Online advertising

Adverteren op TikTok: zo pak je dit aan [tips & voorbeelden]

0

Dit is hét moment om als merk te beginnen met TikTok-adverteren. Ja, ook als je doelgroep ouder is dan achttien jaar. De belangrijkste doelgroep op dit socialmediakanaal zit namelijk in de leeftijdscategorie 18 tot en met 35 jaar. Maar hoe adverteer je eigenlijk op TikTok?

Om nog even een goed beeld te schetsen: op dit moment zien wij in onze data vijf miljoen actieve gebruikers in Nederland. Hiervan is maar liefst 70 procent tussen de 18 en 35 jaar. Twintig procent is 35+ en – je verwacht het niet – de kleinste doelgroep op TikTok (10 procent) is onder de 18 jaar.

Het platform is dus óók interessant voor bedrijven die zich richten op een oudere doelgroep. Zo is er zelfs een hele trend rondom gezinnen die TikTokken. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom je het als marketingkanaal wil inzetten. Lezen en TikTokken jullie mee?

Met 4 miljoen views, ruim 12 duizend klikken naar de website en honderden reacties binnen twee weken, leverde onze TikTok-campagne veel interactie en een groot bereik op.

Mogelijkheden TikTok-adverteren

Misschien denk je nu: ‘Klinkt leuk, maar wat is er allemaal mogelijk op dit platform? Welke resultaten kun je ongeveer verwachten? Kun je bestaand advertentiemateriaal gebruiken op TikTok? En is het niet heel moeilijk om toegang te krijgen tot het businessaccount?’ Logisch. Let’s dive in, then!

TikTok-adverteren-crowdmedia

Soorten TikTok-advertenties

Je kent waarschijnlijk de populaire TikTok-challenges- en dansjes wel, maar er zijn ondertussen steeds meer verschillende vormen van content die trending zijn. Deze trends zijn perfect om als bedrijf op in te spelen. Zo weten merken als Pathé, het Rode Kruis, het ministerie van Volksgezondheid en bol.com met grappige content al goed in te spelen op de beleving van hun doelgroep. Dansen, het delen van tips en comedy-sketches zijn thema’s die goed scoren.

@minvws

Wanneer moet je in quarantaine? alleensamen

? origineel geluid – Ministerie van VWS

Accepteer cookies

Hoe komt het nou dat deze creators of bedrijven het goed doen? Wat zorgt ervoor dat hun video’s zo goed worden bekeken? Het antwoord is niet heel ingewikkeld: op het juiste moment meedoen aan trends, veel content plaatsen (volume creëren) en deze op je doelgroep afstemmen. Top! Je hebt een TikTok gemaakt, maar hoe zet je deze vervolgens in als advertentie?

Net als op Facebook, LinkedIn, Instagram of Snapchat heeft TikTok een eigen business manager voor je advertenties. Het businessaccount is op dit moment het meest vergelijkbaar met dat van Snapchat. Wel zijn de advertentiemogelijkheden net iets anders dan op alle andere kanalen. De advertenties die je kunt inzetten op TikTok zijn:

1. In-Feed Video

In-Feed Video’s zijn advertenties die voorbijkomen op je tijdlijn. Ook wel de ‘For You Page’ genoemd. Dit is de meest gebruikte advertentievorm op TikTok. Ze lijken namelijk het meest op gewone TikToks. Het enige verschil is dat je een doorklikbutton naar je website, app of social kanaal kunt toevoegen. Daarnaast is het de goedkoopste manier van adverteren op TikTok vergeleken met de andere mogelijkheden.

In_Feed_Video_TikTok

Foto: TikTok

2. Tile Experiences

Tile Experiences zijn een soort In-Feed Video’s, maar dan speciaal gericht op het uitlichten van meerdere producten. Zo verschijnen er onderaan je video extra tegels waar je producten in kunt hangen, die weer doorlinken naar je website. Zo kun je net wat meer van je product in detail laten zien, dan alleen in een TikTok-video.

Tile-Experiences-TikTok

Foto: TikTok

3. Brand Takeover

Met een Brand Takeover trek je gelijk de aandacht. Deze komt namelijk als eerste tevoorschijn wanneer iemand de app opent. Dit kan een gifje of een video van 3 à 5 seconden zijn, die door linkt naar je website. Dit is een ad die je niet kunt overslaan. Adverteren met een Brand Takeover is exclusief per categorie (branche). Dit betekent dat maar één merk een bepaalde categorie voor 24 uur kan overnemen. Gedurende die 24 uur heb je dus geen concurrentie.

4. TopView

Een TopView lijkt op een Brand Takeover. Ook deze verschijnt gelijk als je de app opent. Het grote verschil is dat een TopView eruitziet als een In-Feed Video. Daarnaast kun je langere video’s plaatsen dan wanneer je voor een Brand Takeover kiest. Hierdoor voelt het meer als een echte TikTok dan een advertentie.

TopView_TikTok

Foto: TikTok

TikTok-adverteren: wat levert het op?

Adverteren op TikTok, wat levert je bedrijf dat nu eigenlijk op? Het voordeel is dat er nu nog niet veel adverteerders actief zijn op het platform. Minder dan 4 procent van de socialmediamarketeers (wereldwijd) gebruikt TikTok in de marketingstrategie. In Nederland is dit percentage nog lager. Dit komt ook grotendeels doordat adverteren in Nederland nog erg moeilijk is. Er zijn nog maar weinig Nederlandse bedrijven die hier gebruik van (kunnen) maken. Voordeel: je kunt met jouw campagne nog relatief goedkoop impact maken!

Zo heeft de app op dit moment een engagement rate van 29%. Dit is veel hoger dan bijvoorbeeld op Instagram (5-10%). Hoppa! Maar ook resultaten als CTR’s, CPM’s en CPV’s op TikTok doen je versteld staan. Om je een goed beeld te geven, heb ik wat voorbeelden op een rij gezet van TikTok-campagnes.

Even een voorbeeld

Recent lanceerden we de eerste TikTok-campagne voor Landstede MBO, gericht op de jongere doelgroep (13 -24 jaar). Het was vooral een pilotcampagne om bereik en engagement generen, maar ook om te kijken hoe deze – moeilijk te bereiken – doelgroep zou reageren op de content van Landstede MBO op TikTok.

Dit hebben we gedaan door in te spelen op de TikTok-trend ‘This or That’. Bij deze trend draait het om het maken van een keuze. Daarnaast hebben we gekeken naar de landschappen (opleidingen) van Landstede MBO en hier is de keuze reuze! We hebben ervoor gekozen om in de TikToks de verschillende landschappen te laten zien, door een aantal keuzes voor te leggen. Bij deze keuzes benadrukken we de landschappen door met verschillende passende uniformen en/of achtergronden te werken. Zoals te zien is in onderstaande In-Feed Video waar de keuze tussen de landschappen Gezond & Wel en Handel & Commercie werd gemaakt.

Accepteer cookies

Zo zijn er in totaal tweeëntwintig In-Feed Video’s gemaakt waar steeds twee verschillende landschappen werden uitgebeeld. Omdat het een pilotcampagne was, hadden we KPI’s opgesteld op basis van TikTok-data.

Doordat we nauw contact hebben met TikTok is dit mogelijk. Onze verwachting was ruim een half miljoen views, een CPM van twee euro, een CPC van tien cent en ruim zesduizend klikken. Of dat gelukt is? Nou en of!

Met vier miljoen views, een CPM van 0,29 cent, een CPC van elf cent, ruim twaalfduizend klikken naar de website, 51 duizend likes en honderden reacties binnen twee weken, leverden de advertenties veel interactie en een groot bereik op.😵

Resultaten video’s

En dit zijn alleen nog maar de resultaten van het TikTok-kanaal van Landstede MBO zelf. Naast het eigen kanaal, hebben we ook op de kanalen van TikTok-influencers (nano- en micro-influencers) video’s ingezet. Deze werden aan de hand van een briefing zelf ontwikkeld door de TikTokkers en na goedkeuring op hun eigen kanaal geplaatst. Dit zorgde niet alleen voor nog meer bereik en klikken, maar hierdoor kwamen we ook echt in de belevingswereld van de doelgroep.

Dit zorgde voor spontane content die paste bij de doelgroep, maar ook voor meer geloofwaardigheid, omdat de content niet alleen vanuit Landstede zelf kwam.

@izaak_mbungu

Ga naar www.landstedembo.nl voor meer informatie over dit landschap of drop je vragen over dit landstede in de comments! #landstedembo

? origineel geluid – Izaak

Accepteer cookies

Samenwerken met TikTok-influencers

Waarom we naast de reguliere TikTok-campagne ook voor een influencer-campagne hebben gekozen voor Landstede MBO? Op het platform heb je een groot scala aan nano-, micro- en macro-influencers. In Nederland zijn er al aardig wat TikTok-influencers. Deze influencers – vooral de nano- en micro-influencers – zijn een stuk betaalbaarder dan op andere socialmediakanalen.

Daarnaast is het via TikTok een stuk gemakkelijker en laagdrempeliger om influencers te bereiken en kennis mee te maken. Dit is nu nog een beetje vergelijkbaar met Instagram, maar over een tijdje is de Creator Marketplace ook beschikbaar in Nederland.

Nu moet je in Nederland nog zelf op jacht naar de TikTok-influencer die bij jouw merk past. Via het platform Creator Marketplace kun je aan de hand van data precies uitzoeken welke influencers bij jouw merk passen, om vervolgens een connectie met deze influencer te maken. Zodra deze feature beschikbaar is in Nederland, is het dus nóg makkelijker om de juiste TikTok-influencers te benaderen.

Extra tip

De TikTokker verwacht dat je als merk óók TikToks maakt en geen gepolijste advertenties. Een advertentie op onze tijdlijn vinden we niet erg, zolang de content maar oprecht aanvoelt en het niet lijkt alsof het alleen maar om geld gaat. Je moet je merk dus in trends verwerken en zorgen dat die elementen met elkaar verweven zijn. Het mag eigenlijk niet opvallen dat het om een advertentie gaat. Als dat wel het geval is, dan kan je TikTok-advertentie averechts werken.

Het is van belang dat je jouw bedrijf op een creatieve, echte manier durft te laten zien met spontane en ongepolijste video’s. Geen advertenties meer, maar echte mensen in herkenbare scenario’s, want juist die insteek maakt TikTok zo interessant. Spannend? Ja! Maar ook een trend waar je als merk niet meer onderuit kunt.

Heb je vragen? Ben je op zoek naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Of heb je eigen ervaringen die je graag zou willen delen? Laat het mij dan weten in de comments.