Data analytics

Google Analytics loopt averij op: is het tijd om het schip te verlaten?

0

Column – Is Google Analytics binnenkort verboden in Europa? Heel wat marketeers krabden zich achter de oren toen de Oostenrijkse privacywaakhond DSB in januari 2022 oordeelde dat Google Analytics in strijd is met de GDPR en niet langer gebruikt mag worden. Een beslissing met verstrekkende gevolgen of een statement dat op niets zal uitdraaien? Misschien nog belangrijker dan de uitkomst: zweren Europese bedrijven na deze nieuwe aantijgingen Google Analytics eindelijk voor eens en altijd af?

Oostenrijk vs. Google: 1-0

Een Amerikaanse technologiereus die in opspraak komt: niets nieuws onder de zon, toch? Silicon Valley krijgt de laatste jaren steeds vaker tegenkanting vanuit Aziatische en Europese hoek. Terwijl China de druk uit de Verenigde Staten countert met een verbied-en-kopieerbeleid, bouwt Europa noest voort aan haar eigen wetgevende kader om de digitale revolutie in goede banen te leiden.

In januari 2022 kreeg Google de wind van voren. Google Analytics zou volgens de Oostenrijkse privacywaakhond DSB in strijd zijn met de GDPR en de Europese regelgeving rond datastromen. Terecht, want hoewel de data van Europese bedrijven in Europa opgeslagen moeten worden, versluist Google ze massaal naar de VS – weliswaar versleuteld, maar dat is bijzaak.

Het verdict: Europa moet Google Analytics verbieden. Of het echt zo’n vaart zal lopen, valt nog af te wachten, maar de toon is wel gezet. Steeds meer Europese landen overwegen een verbod, terwijl de druk op Google om zich aan te passen alsmaar groter wordt. Het is te zeggen: om compliant te worden met de GDPR. Hun verdienmodel, daarentegen, zullen ze wellicht nooit opgeven.

Googles goudmijn: data harvesting

Eén rode draad verbindt het leeuwendeel van de services van Google met elkaar: data harvesting. Google Drive, Gmail en – je raadt het al – Google Analytics hebben als enige doel zoveel mogelijk gegevens van jou en mij te verzamelen. Een bedrijf dat de services van Google gebruikt, stelt zijn data volledig ter beschikking van Google. Die data sluist Google door naar zijn twee advertentiepoten, Adwords en Adsense, waar adverteerders ze massaal opkopen om je op basis van je online gedrag en interesses een hypergepersonaliseerd gamma advertenties voor te schotelen.

Data stofzuiger.

Mi data es su data

Doorheen de jaren is Google Analytics uitgegroeid tot dé webanalytics-service bij uitstek. Dat is op zich niet verwonderlijk: vanuit technologisch perspectief heeft het systeem veel te bieden. Bovendien is het ook nog eens gratis… toch? Niets is minder waar. Bedrijven betalen Google niet in euro’s of dollars, maar wel met de waardevolle data van hun klanten. Het wordt hoog tijd dat bedrijven zich afvragen of het wel nog verantwoord is om het surfgedrag van hun klanten zomaar in de schoot van Google te werpen. Het kan namelijk ook anders, met meer respect voor ieders privacy.

Google Analytics, what else?

Google Analytics is lang niet de enige webanalytics-provider op de markt. Er bestaan vandaag tal van alternatieven: Mixpanel, Kissmetrics, Woopra, Amplitude, maar ook open-source services zoals Piwik of Matomo. In ruil voor een paar honderd of duizend euro per maand, afhankelijk van de grootte van je bedrijf, bieden deze leveranciers je meer autonomie, ondersteuning en eigenaarschap over je data, termen die in de kantoorgebouwen van Google ergens in een stoffig hoekje achter de prullenmand liggen.

Bedrijven grijpen ook steeds vaker terug naar custom setup solutions. Ze bouwen zelf een systeem in de cloud om het volledige eigenaarschap in handen te houden: dé oplossing om te verhinderen dat Google je data enkele tienduizenden kilometers verderop gijzelt, en een keuze die we enkel kunnen toejuichen.

Een nieuwe mindset

Google Analytics zit zo ingebakken in de mind van de moderne marketeer, dat bedrijven andere vendors vaak niet eens in overweging nemen. Ze houden halsstarrig vast aan hun vertrouwde systeem en staren zich blind op de illusie van ‘gratis online dienstverlening’, terwijl Google hen een rad voor de ogen draait. Je zou toch verwachten dat de beheerders van onze data op z’n minst hun verantwoordelijkheid opnemen en er alles aan doen om in orde te zijn met de GDPR en de Europese wetgevingen…

Toch hebben veel grote bedrijven vandaag wel de resources in huis om het over een andere boeg te gooien. Het ontbreekt hen enkel nog aan dat essentiële beetje durf. Via opleiding kunnen teams met andere pakketten leren werken en ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Bovendien zijn de meeste pakketten gemodelleerd naar Google Analytics, wat een overstap nog toegankelijker maakt.

Adieu voor het leven, of toch maar voor even?

Het is meer dan ooit duidelijk dat Google het niet zo nauw neemt met de privacy van zijn gebruikers. Met het mes op de keel en het risico dat Europa een blinde vlek voor advertising-data wordt, kijkt de technologiereus voorlopig toch de kat uit de boom.

Europese bedrijven moeten dat vooral niet doen. Zij hebben het lot van Google Analytics – en van hun data – zelf in handen. Er bestaan vandaag tal van kwalitatieve en betaalbare alternatieven die de integriteit van hun gebruikers wel serieus nemen. Het laatste woord is hier duidelijk nog niet over gezegd, al hadden we Google en hun verwerpelijke verdienmodel beter al vanaf het begin doodgezwegen.