Data analytics

Wordt Google Analytics verboden?

0

Nieuws – De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bekendgemaakt dat het gebruik van Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan. Hoe zit dat?

Via Charlotte Meindersma (jurist en auteur en trainer bij Frankwatching) werden we gewezen op het nieuws dat Google Analytics mogelijk verboden wordt in Nederland. Tot nu toe kun je deze tool nog probleemloos gebruiken, zolang je IP-adressen anoniem maakt (zie dit artikel voor meer details). Maar dat zou drastisch kunnen veranderen.

Google Analytics & AVG

In januari 2022 heeft de Oostenrijkse privacytoezichthouder een onderzoek afgerond naar het gebruik van de tool voor een Oostenrijkse site. Volgens dit onderzoek blijkt dat Google Analytics in dit geval niet voldoet aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming).

De AP onderzoekt ondertussen in Nederland twee klachten over Google Analytics. Ze verwachten begin 2022 dit onderzoek af te ronden. Dan zal bekend worden of we in Nederland afscheid moeten gaan nemen van deze veelgebruikte tool. De informatie is te lezen in de vernieuwde handleiding (pdf) van het AP.

Bericht van AP over Google Analytics.

Het is even afwachten wat de uitspraak van de AP gaat zijn en hoe Google hierop gaat reageren. Misschien doet Google aanpassingen en kunnen we er toch gebruik van blijven maken? Of wordt het tijd om naar alternatieven te zoeken?

[Update 18-1-2022: dit artikel over het mogelijke Google Analytics-verbod geeft meer verdieping en gaat ook verder in op de mogelijke gevolgen voor Nederlandse website-eigenaren.]