SEO

Zo beïnvloeden SGE & AI de toekomst van SEO [Brighton SEO insights]

0

Wat is de impact van Search Generative Experience (SGE) en AI op SEO? Andrew Holland: “There are known risks, there are unknown risks, but nothing happens without risks“. Het is onze taak om de impact van de risico’s zo laag mogelijk te houden, ook met de komst van AI. SGE is de eerste grote update in de SERP. Iedereen is hier hyped over. Maar gaat er veel veranderen door de komst van AI voor ons als SEO-specialisten?

Dit was de meestgestelde vraag op Brighton SEO 2024, hét SEO-event van het jaar. Twee dagen vol sprekers, activiteiten en merchandise! Er is geen enkel SEO-event, waarbij je naast informatie en inspiratie ook met een tas vol spullen thuiskomt. SEO-specialisten komen vanuit de hele wereld samen om de SEO-trends te bespreken en te netwerken. Eén ding is zeker, de SEO-community is een hechte community. Zo waren er ook ontzettend veel Nederlanders. De Nederlandse SEO brein Mastermind-community mocht zelfs het podium betreden voor een groepsfoto.

In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste learnings die tijdens dit event aan bod zijn gekomen.

Foto van Brighton SEO-event.

Google first, not Google only

Google is de grootste zoekmachine van de wereld. Het is dus logisch dat wij als SEO-specialisten optimaliseren voor Google. Hier zoeken de meeste mensen antwoorden op de vragen die ze hebben, toch? Tijdens Brighton SEO is duidelijk geworden dat we het ‘Google first’-principe los moeten laten.

De jonge generatie (leeftijd 19 t/m 25) gebruikt andere search engines. Zij zijn de toekomst, dus moeten wij als SEO-specialisten mee in deze trends. Want als we het hebben over risico’s, moeten we onze Google-tunnel vergeten en ons focussen op nieuwe algoritmes en SEO-optimalisaties.

Dit ziet Google ook, want de SGE is opgebouwd uit resultaten van de volgende platformen:

YouTube

YouTube is de op twee na grootste zoekmachine. Naast een search engine is YouTube ook een socialmediaplatform. We moeten ons richten op de search engine, maar het sociale aspect weegt zwaarder. Audience first and search engines second.

Het voordeel van YouTube is dat je ook rankt in de SERP. Als je met een goede strategie een YouTube-campagne opzet, is de kans op vindbaarheid in twee zoekmachines groot. Een win-win situatie dus.

Hoe maak je een goede YouTube campagne?

1. Doel(groep) bepaling

Wat wil je doelgroep en wat wil jij je doelgroep vertellen? Een video moet altijd een doel hebben.

2. SEO-onderzoek

Doe een zoekwoordenonderzoek. Houd rekening met het feit dat mensen content willen waar ze iets van kunnen leren of wat entertainment is. Voor YouTube doe je onderzoek op basis van de intentie van de bezoeker. Kijk dus in YouTube zelf wat voor content je nodig hebt om te ranken op bepaalde onderwerpen en vragen.

Heb je meerdere video’s nodig? Ieder jaar een nieuwe video? Een uitleg of een how to met voorbeelden? Haal je inspiratie direct uit de bron.

Tip: VidIQ is Ahrefs voor YouTube.

3. Optimaliseer je video voor de zoekmachine

Heb je het perfecte script voor je video? Start met de SEO-optimalisaties. Zorg voor een goede titel, description, tags, thumbnail en voor goede closed captions.

4. Maak er een campagne van, je hebt maar één kans!

De eerste 24-uur voor een YouTube-campagne zijn cruciaal. Je krijgt in tegenstelling tot Google maar één kans in YouTube. In 24 uur moet je de video echt promoten. Niet wachten, maar direct doen: deel de video in een e-mail, op socials, geef het desnoods door aan je oma en voeg de video toe aan relevante artikelen.

Gaat de trend in het aantal views tijdens de eerste 24 uur sterk omhoog? Dan zullen de views alleen maar stijgen. Gaat dit erg langzaam en heb je niet veel views? Dan is de video dood.

Social media

Andere socialmediaplatformen zijn Pinterest, Instagram en TikTok. In de SEO-wereld roepen ze het al jaren: we moeten iets met social media! Al deze  platformen zijn ook zoekmachines. De samenwerking tussen socialmediamarketeers en SEO-specialisten is daarom belangrijk in je online-marketingstrategie. Deze twee werelden vormen de toekomst van search.

De samenwerking tussen socialmediamarketeers en SEO-specialisten is belangrijk in je onlinemarketing-strategie.

Social media gaat Google search niet vervangen. Op social media kunnen we trends sneller oppikken. Op trends wordt uiteindelijk ook gezocht in Google. Het zoekvolume is niet direct heel hoog, maar hier mag je je niet door laten afschrikken. Je moet durven om met trends mee te gaan wat misschien nog geen trend lijkt in Google.

Het ontdekken van trends kan op meerdere manieren. Hierbij 3 tips:

 1. Zet verschillende accounts op, als je werkt voor verschillende productsoorten. Zoek alles op over het onderwerp binnen de social kanalen. Zo kom je in het algoritme terecht waar de trends als eerste voorbijkomen.
 2. Gebruik tools zoals TikTok creative center, Google trends en Pinterest trends.
 3. Gebruik de search-balk binnen de socialmediakanalen en houd de hashtags in de gaten.

Reddit

Een zoekmachine die opviel tijdens Brighton SEO was Reddit. Voor mensen, door mensen. Het is een community-platform waarbij EEAT, net als in Google, een belangrijke rol speelt. Iedereen is tegenwoordig op zoek naar ‘echte’ content. Content die door AI gegenereerd wordt, mogen we niet vertrouwen. Is dit terecht?

Willen we zichtbaar zijn op nieuwe kanalen en zichtbaar blijven in Google? Dan moeten we meebewegen met de SGE. Waarbij natuurlijk nog steeds de basis van SEO geldt: linkbuilding (ja zeker, nog steeds), techniek en goede content.

Foto van BrightonSEO 2024.

Generative content versus échte content

Over goede content gesproken. Zouden we als SEO-copywriters bang moeten zijn voor AI? Een mooie quote van Syphaïwong Bay:

We are driven by the fear that AI is gonna take our jobs.

Is dit echt het geval? Iedereen gebruikt ChatGPT voor verschillende redenen:

 • Het genereren van content
 • Het automatiseren van processen
 • Het verkrijgen van extra data (bijvoorbeeld zoekwoordonderzoek)
 • Als inspiratiebron
 • Het vertalen van teksten
 • Grammaticale controle op teksten

Een echte alleskunner dus. Is AI een bedreiging voor jouw toekomst als schrijver? Is een machine in staat om te denken als mensen? Brighton SEO heeft hier maar één antwoord op:

AI haalt al zijn informatie uit data. Er is 1 dataset waar AI niet bij kan en dat is ‘het leven’. Dit is jouw eigen dataset met hoe jij de wereld ziet en hoe jij je voelt. Niemand kan deze dataset vervangen. Dit is het stukje emotie dat het verschil kan maken tussen generative content en content die in de toekomst hét verschil gaat maken.

Dus voor alle schrijvers: verlies jezelf niet in AI. Het is een tool om je werk eenvoudiger te maken of te versnellen. Meer is het (nog) niet.

Google heeft aangegeven dat AI gegenereerde content niet wordt afgestraft. Slechte content wel. Het goed gebruiken van ChatGPT en het opstellen van prompts is dus enorm belangrijk. Voor iedereen die graag werkt met ChatGPT: hierbij de tips en tricks voor de perfecte prompt en een geautomatiseerd controleproces.

Hoe is een goede prompt opgebouwd?

Een goede prompt heeft een vaste opbouw nodig van de volgende elementen:

 • <context> Wees een content schrijver
 • <instructions> Je taak is
 • <Input>: Het moet bevatten
 • <Output indicator>: Schrijf met de tone of voice van …

Tip: ChatGPT werkt met tokens en niet met woorden. Geef dus niet het aantal woorden op. Als je gaat tellen komt dit niet overeen. Geef het aantal zinnen dat je wil op.

Automatische controle op de output van ChatGPT

Stel eisen aan je controle. Stel hiervoor voorwaarden op. Bijvoorbeeld voor de volgende statistieken:

 • Spelling
 • Nauwkeurigheid
 • Tone of voice
 • Details

Gebruik een schaal. Bijvoorbeeld voor de statistiek ‘spelling’ stel je na de output van ChatGPT de vraag: hoe zou je de spelling beoordelen op een schaal van 1 tot 10? Vervolgens controleert ChatGPT zijn eigen werk. Je stelt zelf voorwaarden. Tot 7 gaat weg en 7 of hoger is goed. Zo segmenteer je direct op spelling.

Dit kun je ook doen bij de overige statistieken:

 • Nauwkeurigheid: bevat de tekst alle details van (…) die benoemd zijn? Geef alleen antwoord met ja of nee.
 • Tone of voice: is de tone of voice (gewenste tone of voice benoemen)? Hoe zou je de tone of voice beoordelen op een schaal van 1 tot 10?
 • Details: zijn er details die missen?

De statistieken en de vaste controlevragen kun je automatiseren, waardoor je direct een output krijgt op basis van jouw controle proces. Alles wat niet aan de bovenstaande eisen voldoet kan je direct weglaten. Zodat de output wat volgt gelijk is wat je nodig hebt.

SEO is nog lang niet dood

Om antwoord te geven op de vraag: wat is de impact van SGE en AI op SEO? Is er eigenlijk maar één geluid op Brighton SEO. We moeten uit onze Google-tunnel komen. Search wordt breder, waarbij het aantonen van wie je bent en wat je doet steeds belangrijker wordt. Niet alleen voor de zoekmachines, maar vooral voor de gebruikers.

De zoekmachine komt op de tweede plek. Hierdoor evolueert SEO. We krijgen te maken met veel meer aspecten: nieuwe algoritmes, mixed content, digitale pr, EEAT en het sturen op de intentie van de bezoeker. Onze rol als SEO-specialisten wordt alleen maar groter en we worden een spin in het web tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie en andere onlinemarketingkanalen.

We zijn nog lang niet uitgespeeld!