Online marketing

Het geheim van slim werken: hoe ook jij vandaag nog begint

0

We leren op school allerlei vakken, theorieën en vaardigheden. Maar hoe je precies wérkt, dat moeten we zelf gaandeweg uitvogelen. Best gek, toch? In dit artikel geef ik je handvatten en slimme trucs om meer grip op je werk én leven te krijgen.

Die tips heb ik niet zelf bedacht, maar komen uit het boek ‘Grip – het geheim van slim werken’ (affiliate) van Blendle-‘binnenbaas’ Rick Pastoor. Hij maakte van slim werken zijn missie. Zijn werkwijze werkte zo aanstekelijk, dat hij besloot ‘m te beschrijven in een boek.

Ik kan niet wachten om de inzichten die ik opdeed met je te delen. Benieuwd hoe je nú grip op je werk krijgt? Kijk met me mee in het hoofd van de auteur. Ik verklap alvast: het is heerlijk om je week niet meer te laten bepalen door je inbox.

Grip op je week

We beginnen met de klapper, want aan dit hoofdstuk ‘Grip op je week’ – dat niet voor niks de helft van het boek beslaat – had ik het meeste. Pak je agenda er vast bij: het is namelijk de basis van alles. Als je ten minste gestructureerd te werk gaat:

  • Kijk vooruit. Vrijdagmiddag of zondagavond zijn handige momenten om de komende week te bekijken. Waar ga je je deze week op focussen? Zijn je afspraken nog relevant? Heb je voorbereidingstijd ingepland? Heb je genoeg tijd om acties die uit vergaderingen voort vloeien, daadwerkelijk uit te voeren? Nu is het moment om je week naar je hand te zetten.
  • Zet alles, maar dan ook alles in je agenda. Dus niet alleen je afspraken, maar ook taken die je moet voltooien. En je reistijd. Alles wat langer dan een kwartier duurt, verdient een plekje in je agenda.
  • Plan tijd in voor e-mail. Bijvoorbeeld blokken van een half uur aan het begin van je werkdag, direct na de lunch en voordat je naar huis gaat. Ik kon het zelf ook moeilijk geloven, maar je inbox hoort (meestal) niet leidend te zijn voor je werk. Het leidt je nodeloos af en is vaak de reden dat je niet toekomt aan je langetermijndoelen. Vanaf nu bepaal je zelf je prioriteiten.

Door van tevoren na te denken over je werkzaamheden, heb je er meer grip op. De ideale werkweek bestaat niet. Experimenteer daarom met je dag- en weekindeling: ben je in de ochtend of juist in de middag creatief? Forceer jezelf om dagelijks met de moeilijkste maar belangrijkste taak te beginnen (bekijk ook het praktische boek Eat that frog – affiliate). Je gaat daarna met meer zelfvertrouwen de rest van je taken af.

Grip op je jaar

Auteur Rick Pastoor is ervan overtuigd dat niet alleen het plannen van je week, maar ook het evalueren op kwartaal- en jaarniveau je productiever maakt. Daarom vind je in het boek tips om te ontdekken wat je passie, vaardigheden en missie zijn. Het formuleren van je doelen is ineens niet zo ‘zwaar’ als het lijkt. Eigenlijk hoef je ze maar aan twee vragen te toetsen: word ik er enthousiast van? En: weet ik precies (maar echt) wanneer ik ze heb bereikt?

Grip op je leven

We praten onszelf van alles aan. Ons zelfbeeld heeft meer negatieve invloed op onze productiviteit dan je misschien denkt. Ga maar na: als iets niet lukt, dan vertellen we onszelf al snel dat we er niet goed in zijn. Om daar vervolgens naar te handelen. Een denkpatroon dat jij (en je omgeving) op die manier in stand houdt. Door dit gedrag in kleine stapjes aan te passen, sta je versteld van wat je stiekem wél kunt. Het ultieme doel? Het vinden van je sweet spot: wanneer je eigen verwachting, die van anderen (baas, vrienden, familie, partner) en je energielevel goed op elkaar aansluiten.

En je begint gewoon vandaag

De tips die ik beschrijf, zijn de punten uit het boek die ik zelf direct heb doorgevoerd in mijn leven. Maar dat hoeven niet per se jouw triggers te zijn. Misschien behaal jij wel de meeste winst met je wekelijkse review, accountability-partner of slimme takenlijst. Geen idee waar ik het over heb? Lees het boek en pik de acties eruit die jou vooruit helpen. Ik weet zeker dat dit zelfhulpboek (want zo praktisch is het wel) je nieuwe energie geeft.

Boekcover Grip van Rick Pastoor.

Over het boek

Titel: Grip: het geheim van slim werken
Auteur: Rick Pastoor
Uitgever: Uitgeverij NZ
Jaar: 2019
ISBN: 9789082881202
Mediatype:
boek, 256 pagina’s
Prijs:
€18,99, paperback
Bestellen: via Managementboek (aff.)

 

 

Foto: Chen Hu/Unsplash