Data analytics

Wordt Google Analytics verboden?

0

Nieuws – De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bekendgemaakt dat het gebruik van Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan. Hoe zit dat?

Via Charlotte Meindersma (jurist en auteur en trainer bij Frankwatching) werden we gewezen op het nieuws dat Google Analytics mogelijk verboden wordt in Nederland. Tot nu toe kun je deze tool nog probleemloos gebruiken, zolang je IP-adressen anoniem maakt (zie dit artikel voor meer details). Maar dat zou drastisch kunnen veranderen.

Google Analytics & AVG

In januari 2022 heeft de Oostenrijkse privacytoezichthouder een onderzoek afgerond naar het gebruik van de tool voor een Oostenrijkse site. Volgens dit onderzoek blijkt dat Google Analytics in dit geval niet voldoet aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming).

De AP onderzoekt ondertussen in Nederland twee klachten over Google Analytics. Ze verwachten begin 2022 dit onderzoek af te ronden. Dan zal bekend worden of we in Nederland afscheid moeten gaan nemen van deze veelgebruikte tool. De informatie is te lezen in de vernieuwde handleiding van het AP.

Bericht van AP over toestaan Google Analytics.

Het is even afwachten wat de uitspraak van de AP gaat zijn en hoe Google hierop gaat reageren. Misschien doet Google aanpassingen en kunnen we er toch gebruik van blijven maken? Of wordt het tijd om naar alternatieven te zoeken?

Updates rond Google Analytics

Je gebruikt Google Analytics, wat moet je nu doen?

Het is nog onduidelijk of een verbod op Google Analytics in Nederland en België komt. Het kan met een sisser aflopen. Maar wat kun je nu al doen? Dit is het advies van Wolter Tjeenk Willink (oprichter Traffic Builders):

  1. Migreer van Universal Analytics naar Google Analytics 4 (GA4). Zorg dat de technische implementatie van Analytics op orde is.
  2. Als je je verder wil voorbereiden op een eventueel verbod: implementeer een alternatieve analytics-tool van Europese/Nederlandse bodem naast Google Analytics 4 (hier zijn een aantal alternatieve analytics-tools, red.). Dan kun je wisselen van tool zodra dat nodig is.
  3. Als je elk juridisch risico, hoe theoretisch ook, wil voorkomen: faseer Google Analytics uit en stap volledig over op een andere tool van Europese en/of Nederlandse bodem. In de praktijk zien we dit nog nauwelijks gebeuren.