Social media

Bedrijven op social media: 5 trends & inspirerende voorbeelden

0

Alle stemmen zijn geteld: ook dit jaar zonden honderden bedrijven hun beste werk van het afgelopen jaar in voor The Best Social Awards. De awardshow waar de beste socialmediacontent centraal staat. Wat viel er het afgelopen jaar op? En waar moeten bedrijven rekening mee houden voor een succesvolle impact op sociale media? Dit zijn de belangrijkste socialmedia-trends, verwoord in vijf tips.

1. Klein is fijn

Is marketing op sociale media alleen maar voor de grote merken zoals Cola-Cola, McDonald’s en Heineken? Absoluut niet! Er werd voorheen nog weleens gedacht dat je als bedrijf duizenden euro’s neer moet leggen voor een goede socialmediacampagne, maar dat is inmiddels helemaal niet meer het geval. Met platformen als TikTok, maar ook Instagram en Snapchat kun je op vrij makkelijke wijze het verschil maken.

Met name eerstgenoemde, TikTok, is hier geschikt voor. Waarom? Nou, vanwege het geniale algoritme van de app. Alles wat de gebruiker voorbij ziet komen op zijn of haar account is namelijk gebaseerd op algoritmes. Er is geen andere app waar je als klein bedrijf met ‘slechts’ 10 volgers zo viraal kan gaan als op TikTok. Hou jij van paarden, spaghetti en huisdecoratie? Dan is de kans heel groot dat het overgrote deel van de content die jij voorgeschoteld krijgt uit een van deze onderwerpen bestaat. Content van zowel kleine als grote bedrijven.

En hier zit het mooie. Zelfs als je een klein, lokaal bedrijf bent kun je met leuke TikTok-content publiek bereiken. En dat is vaak ook nog publiek dat geïnteresseerd is in jouw (soort) product. Het belangrijkste waar jij je zorgen om moet maken, is het maken van content dat scoort. Hoe meer mensen het leuk vinden, hoe meer het op pagina’s zal verschijnen van anderen. Allemaal automatisch.

Maar, hoe maak je leuke content die scoort? Wees creatief, grappig en laat iets zien dat kijkers nergens anders kunnen vinden. Neem bijvoorbeeld ijssalon La Dolce Borger. Deze Drentse ijswinkel bereikt met hun leuke sketches honderdduizenden kijkers en is dit jaar zelfs genomineerd voor The Best Social Awards. Waar een klein bedrijf groot in kan zijn.

Accepteer cookies

2. AR belooft een mooie toekomst

Het is een begrip dat je tegenwoordig vaak hoort: AR. Maar, wat betekent het nou eigenlijk? En vooral… Wat kun je ermee? AR is een afkorting voor Augmented Reality, wat simpelweg betekent dat je, bijvoorbeeld, iets ziet door de camera op je telefoon dat er niet echt is. Denk bijvoorbeeld aan de hype van een paar zomers terug: Pokemon Go. Maar, ook bedrijven zetten AR in om hun product aan de man te brengen. En dat kan makkelijker dan je denkt. Steeds meer bedrijven maken er gebruik van. De mogelijkheden zijn al eindeloos, maar het gaat in de nabije toekomst alleen nog maar groter en innovatiever worden.

Accepteer cookies

Neem Snapchat of Instagram. Op deze sociale media heb je de mogelijkheid om een ‘filter’ op je gezicht te zetten, zodat je misschien wel lijkt op een hond. Ook dit is AR! Tegenwoordig kun je bij Snapchat geheel zelfstandig zo’n filter maken en (tegen betaling) indienen, zodat ook andere gebruikers deze kunnen gebruiken.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Verkoop je schoenen? Met de camera in Instagram kan een potentiële koper nu via zijn of haar camera zien of dat nieuwe paar wel goed zal staan. Of Toto, die je ondanks corona liet juichen in het shirt van je favoriete voetbalclub. Ook de DJ MAG maakte dankbaar gebruik van AR, want doordat dit jaar hun jaarlijkse prijsuitreiking rond de nummer één DJ van de wereld niet door kon gaan, organiseerden ze een online celebration. Allemaal via Snapchat.

Accepteer cookies

3. Pandemie inhakers: van voorzichtigheid naar creativiteit

Het is een oud maar goud concept: speel als bedrijf in op de actualiteiten in je marketing en de kans is groot dat het een groot publiek bereikt. Maar, 2020 was een bijzonder jaar. Mede door de wereldwijde pandemie. Als marketeer wil je bovenop het nieuws zitten, maar hoe ga je om met internationale noodsituatie als deze?

Veel bedrijven hielden in het begin de boot af. Maar, naarmate de tijd vorderde begonnen de eerste inhakers te komen. Voorzichtig, dat wel. Hornbach waagde de stap en plaatste een inhaker over Mark Rutte en prees daarmee hun werkhandschoenen aan.

Accepteer cookies

Daarna volgde snel VakantieVeilingen, die een toiletpapier grap heeft bedacht. Wat opvalt is dat bedrijven niet op het virus zelf inhaken, maar vooral op het gedrag van Nederlanders tijdens de pandemie. Hier lijkt de grens getekend wat wel en niet kan.

Maar, naarmate de tijd vordert worden bedrijven creatiever. Dit is ook erg goed terug te zien in de genomineerden van The Best Social Awards. In de categorie Beste Inhaker zijn vier van de vijf nominaties pandemie-gerelateerd. Denk bijvoorbeeld aan de posts van Pathe, Unox en Bol.com. Goed getimede inhakers scoren gewoon enorm goed en daarom is op de actualiteiten inspelen nog altijd een goede marketingstrategie.

4. Live is life

Doordat er tijdens de pandemie opeens geen live-events meer mogelijk waren, moesten veel bedrijven out-of-the-box denken. Hoe zorg je ervoor dat mensen toch een live ervaring hebben terwijl ze nog thuis zijn? Livestreamen bleek voor velen een oplossing.

Terwijl voorheen live gaan vooral weggelegd was voor tv-zenders, kan tegenwoordig iedereen live gaan op social media. Het is nog nooit zo makkelijk en populair geweest als nu. Op Twitter, TikTok en natuurlijk ook Instagram ga je met één simpele knop live en deel je je content met je volgers.

Helemaal tijdens de corona-pandemie is live streaming relevanter dan ooit geworden, denk bijvoorbeeld aan Défano Holwijn’s FC Avondklok. Met deze livestream op Instagram zorgde hij ervoor dat dagelijks duizenden jongeren binnen bleven tijdens de avondklok. Hij spreekt in de streams met boeiende gasten, zoals bijvoorbeeld Hugo de Jonge. Aan dit toffe initiatief heeft hij zelfs een The Best Social Awards-nominatie te danken.

Accepteer cookies

Ook livestream-platform Twitch is tijdens de pandemie al enorm gegroeid en zal  de komende jaren alleen maar doorgroeien. Dit komt omdat er, in vergelijking met tv, veel meer (zo’n 60-70%) contact met de kijkers is. Je kunt als livestreamer, door de hoge mate van interactiviteit, echt een relatie met je kijkers opbouwen. In de Verenigde Staten ontstaan er al geluiden dat, op de lange termijn, normale tv net zoals Twitch zal worden.

Ook bedrijven en organisaties wisten livestreams in 2020 goed te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de show van De Vrienden van Amstel Live die zich helemaal op het internet afspeelde. Maar ook kleinere gemeenschappen maakten dankbaar gebruik van de hedendaagse techniek. Een middelbare school uit het Utrechtse Houten hield ‘het grootste schoolfeest ooit’, allemaal via YouTube. Bekende artiesten als Snelle en Pjottr traden op. Beide livestreams zijn vanwege hun creativiteit genomineerd voor The Best Social Awards in de categorie Beste Livestream.

Accepteer cookies

5. Sociaal betrokken

Sociale media hebben een grotere rol in de samenleving dan ooit. Ze staan er eigenlijk middenin! Social media vormt zich als het ware om een samenleving heen en past zich aan. Denk bijvoorbeeld aan de dood van George Floyd. Toen dit ‘in de echte wereld’ gebeurde, vormde zich razendsnel een beweging online waar protesten uit voortkwamen. Dit was de Black Lives Matter-beweging.

Je hebt als bedrijf echt een verantwoordelijkheid online. Daarin kun je het verschil maken. Het is dan ook iets om als ondernemer of organisatie zeer serieus te nemen.

In 2020 zijn er verschillende Nederlandse organisaties en bedrijven die zich hebben ingezet voor meer gelijkheid, acceptatie en diversiteit in onze samenleving. Ze willen een positieve impact op de hedendaagse gemeenschap hebben. Zo was daar bijvoorbeeld de campagne van Omroep Zwart. Door deze campagne werden mensen bewust van racisme en discriminatie en dat we juist moeten samenwerken.

Een ander voorbeeld is Klas H3L. In deze serie worden veelvoorkomende problemen op de middelbare school aan de kaak gesteld. Dit kan heftig zijn en daarom hebben ze op Instagram een veilige plek gecreëerd om over deze onderwerpen te praten, aan de hand van stellingen, quizzen en discussies.

Accepteer cookies

Deze en nog veel meer indrukwekkende cases en bedrijven zijn genomineerd voor The Best Social Awards – Business. Inmiddels zijn de stemmen geteld en worden vandaag de gelukkigen bekendgemaakt. De stream kun je hier volgen.

Welk bedrijf is jouw favoriet?