Loopbaan

Weg met vage voornemens, zo haal je wél je doelen in 2022 [+ template]

0

In de laatste periode van het jaar, de periode van terugblikken en vooruitkijken, worden veel goede voornemens geboren. Van gezonder eten tot een betere balans tussen werk en privé. Hoe voorkom je dat je snel weer in oude gewoontes vervalt? En hoe maak je van het nieuwe jaar het jaar dat je je doelen wél haalt? “Ga niet voor vage goede voornemens, maar maak een concreet jaarplan”, zegt Rick Pastoor, expert op het gebied van slim werken en auteur van de bestseller GRIP.

Halverwege januari is het moment dat veel nieuwjaarsplannen in de prullenbak verdwijnen. Waarom ze vaak gedoemd zijn te mislukken? Omdat ze meestal niet concreet, haalbaar en meetbaar zijn. Het is dan heel verleidelijk om na een paar weken de handdoek in de ring te gooien. Rick: “En voor je het weet is het weer december, en dan denk je: ‘Oh ja, dat zou ik allemaal doen’.”

Een concreet jaarplan dus. Daarbij denk je wellicht aan de lange termijn. Maar 12 maanden achtereen je motivatie en focus behouden is knap lastig. Ook al heb je hele concrete, haalbare plannen. Door kortetermijndoelen te formuleren, vergroot je de kans op slagen. Rick adviseert om doelen per kwartaal te hebben. “Zo kun je elke 3 maanden evalueren en makkelijk bijsturen. Ook heb je 4 keer zoveel momenten in het jaar dat je opnieuw kunt beginnen.”

Jaarplandag

Elk jaar tussen kerst en oud en nieuw blikt Rick uitgebreid terug op het afgelopen jaar, en maakt hij plannen voor het nieuwe jaar. Waarom het organiseren van zo’n Jaarplandag ook voor jou een goed idee is? “Door doelbewust terug te kijken kun je mooie en minder mooie momenten herbeleven en kom je misschien tot nieuwe inzichten. Ook kan ik alle grote gebeurtenissen in mijn eigen leven linken aan die ene dag in december. Van huis kopen tot boek schrijven”, aldus Rick.

Een jaarplan in 3 stappen

Aan de slag met je eigen jaarplan? Zo pak je dat aan.

Stap 1: terugblikken

Pak je agenda erbij en bekijk per week wat je allemaal gedaan hebt. Wat waren je hoogte- en dieptepunten? Welke doelen heb je wel/niet gehaald? Blader ook eens door al je foto’s, video’s, notitieboeken, dagboeken en social media.

Gebruik voor stap 1 dit template (download dit stappenplan eerst en dan kun je het vervolgens zelf invullen).

Stap 2: brainstormen

Maak een lijstje van wat je zou willen per categorie (werk, relatie, familie, vrienden, gezondheid en uitgaven). Dat kun je bijvoorbeeld doen op papier, met post-its, op een whiteboard of door een mindmap te tekenen.

Stap 3: formuleren

Formuleer per categorie 3 tot 5 concrete, meetbare doelen voor Q1. En maak helder wanneer je een doel hebt gehaald. Schets in grote lijnen in je jaarplan je doelen voor de drie andere kwartalen.

Samen met goede vriend en accountability partner Derk werkt Rick eind december aan zijn plannen voor 2020. In 2019 was dat met 100 anderen, op een locatie in het Utrechtse Hoog Catharijne. “Je kunt het uiteraard alleen thuis doen, maar samen is veel leuker. Zo’n accountability partner werkt ontzettend motiverend en is een goede stok achter de deur. Met Derk bespreek ik ook elke week via Skype mijn doelen en acties voor de komende week.”

Voor Rick was 2019 het jaar dat hij zijn baan als ‘binnenbaas’ bij Blendle opzegde. Zijn functie was niet langer te combineren met de activiteiten en werkzaamheden rondom het succes van zijn boek. “Het was veel en het begon te wringen. Ik heb dit jaar dus maar eens naar mijn eigen advies geluisterd.”

jaarplan maken

Foto door Laura Olsen op Unsplash.

Het geheim van slim werken

Rick spreekt onder meer op het Digital Workspace Event van Frankwatching over wat je kunt doen om je werkdag minder te laten leiden door je overvolle agenda en mailbox, en hoe je meer tijd vrij kunt maken voor dingen die er echt toe doen.

Een tipje van de sluier van zijn keynote? Sommige mensen denken dat de e-mail overload opgelost kan worden door minder te mailen of de toegang te ontzeggen, zoals dat nu gebeurt in Frankrijk, waar e-mail buiten werktijd verboden is. E-mail wordt in veel onderzoeken een van de grootste productiviteitskillers genoemd. Maar volgens Rick is e-mail helemaal niet de oorzaak van het probleem: “Ik houd van e-mail. Het is fijn dat ik gewoon asynchroon met iemand kan communiceren”.

Slaaf van het apparaat

De reden dat maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders burn-outklachten heeft, is omdat veel mensen niet goed weten om te gaan met alle prikkels die op ze afkomen. “Het probleem is dat we dwangmatig reageren, we zijn slaaf geworden van het apparaat. Het eerste wat we op een dag doen is checken of er nieuwe berichten zijn. Notificaties staan vaak standaard aan. En we zijn naïef en denken die pings wel te kunnen weerstaan.”

Ook is een gebrek aan communicatie een groot probleem. “Je denkt misschien dat je manager aan je neus kan zien dat je het zwaar hebt, maar heel vaak is dat niet zo.” Hoewel slimme digitale tools wel degelijk kunnen helpen, is het volgens Rick veel belangrijker om met elkaar in gesprek te gaan. Als werknemer moet je duidelijk en tijdig signaleren als je het veel te druk hebt en het niet goed gaat. “Vraag je manager eens naar je agenda te kijken, laat zien hoeveel tijd het allemaal kost. Misschien denkt hij of zij dan wel: ‘Holy sh*t, ik had DIT niet door’.”