Online marketing

Social media het belangrijkste kanaal voor marketeers [onderzoek van HubSpot]

0

Hoe staat marketing ervoor in 2021? HubSpot deed onderzoek onder 1500 marketeers in 8 landen en in dit artikel deel ik de opvallendste uitkomsten. Dit betekent natuurlijk niet dat je moet doen wat ánderen doen, maar het kan wel inspiratie opleveren. 

Bedrijven gebruiken vooral social media voor hun marketing (primary approach). Dat kanaal staat met bijna 70% ruim bovenaan. Als tweede volgt SEO (ongeveer 40%), gevolgd door account based marketing en contentcreatie.

Dat is opvallend, want de roep om niet te bouwen op gehuurde grond wordt steeds sterker. Je hebt immers geen invloed op het algoritme van social kanalen en de platforms doen hun best om gebruikers zo lang mogelijk daar te houden (en niet te laten doorklikken).

Prioriteiten voor marketing

De marketingprioriteiten voor de komende 12 maanden liggen bij:

  1. Meer leads genereren
  2. Klanttevredenheid verhogen
  3. Brand awareness verhogen
  4. Meer deals sluiten
  5. Klantretentie verhogen

marketingonderzoek 2021 prioriteiten

Het is opmerkelijk dat deze prio’s niet helemaal overeenkomen met de doelen van marketingcampagnes:

  1. Brand awareness
  2. Sales verhogen
  3. Engagement verhogen
  4. Leadgeneratie
  5. Omzet verhogen

De meeste marketeers hebben bij het woord ‘campagnes’ de associatie social media en influencer marketing. Het is goed om te beseffen dat ook events, e-books of downloads onder marketingcampagnes kunnen vallen – en kunnen bijdragen aan je marketingdoelstellingen.

Social media het belangrijkste kanaal voor marketeers

Interessant: social media is in het afgelopen jaar de website voorbijgestreefd als het gaat om het belangrijkste kanaal volgens marketeers. Meer dan 80% zet socials in, de website blijft op 80% hangen. Vervolgens komt e-mailmarketing (ruim 60%) en contentmarketing en SEO (meer dan 40%).

HubSpot benadrukt dat strategieën die nu werken, een beperkte levensduur hebben. De dynamiek op een platform verandert immers constant, en anderen zullen je kopiëren zodra je succes hebt. Daarom is het belangrijk om mee te gaan met veranderingen en ontwikkelingen – en nieuwe kanalen.

ROI van Instagram en Facebook

Over nieuwe kanalen gesproken: partijen als TikTok en Clubhouse worden niet genoemd als het gaat om welke social platforms de bedrijven gebruiken. Het blijft bij de usual suspects, zoals Instagram (80+%), Facebook (80%), Twitter (60+%) en YouTube (net iets minder dan 60%). Niet gek, omdat volgens de ondervraagden de meeste ROI uit Facebook en Instagram komt. Opvallend: slechts iets meer dan 40% gebruikt LinkedIn, en iets minder dan 10% van hen geeft aan dat daar de meeste ROI vandaan komt.

ROI social kanalen

Toch biedt dit kansen: veel organisaties zijn kennelijk niet in staat snel te reageren op nieuwe platforms. Hoe is dat in jouw branche? Kun jij een voorloper zijn? Aan welke van jouw marketingdoelstellingen kunnen nieuwe social kanalen bijdragen? Hier vind je alvast 5 trends en inspirerende voorbeelden van bedrijven op social media.

Overigens kunnen de advertentiemogelijkheden op TikTok heel interessant voor je zijn. En wie weet zijn jouw leads wel te vinden op Clubhouse?

Marketeers zetten op social media met name de volgende tactieken in: social listening, hashtags en livevideo’s. Vooral social listening stelt je in staat om een directe relatie met je publiek op te bouwen. Zo kun je leren hoe je ze ondersteunt, kun je betrokken bij ze raken en ze veranderen in loyale merkambassadeurs.

Ook interessant

HubSpot gaat in het artikel verder in op contentmarketing, marketing automation en e-mailmarketing. Daar pik ik nog graag een paar interessante dingen uit.

Voor contentmarketing is video de belangrijkste vorm, gevolgd door blog en infographics. Het afgelopen jaar is het aantal marketeers dat contentmarketing gebruikt gestegen van 70 naar 83%. Het succes daarvan wordt gemeten door sales, webverkeer, social engagement, leadgeneratie en onsite engagement. Vooral social engagement valt op: dat wordt dit jaar als veel belangrijker gezien dan voorgaande jaren (groei van 187%).

succes van contentmarketingstrategie meten

En hoewel de meeste respondenten minder wekelijkse mails zijn gaan versturen, zag 77% van de marketeers meer engagement met e-mail in het afgelopen jaar. De focus ligt vooral op segmentatie, personalisatie en automation.

Belangrijke skills voor marketeers

Als laatste deel ik nog graag de twee skills die volgens de ondervraagden ondergewaardeerd worden, terwijl de beste marketeers er juist goed in zijn. Als eerste is dat persuasion – in copywriting en sales. De tweede skill is prioriteiten stellen. Wat doe je niet, en waar steek je juist wel extra veel tijd of geld in?

Volgens HubSpot is marketing in 2021 menselijker, creatiever, gepersonaliseerder, social driven en experimenteler. Hoe zit dat bij jou?