een stil medium) wel voor goed geluid. Dus neem je buiten of op een rumoerige plek op, dan wel mét microfoon.

En dan de nieuwe functionaliteiten! Wat gaat LinkedIn de komende tijd uitrollen?

1. Native video voor bedrijven

Nu de uitrol van native video voor professionals grotendeels is uitgerold, komt LinkedIn in de komende periode met native video voor company pages. We zien hier al wat tests mee op de eigen kanalen van LinkedIn, maar we hebben het ook al gezien bij een aantal grote bedrijven zoals ABN AMRO.

De uitrol van dergelijke features gebeurt altijd in batches, en natuurlijk staan de ‘grotere’ bedrijven eerst in de rij. De verdere uitrol gebeurt redelijk willekeurig. Wanneer jouw bedrijf hier in 2018 mee aan de slag kan, weet je dus niet.

Wees voorbereid op de uitrol van video het komende jaar, want native company-video’s zullen naar verwachting vaker uitgeleverd worden aan je volgers.

linkedin trends native video

linkedin trends abnamro

2. Skills en The LinkedIn Magnet

Een nieuwe tool die binnen LinkedIn uitgerold gaat worden en voor grote veranderingen en kansen zal zorgen is The LinkedIn Magnet. Kort uitgelegd werkt het als volgt. Als je een update (mobiel) plaatst, kun je straks bepaalde contacten naar je bericht ‘toetrekken’. Je wil bijvoorbeeld mensen met de skills ‘marketing’, ‘communicatie’ en ‘sales’ jouw update laten zien. Bijvoorbeeld omdat je hun mening over een bepaald topic wil horen, of omdat je prospects in een bepaald vakgebied wil bereiken. Dan kun je personen met die skills letterlijk aantrekken door de magneet op deze woorden in te schakelen. Je update komt dan tevoorschijn bij de mensen in jouw netwerk die de geselecteerde skills hebben toegevoegd in hun profiel.

linkedin trends linkedin magnet

Op LinkedIn heeft iedereen de mogelijkheid om 50 skills toe te voegen. Wil je in contact komen met interessante mensen op jouw vakgebied of nieuwe klanten? Maak dan een bewuste keuze welke skills je toevoegt op je eigen profiel. In onderstaand bericht van Melonie Dorado zie je dat ze mensen wil aantrekken die meer weten over digital marketing, entrepeneurship en marketing. Omdat Judith de skill marketing heeft ingevuld in haar profiel, én ze Melonie volgt, komt dit bericht in haar notificaties en/of tijdlijn. Dit bericht ziet er dan zo uit:

linkedin trends linkedin magnet2

Op dit moment heeft slechts een geselecteerde groep testgebruikers de beschikking over de LinkedIn Magnet. De verwachting is dat in 2018 de tool wordt uitgerold bij alle members. Lees er alles over of bekijk het filmpje met uitleg op de site van Vengresso.

Meer weten over nut en noodzaak van de skills op je profiel? Bekijk dan deze video met uitleg van Sebastiaan.

Accepteer cookies

3. Carrousel Ads

Van Marcel Molenaar (country manager LinkedIn Benelux) vernamen wij dat LinkedIn in 2018 de mogelijkheid gaat bieden om net als op Facebook en Instagram, carrouseladvertenties uit te zetten naar je doelgroep. Een mooie manier om een compleet productenpalet aan te bieden en om visueel nóg aantrekkelijkere ads aan te bieden. Houd rekening met aangepaste visuals en maak goede combinaties van producten of diensten voor deze manier van adverteren.

linkedin trends 2018 carroussel ads

4. Notificaties van jouw targetgroup

LinkedIn heeft het afgelopen jaar een onderdeel gelanceerd om notificaties van je netwerk aan of uit te zetten. Zo kun je er nu voor kiezen om specifieke meldingen uit te zetten, bijvoorbeeld verjaardagen of werkjubilea. En heb je een steeds groter wordend en actief netwerk, dan kan dat heel handig zijn. Je kunt de notificaties hier aanpassen.

notificaties linkedin trends functionaliteiten

Wat er dan nieuw is? Dat is een gerucht uit de wandelgangen! In 2018 gaat LinkedIn namelijk, naar alle waarschijnlijkheid, de mogelijkheid bieden om een soort ‘hotlist’ aan te maken van connecties van wie je de updates en blognotificaties altijd wil zien/ontvangen. Handig bijvoorbeeld om je belangrijkste klanten of stakeholders goed in het vizier te houden. Wanneer de uitrol hiervan gaat plaatsvinden en hoe dit er exact komt uit te zien, is nog niet duidelijk. Zodra we meer weten, hoor je het van ons!

5. Verdere integratie met Microsoft

Een jaar geleden kocht Microsoft LinkedIn. Een deal die volgens ons verstrekkende gevolgen kan hebben voor hoe wij met z’n allen over een aantal jaar werken. Je kunt je namelijk voorstellen dat Microsoft heel veel verbindingen kan maken tussen haar programma’s en alle data op LinkedIn. De eerste stappen van deze integratie worden zo langzamerhand al zichtbaar. Neem bijvoorbeeld de Resume Assistant, waarbij je hulp in Word krijgt bij het maken van een goed cv. Uiteraard door de data die te vinden is in LinkedIn.

resume assistant linkedin

Want waarom het wiel opnieuw uitvinden? Als soortgelijke professionals hun vaardigheden en verantwoordelijkheden al hebben omschreven, is het straks een koud kunstje om jouw cv completer te maken.

Een andere toepassing die je kunt verwachten is de integratie met Outlook, waarbij je in je mailbox gegevens uit het LinkedIn-profiel van de mailer aangereikt krijgt, of relevante LinkedIn-informatie over je aanstaande afspraak (bijvoorbeeld zijn laatste update) in je agenda.

linkedin integratie outlook

Het kan niet anders dan dat dit soort ontwikkelingen nog veel verder en sneller gaan in 2018. Wij hopen zelf op een verbeterde werking van Internet Explorer met LinkedIn, want dat laat nog wel wat te wensen over.

Zou het?

Omdat we dagelijks bezig zijn met LinkedIn, ontstaat er zo nu en dan ook bij ons weleens een idee hoe het platform zich verder kan ontwikkelen. En zo kwam het ervan dat we in oktober een suggestie deden op LinkedIn voor een out-of-officefunctionaliteit. We kregen zowaar een reactie van Jeff Weiner én heel veel bijval… Als dit er komt, heeft LinkedIn weer een paar fans erg blij gemaakt 🙂

linkedin vraag sebastiaan

Wat verwacht jij in 2018 van LinkedIn?

Zoals je leest staat LinkedIn niet stil en staat er genoeg op stapel. Heb je nog aanvullingen hierop? Laat ze gerust achter in de reacties. Wat zijn jouw verwachtingen voor 2018 en hoe kan LinkedIn hier een rol in spelen? We zijn benieuwd. Op naar een mooi nieuw jaar!