How to

Gelukkig nieuwjaar! Zo werk je in 2020 slimmer aan je doelen

0

Hoewel je goede voornemens op elk moment kunt starten, past het goed bij de jaarwisseling om terug te kijken en vooruit te blikken. Hoe zorg je dat je in 2020 slimmer aan je doelen werkt? Hier vind je onze beste artikelen over gestructureerd, efficiënt en slim werken van 2019.

Maar allereerst: gelukkig nieuwjaar!

Hoe staat het met je doelen van het afgelopen jaar? Vaak gaat het zo: in het begin werk je supergemotiveerd en heb je scherp wat je belangrijkste doelen voor het jaar zijn. Maar na een tijdje komt de klad erin – er komen dingen tussendoor, je start nieuwe projecten, en voor je het weet is het nog een vage herinnering. Weer je doelen niet gehaald? Gelukkig ligt het niet aan jou. Dit is wat van de mens een mens maakt: ‘We zijn onvoorspelbaar en we falen.’

Jaarplan per kwartaal

Wil je ondanks die wetenschap tóch aan de slag met concrete doelen voor 2020? Rick Pastoor ontwikkelde een template om aan de slag te gaan met een jaarplan. Maar: altijd met concrete, haalbare plannen per kwartaal. Zo kun je elke drie maanden evalueren én kun je vaker opnieuw beginnen, als je onderweg je focus verliest.

Prioriteiten stellen

Hoe je voorkomt dat je je focus verliest, hoef je trouwens ook niet zelf uit te vogelen. Rick schreef het boek GRIP – het geheim van slim werken. Laat je werkweken bijvoorbeeld niet bepalen door anderen, maar zet álles in je agenda. Niet alleen je afspraken, maar ook de tijd die je inruimt voor taken, reistijd, denktijd, noem maar op. Zo zie je heel snel waar je wel en geen tijd voor hebt, en word je gedwongen prioriteiten te stellen. Lees vooral Esthers artikel over het boek.

Balans tussen soorten werk

Kiezen voor je eigen agenda kan frictie opleveren, merkt Arjan Broere op. Als je collega’s bijvoorbeeld verwachten dat jij snel reageert op mail, terwijl jij ervoor kiest om twee keer per dag je e-mails te beantwoorden. Of als je tijd in je agenda blokkeert om aan een project te werken, net als zij een vraag aan je hebben. Het is belangrijk om zulke verwachtingen uit te spreken en aan te geven wat je nodig hebt om je werk te doen. Besteed ook aandacht aan de volgende vraag: is er een goede balans tussen gepland en ongepland werk?

Thumbnail-Oud-&-Nieuw-2019

Tools kunnen helpen

Een manier om e-mailverkeer en losse vragen te minimaliseren, is door slim samen te werken in documenten. In dit artikel vind je 5 gratis tools. Ook voor het bijhouden van je taken en je voortgang kun je handige tools gebruiken. In dit lijstje staan er 7.

Voorkom het weglekken van je concentratie

Oké: dan is het zo ver. Je hebt ruim de tijd om meters te maken met een project, je collega’s storen je niet en toch… Je raakt afgeleid. Er zijn vier ‘concentratielekken’ waardoor je je niet optimaal op je taak kunt richten:

  1. Te weinig prikkels
  2. Te veel interne prikkels
  3. Te weinig brandstof
  4. Te veel externe prikkels

Hoe dat precies zit met die concentratielekken en hoe je je focus weer terugkrijgt, lees je in het artikel dat Liesa Carton schreef over het boek Focus AAN/UIT.

Minimaliseer negatieve emoties

En ook als je wel je tijd goed hebt ingedeeld, handige apps hebt gedownload en je bewust bent van concentratielekken, kun je te maken krijgen met uitstelgedrag. Je wil die taak écht afronden, maar je krijgt opeens inspiratie voor een ander project of rondt eerst kleinere klussen af. Uitstelgedrag kan ook te maken hebben met je emoties. Verveling als je een taak saai vindt, frustratie als een klus niet lekker loopt of onzekerheid bij een nieuwe opdracht. Wees je bewust van deze emoties, wees niet te streng voor jezelf en los die negatieve emoties op.

Experimenteer

Hoewel veel dingen universeel zijn, is iedereen anders. Sommige dingen zullen dus minder goed voor jou werken dan andere. Experimenteer wat voor jou werkt. Mirjam Wiersma deed een jaar lang experimenten om te kijken hoe ze productiever kan werken. Minder overwerken en staand werken gaven haar bijvoorbeeld al meer tijdswinst.

Werk breinvriendelijk

Is één van je wensen voor komend jaar ‘minder stress’? Kijk dan niet alleen naar hoeveel je werkt, maar ook hóé je werkt. Niet alleen ontspanning na werktijd is belangrijk, maar ook ontspanning vinden tijdens je werk. Door breinvriendelijk te werken, bijvoorbeeld.

Op naar 2020!

Zo, dat zijn een heleboel tips. Voel je alleen al stress als je dit allemaal onder elkaar ziet? Stel dan prioriteiten: neem nog een oliebol, ga naar een nieuwjaarsborrel en begin het nieuwe jaar met frisse moed!